Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Δήμος Θεσσαλονίκης: Υποψήφιος ξανά και ο Κούτρας με την ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Συμμετέχει στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης η “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή” με επικεφαλής τον Γιάννη ΚούτραΜε μια μαζική και δυναμική ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στο φιλόξενο πολυχώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, έγινε το πρώτο κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην εκλογική μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης τον Μάη του 2019.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φοιτητές και φοιτήτριες, ντόπιοι και μετανάστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοτικού Σχήματος «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», καταθέτοντας τις πολύτιμες εμπειρίες τους από όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος και δηλώνοντας το παρόν τόσο στην εκλογική μάχη, όσο και σε όλες τις μάχες που συνεχίζονται για να ανατρέψουμε το Μνημόνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση («Κλεισθένης») και την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας στο βωμό των πλεονασμάτων, να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, το ρατσισμό και το φασισμό, τον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλεία.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Κούτρας τονίζοντας πως η εκλογική καμπάνια που ανοίγει είναι μια πολιτική ταξική μάχη και αυτό αφορά τόσο το περιεχόμενο της καμπάνιας όσο και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Η εργατική τάξη και η νεολαία αυτής της πόλης συνεχίζει να παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΕΥΑΘ και του λιμανιού, την ανεργία και την ελαστική εργασία. Έβαλε τα παραδείγματα από τους αγώνες των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία που διεκδικούν μονιμοποίηση και όχι μόνο παρατάσεις. Ανέδειξε το κόστος των τεράστιων περικοπών στους δήμους, τον αντιδραστικό ρόλο του Κλεισθένη που «αποκεντρώνει» τη λιτότητα και τις περικοπές, την αντεργατική κατεύθυνση της Διοίκησης Μπουτάρη και την ανάγκη κινηματικής αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα: στο γυναικείο κίνημα, με πρώτο στόχο η 8 Μάρτη να είναι γενική απεργία, σταθμός ενάντια στο σεξισμό και τη διπλή καταπίεση των γυναικών στην εργασία και στο σπίτι, που θα διεκδικήσει επιπλέον και παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και παιδικές χαρές για όλα τα παιδιά. Στη διεκδίκηση για ανθρώπινες μετακινήσεις με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο του ΟΑΣΘ. Στους αγώνες της νεολαίας και την υπεράσπιση του ασύλου. Στους αγώνες του lgbtqi κινήματος που ξεδιπλώθηκε και στα Pride και μετά τη δολοφονία του Zak Κωστόπουλου. Ενάντια στην προσπάθεια της δεξιάς και της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί το «Μακεδονικό», παίρνουμε θέση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που συνδυάζει τους εκβιασμούς απέναντι στη γειτονική χώρα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και δίνουμε τη μάχη να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως την πόλη της Φεντερασιόν, του Μάη του 36', της απελευθέρωσης του 44' από τον ΕΛΑΣ, του Πολυτεχνείου. Δίνουμε τη μάχη για να σταματήσουμε τους φασίστες που επιχειρούν να βάλουν πόδι στις γειτονιές και τα σχολεία μας, να διεκδικήσουμε άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες και χαρτιά για τους μετανάστες.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια και ουσιαστική. Επιβεβαιώθηκε από πολλές πλευρές ότι η μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη, ενώ παράλληλα μπήκε η ανάγκη το σχήμα να ξεκινήσει άμεσα και με σαφές στίγμα την παρέμβασή του. Αγωνιστές που μίλησαν από μια σειρά εργατικούς χώρους έκαναν τη σύνδεση των διεκδικήσεων του σχήματος με τους αγώνες της εργατικής τάξης στους δήμους, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα νοσοκομεία, την ΕΡΤ3 και αλλού γα μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις και προσλήψεις.

Πολύτιμη ήταν η εικόνα για τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό του πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που δήλωσε το παρόν στο σχήμα, αλλά και η εικόνα από την παρέμβαση μελών του σχήματος για την υπεράσπιση του μνημείου του Ολοκαυτώματος που βεβηλώθηκε από φασίστες. Όπως μπήκε και από τη συζήτηση, κρίσιμος άξονας της παρέμβασης του σχήματος είναι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, ως κατάκτηση και απαραίτητο εργαλείο για να μπορούν να δοθούν νικηφόρα όλες αυτές οι μάχες. Χρειάζεται επίσης η παρέμβαση να συνδεθεί με τις αναζητήσεις ενός ολόκληρου κόσμου που εξοργίζεται από τη διαρκή δεξιόστροφη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να στρέφεται προς τα αριστερά, δίνοντας την εκλογική μάχη ενωτικά. Χωρίς υποτίμηση σε όλες τις μάχες του κινήματος ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, το ρατσισμό και τους φασίστες. Με αυτά τα κρατούμενα μπορεί η παρέμβαση να φτάσει σε καινούρια ακροατήρια, διευρύνοντας παραπάνω το σχήμα.

Η συνέλευση αποφάσισε τόσο τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχήματος «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, όσο και να είναι εκ νέου επικεφαλής ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και της ΕΝΙΘ. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και τη δράση της Ανταρσίας στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή για μια δυναμική και πετυχημένη παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές, από την πλευρά των εργατικών συμφερόντων.