Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Δικαιοσύνη: Ανεξάρτητη Αρχή

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Διάβασα μία περίληψη της υπόθεσης «ΔΕΠΑ». Δεν θα γίνει, βέβαια, τίποτε στο τέλος, αφού για να καταδικασθεί κάποιος για απιστία, πρέπει να....
αποδειχθεί ότι ζημίωσε το Δημόσιο εν γνώσει του ότι οι ενέργειές του είναι ζημιογόνες κ.λπ. κ.λπ.
https://www.liberal.gr/arthro/233934/epikairotita/2018/piges-nd-isonetsi-stithike-to-skandalo-tis-depasin.html

Στάθηκα, όμως, σε ένα σημείο της περίληψης:
«Στις 2.5.2017: ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντι- εισαγγελέας Γεώργιος Παντελής, στέλνει επιστολή στην ΔΕΠΑ με την οποία ζητεί την παροχή αναλυτικών στοιχείων σχετικά με ανείσπρακτες οφειλές των εταιρειών ELFE και ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ από το 2015 και μετά. Την ίδια μέρα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, υπό την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου (μετέπειτα σύμβουλο του κ. Τσίπρα και προσφάτως διορισθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) Βασιλική Θάνου, το οποίο αποφασίζει την αντικατάσταση του Γιώργου Παντελή τοποθετώντας στη θέση του την κα Άννα Ζαΐρη.»

Σε άλλη είδηση παλιότερα είχα διαβάσει:
«Κατά τη συνεδρίαση του ΑΔΣ, 6 μέλη τάχτηκαν υπέρ της ανάληψης των νέων καθηκόντων της κυρίας Ζαΐρη, ενώ η μειοψηφία των 5 τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας του κ. Παντελή».
Φοβερή σύμπτωση.

Και ξεχνάμε και κάτι άλλο: η κ. Θάνου δεν είναι μόνον πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και επί κεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Είναι και πρώην [υπηρεσιακή] πρωθυπουργός] που διενήργησε τις εκλογές της 20.09.2015. Τότε που δεν υπήρχε Πρόεδρος του ΣτΕ, καθότι ο κ. Ρίζος είχε αποχωρήσει την 30.06.2015 λόγω ορίου ηλικίας και η κυβέρνηση δεν είχε «προλάβει» να πληρώσει τη θέση του μέχρι 22.10.2015. Έτσι, ο διορισμός τής κ. Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος, αφού κατά το Σύνταγμα, αν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ο ΠτΔ διορίζει πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του ΣτΕ ή του ΑΠ ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να διενεργήσει τις εκλογές. Άλλη φοβερή σύμπτωση κι’ αυτή.

Σώτος