Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

«Πεντελικόν», όπως λέμε «επενδύσεις»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Η λέξη «επενδύσεις» είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των πολιτικών. Όπως του συρμού είναι και η λέξη «μεταρρυθμίσεις». Τις ακούω 5 χρόνια τώρα να τις πιπιλάνε όλοι και είμαι πεπεισμένος ότι έχουν χάσει πια το νόημά τους. Τις άκουσα και από τον νυν πρωθυπουργό. Ο αναπόδραστος συνειρμός ήταν και είναι: εφ’ όσον έλθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Για να έλθουν, όμως, επενδύσεις, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ουδείς μέχρι σήμερα συγκεκριμενοποίησε.
Έχω χάσει τον λογαριασμό, πάντως. Κάποτε ο Σαμαράς είχε υποσχεθεί 700.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο Ντέπιουτης 500.000. Αλλά τώρα, όπως με ενημερώνουν, εξ αιτίας της νέας συγκυβέρνησης η ανεργία καλπάζει. Όχι μειώνοντας το 1.200.000 θέσεων που μας παραμύθιαζαν οι πρώην συγκυβερνήτες, αλλά τις θέσεις εργασίας που υπήρχαν ήδη προ της 04.10.2009, οι οποίες ….. δεν μειώθηκαν καθόλου επί πέντε μνημονιακά έτη. Στα 5 μνημονιακά έτη έκλεισαν μόνον 300.000 επιχειρήσεις, ήτοι 300.000/(365Χ5) = 164 ημερησίως. Τώρα κλείνουν 59 ημερησίως και ήλθε ο κατακλυσμός, ασφυξία στην αγορά, λουκέτα και απολύσεις που έφερε ο αφιλότιμος ο Τσίπρας.
Ας έλθω, όμως, στον ομογενή εξ Εσπερίας, ο οποίος αγόρασε το κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν». Ξέρετε, του αριστοκρατικού ξενοδοχείου, όπου συναντάτο ο Γιωργάκης με Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη κ.λπ.. Εκεί, όπου εξυφάνθηκαν και πολιτικές ίντριγκες για το καλό του λαού πάντα. Αυτή η αγορά αποκαλείται στη νομική και οικονομική ορολογία «άμεση επένδυση». Η εταιρεία που ήταν ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου πήρε το χρήμα του ομογενούς και έδωσε το κτήριο. Ο νέος ιδιοκτήτης άδειασε το κτήριο/ξενοδοχείο, με ανάρμοστο μάλιστα τρόπο, και πέταξε στον δρόμο τους εργαζόμενους. Τυπικά, βέβαια, δεν τους πέταξε αυτός, αφού δεν ήταν υπάλληλοί του, αλλά υπάλληλοι της πρώην ιδιοκτήτριας εταιρείας που συνέχισε να ασκεί την ξενοδοχειακή επιχείρηση στο δικό του κτήριο. Στην ουσία, όμως, χάθηκαν κι’ άλλες θέσεις εργασίας. Από την επένδυση ρε γαμώ το. Αναμένω να δω πόσους υπαλλήλους θα προσλάβει ο νέος ιδιοκτήτης/επενδυτής, στα γραφεία που θα λειτουργήσουν στο κτήριο, όπως γράφεται. Ή μήπως θα εκμισθώνει τα γραφεία σε τρίτους; Οι οποίοι τρίτοι θα μεταφέρουν απλώς εκεί το υπάρχον προσωπικό τους ή θα προσλάβουν κι’ άλλο προσωπικό; Ρε άει σιχτίρ και συ και ο γρύλλος σου. «Γρύλλος», όπως λέμε «επενδύσεις»!

Τριτοκοσμική χώρα

Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος, ΖΩΗλάτρης τε και δραχμολάγνος, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου