Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Άλλα 5 χρόνια, αφεντικό της Ε.Ε. η Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν

 ε..άμα έχεις καλές σχέσεις με τα αφεντικά της Pfizer, τους ιδιοκτήτες του πλανήτη, τους ανθρώπους που άφησε στο πόδι του ο Θεός, την εκλεκτή του Θεού Vanguard δηλαδή, είσαι πάντα στον αφρό. Και ζεις και πάνω από 100 χρόνια.

Λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής βγήκε στις Βρυξέλλες…λευκός καπνός για τα πρόσωπα της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των "27" ηγετών, αλλά και τις ζυμώσεις στα μέσα της εβδομάδας των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων που κατέγραψαν τη συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι η επιλογή για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα:

-Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, έλαβε…πράσινο φως για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-Η Εσθονή πρωθυπουργός, Μάγια Κάλας, έλαβε…πράσινο φως για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των "27", εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. "Ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η κυρία Φον Ντερ Λάιεν θα μπορέσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια. Η στρατηγική ατζέντα που υιοθετήθηκε από το ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν τις σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας. Μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στα θέματα της μετανάστευσης και της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων. Η ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας που βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας...Το γεγονός ότι οι τρεις σημαντικές πολιτικές οικογένειες στηρίζουν την κυρία Φον Ντερ Λάιεν δίνει τα μέγιστα εχέγγυα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας που απαιτείται...", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ενημέρωση για την Βόρεια Μακεδονία

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τακτική της πολιτικής ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Και αφορμή για αυτήν την ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού ήταν η συζήτηση για τα θέματα της διεύρυνσης.

"Ενημέρωσα του συναδέλφους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία και για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος, όσο και ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως της συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας για εσωτερική χρήση. Κατέστησα σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτήν την γραμμή θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη, οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια...Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους...", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του βόρειου γείτονα.

Νωρίτερα και στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν οι "27", ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο κ. Μητσοτάκης:

-Τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

-Επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

"Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα", σημείωσε. "Αναμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα...Προφανώς δεν υπάρχει σήμερα συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον και θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτή την κατεύθυνση...", τόνισε, στη συνέντευξη που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.


Εντός της Συνόδου, την ίδια στιγμή κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες τω ηγετών, την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση της…τελευταίας στιγμής για σημαντικές τροποποιήσεις στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας, το οποίο είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα, εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας και ζήτησε το κείμενο να παραμείνει ως έχει. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, την πρόταση του πρωθυπουργού στήριξε αμέσως η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, όπως η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και το Βέλγιο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ ετέθη επί τάπητος το θέμα Μπελέρη. "Θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί", τόνισε.
Το παρασκήνιο

Εντός της Συνόδου Κορυφής το παρασκήνιο πριν τη συμφωνία για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν έντονο. Ωστόσο, η διαδικασία της έγκρισης, στη διάρκεια του δείπνου των "27"…έτρεξε με γρήγορες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας ψήφισε κατά της Κάγια Κάλας και του Αντόνιο Κόστα, ενώ απείχε για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισε υπέρ του Αντόνιο Κόστα, κατά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και απείχε για την Κάγια Κάλας.

"Σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα. Ο πρωθυπουργός ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές και πετύχαμε αυτό που θέλαμε", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο…λευκός καπνός για τις θέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας αποτελεί το "κλειδί", προκειμένου οι "27" να στρέψουν πλέον το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

-Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

-Στη στήριξη του αγροτικού τομέα.

-Στη διεύρυνση.

-Στο μεταναστευτικό.

-Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου