Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση

Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα λέει το 53,6% των πολιτών – Ανησυχία για την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας – Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο...
ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».


Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ:33,2%
ΝΔ: 24,1%
Το Ποτάμι: 6,3%
ΚΚΕ: 5,3%
ΑΝΕΛ: 5,3%
Χρυσή Αυγή: 5,1%
ΠΑΣΟΚ: 3,1%
Αλλο κόμμα: 5,4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,2%

Ανησυχία για τη διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι «τους φοβίζει» η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.
Συγκεκριμένα:
– Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
– Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
– Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση
Όχι στο δημοψήφισμα
Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.
Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%. Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου