Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Συνεργασία για τους αστέγους, μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ Praksis

Διαπιστώνοντας ότι, σε μία εποχή στην οποία η ελληνική κοινωνία βάλλεται από τις πολλαπλές επιπτώσεις της δριμείας οικονομικής κρίσης και ύφεσης, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ...
αντιμετώπισης της φτώχειας, η οποία εκφράζεται με την πιο ακραία της μορφή στην περίπτωση της αστεγίας, όπως επίσης ότι για να επιτευχθεί η επανένταξη των αστέγων δεν επαρκούν οι δράσεις επισιτισμού και ψυχοκοινωνικής βοήθειας, αλλά χρειάζεται να πλαισιωθούν και από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΜΚΟ Praksis, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν με όσα μέσα διαθέτουν στην ανακούφιση της ευάλωτης αυτής ομάδας των συνανθρώπων μας.
Συγκεκριμένα, οι τρεις φορείς προχωρούν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη διεξαγωγή πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων για ενήλικες αστέγους, ώστε να υποστηριχτεί και γνωστικά και εκπαιδευτικά η επανένταξή τους στο στεγασμένο βίο, στην κοινωνία και να ανακτήσουν την απολεσθείσα αίσθηση του εαυτού. Το κοινό πλαίσιο δράσης τους περιλαμβάνει:
α) την ψυχολογική και γνωστική προετοιμασία της ομάδας στόχου (δεκαπέντε ενήλικες άστεγοι) μέσω βιωματικού σεμιναρίου, τη διεξαγωγή του οποίου θα αναλάβουν από κοινού το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Praksis.
β) Την εκτέλεση του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων (είκοσι ώρες ανά εβδομάδα) που θα απευθύνεται σε ενήλικες αστέγους που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης.
γ) Την εκπόνηση τελικής απολογιστικής έκθεσης που θα περιλαμβάνει τα κυριότερα εμπειρικά δεδομένα από την εφαρμογή του προγράμματος.
δ) Τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της συγκεκριμένης εμπειρίας σε μια ημερίδα που θα διεξαχθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με συμμετοχή και των τριών φορέων για να τεθεί μια νέα βάση συνεργασίας για το επόμενο στάδιο του ευρύτερου προγράμματος.


Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, καθώς και η κοινή συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015, στις 12 μ., στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του δ.σ. της ΜΚΟ Praksis, Αντύπα Τζανέτο. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επιστημονική Υπεύθυνος του Προγράμματος, Βασιλική Καραβάκου, η Συντονίστρια Προγραμμάτων Βορείου Ελλάδος της ΜΚΟ Praksis, Στεφανία Πανταζή, δύο εκπρόσωποι των Εκπαιδευτών Ενηλίκων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και δύο εκπρόσωποι των αστέγων από την ομάδα των εκπαιδευομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου