Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τα σύνορα των Πρεσπών : μας "κλέβουν" έδαφος οι Σκοπιανοί;

Αναγνώστης μας έστειλε άρθρο "έμπειρου νομικού", στο οποίο διαβάζουμε τα εξής:


Την 17/12/1958 υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδος/ΟΛΔ Γιουγκοσλαβίας διμερής Συμφωνία, «διά την προστασία, συντήρησιν, και ανανέωσιν των οροσήμων (χερσαίων και πλωτών) επί των Ελληνογιουγκοσλαυικών συνόρων και διά την πρόληψιν, παρεμπόδισιν, τρόπων εξετάσεως και διευθετήσεως των μεθοριακών επεισοδίων» (ΦΕΚ 117/1958, τ. Α’), με την οποία κατ’ ουσίαν οριοθετήθηκε η Λίμνη των Πρεσπών και ειδικώτερα εις το Αρθρο 2 αυτής ορίζεται ρητώς και αναλυτικώς με γεωγραφικές συντεταγμένες η οριοθετική γραμμή μεταξύ των δύο συμβαλλομένων κρατών.
Η οριοθέτηση αυτή της Λίμνης των Πρεσπών έλαβε υπόψιν την αναλογία των εδαφών μεταξύ των τριών γειτονικών κρατών, τα σύνορα των οποίων συγκλίνουν εις το λεγόμενον Ελληνο-Γιουγκοσλαυικό-Αλβανικό τριεθνές, ήτοι επί Βορείου γεωγραφικού πλάτους 40ο 51΄΄ 20΄΄ και Ανατολικού γεωγραφικού μήκους 20ο 59΄14΄.
Εν τούτοις, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται ως ζήτημα ο εκ νέου καθορισμός των γεωγραφικών συνόρων μεταξύ Ελλάδος και του κράτους των Σκοπίων, καθόσον η ενδεχόμενη ένταξή του εις τον ΟΗΕ υπό την νέα Συνταγματική του ονομασία, κατά τις πρόνοιες της εν λόγω Συμφωνίας, επιβάλλει και τον εκ νέου καθορισμό των συνόρων του, βάσει της νέας ιστορικώς διαμορφωθείσης αναλογίας εδαφών των τριών γειτονικών κρατών Ελλάδος - Σκοπίων - Αλβανίας.
Η Ελλάδα αποδεχόμενη σιωπηρώς εις την παρούσα φάση την προ υφιστάμενη οριοθέτηση μεταξύ των τριών γειτονικών κρατών, κατ’ ουσίαν αποδέχεται ότι η αναλογία εδάφους μεταξύ Ελλάδος - ΟΛΔ Γιουγκοσλαυίας και Ελλάδος – FYROM παραμένει αμετάβλητη, παρότι η έκταση της FYROM αποτελεί περίπου το 1/8 του αρχικού ομοσπονδιακού κράτους, του οποίου αποτελούσε συνιστόν ομόσπονδο κράτος.

https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2018/12/blog-post_72.html
http://www.press-gr.com/2018/12/blog-post_9890.html
http://www.crete-news.gr/%CF%80%
https://scripta---manent.blogspot.com/2018/12/blog-post_13.html
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/12/blog-post_234.html
και φυσικά ....στα https://attikanea.blogspot.com/2018/12/blog-post_443.html



Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ makpress

Με το θέμα ασχοληθήκαμε εκτενώς προ διμήνου, απευθυνόμενοι σε διπλωμάτες, οι οποίοι γέλασαν με τη θεωρία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. Κατ αρχήν, το ΦΕΚ 117/1958, τ.Α' , στο οποίο αναφέρεται ο νομικός στο παραπάνω άρθρο, δεν έχει καμία σχέση με τη χάραξη των συνόρων, αναφέρεται σε διατάξεις περί τύπου ! Είναι ανεπίτρεπτο να αρθρογραφείς για τόσο σοβαρά ζητήματα, ξεκινώντας με τέτοιο λάθος!
Ιδού το ΦΕΚ 117, τεύχος Α', έτους 1958. Τελείως άσχετο !!!

H αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ΦΕΚ της επόμενης χρονιάς (1959), αλλά όταν αρθρογραφείς για τόσο σοβαρά ζητήματα, δεν επιτρέπονται λάθη.

2. Η χάραξη των συνόρων, οριοθέτησε αρχικά την ξηρά. Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα, του πώς θα μοιραστεί το νερό της λίμνης. Σύμφωνα με το "Ευαγγέλιο" των διπλωματών, το βιβλίο "Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος" του Ηλία Δημητρακόπουλου, που βρίσκεται στο Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, ο χωρισμός των υδάτων, έγινε με την αστρονομική μέθοδο, κατ' αναλογία των χερσαίων τμημάτων των παρόχθιων κρατών.




Πρακτικά και με απλά λόγια:

Η περίμετρος της Μεγάλης Πρέσπας, ήταν 40 χιλιόμετρα όταν έγινε η κατανομή των συνόρων. Από αυτά τα 24 χλμ ανήκαν στη Γιουγκοσλαβία, τα 8,8 στην Ελλάδα και τα 7,2 χλμ στην Αλβανία. Δηλαδή, στο "παραλιακό" μέτωπο της Λίμνης, η Γιουγκοσλαβία είχε το 60%, η Ελλάδα το 22% και η Αλβανία το 18%. Έτσι, και η ίδια η Λίμνη, μοιράστηκε κατ' αναλογία των χερσαίων τμημάτων των τριών παρόχθιων κρατών. Των τμημάτων, όχι της συνολικής έκτασης του κράτους

Η οριοθέτηση της Λίμνης των Πρεσπών λοιπόν, ΔΕΝ έλαβε υπόψιν την αναλογία των εδαφών μεταξύ των τριών γειτονικών κρατών, όπως λέει απολύτως λανθασμένα ο δικηγόρος ! Αλλά την αναλογία των χερσαίων τμημάτων τους στην περίμετρο της λίμνης.

Άλλωστε, η Ελλάδα -σε συνολική έκταση- ήταν 131.957 τ.χ. και η Αλβανία 28.748 τ.χ., δηλαδή η Ελλάδα είχε έκταση 4,6 μεγαλύτερη της Αλβανίας! Άρα, θα έπρεπε σύμφωνα με τη λανθασμένη θεωρία, να πάρει η Ελλάδα 4,6 φορές μεγαλύτερο μερίδιο των νερών ! Όμως η Ελλάδα πήρε το 22% και η Αλβανία το 18% . 

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το παρόχθιο τμήμα (τα χιλιόμετρα "παραλίας" δηλαδή, εκεί που μπορούν να στήσουν καλάμια οι ψαράδες τους, για να γίνει κατανοητό), που αναλογεί στη FYROM, είναι αυτό που αναλογούσε και στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, παρά το γεγονός, ότι η FYROM είναι πλέον σε έκταση το 1/8 της Γιουγκοσλαβίας.

Επομένως, η θεωρία "παραχωρούμε εθνικό έδαφος" είναι λανθασμένη.

makpress 10/12/2018



δειτε και: Η αλήθεια για την απαγόρευση της λέξης "λαθρομετανάστης" και η "απόφαση" του Αρείου Πάγου