Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για τη (μη) συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές από τον Φώτη Κουβέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα, μέσω του Αlpha 989, για το ναυάγιο της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Ανέφερε ..
χαρακτηριστικά πως «ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία (των δύο κομμάτων), αιφνιδίως και υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ένα ήταν το πρόγραμμα, αυτό της Θεσσαλονίκης». Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συμμετάσχει στις εκλογές αποκλειστικά με το δικό του πρόγραμμα, δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει η ΔΗΜΑΡ σε συμφωνία, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε μόνο στο δικό του πρόγραμμα».


Αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Κουβέλης σχολίασε: «Όταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το είχαν κοστολογήσει έτσι, έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτό δεν βγαίνει, οι όποιες εξαγγελίες είχαν το στοιχείο μιας εύκολης δημαγωγίας αλλά όσα λέει αυτό το πρόγραμμα θα μετατεθούν χρονικά».


Σε ερώτηση εάν ο χρόνος έγιναν τελικά οι εκλογές ήταν ο κατάλληλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε ότι «η χώρα έπρεπε να αλλάξει σελίδα, η αλλαγή της σελίδας και η απομάκρυνση της χώρας από τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν καθολικό αίτημα. Το ζήτημα είναι αυτή η κυβέρνηση να επιδιώξει να εξασφαλίσει συμφωνία και να αποκτήσει μια κανονικότητα για την αντιμετώπιση των πάρα πολλών προβλημάτων».


Eκτίμησε ότι «η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον κάποια δείγματα ρεαλισμού που γίνονται αντιληπτά, αντίστοιχα βήματα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι περιθωριοποιώντας τους κύκλους εκείνους που φλερτάρουν με το Grexit. Εκτιμώ ότι συμφωνία θα υπάρξει, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της και τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων που θα περιλαμβάνονται. Η συμφωνία θα είναι σε δυο φάσεις. Μπορεί να υπάρχει μέσα αναφορά για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα αλλά η αντιμετώπισή του θα μετατεθεί χρονικά».

Για την έλλειψη ρευστότητας ο κος Κουβέλης είπε πως «αναμφισβήτητα συνιστά μαρτύριο της σταγόνας αυτή η αγωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για μια πεθαμένη αγορά, που δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί στη βάση του γεγονότος ότι υπάρχει η αστάθεια των ίδιων των επιλογών από την ίδια την αγορά με συνεπαγωγή να μην υπάρχει καμία κίνηση προς τα μπροστά. Υπήρξε μια ταλάντευση από τη μεριά της κυβέρνησης. Απουσίαζε στοιχειωδώς ότι δεν υπήρξε μια ρήτρα για μια έστω στοιχειώδη χρηματοδότηση της χώρας. Το ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας, διαμορφώνει συνθήκες όχι καλές για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης».

Τόνισε, πάντως, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη μη αποδοχή των μέτρων που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα. Το κοινωνικο-ασφαλιστικό πρέπει να ανοίξει αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί».

Τέλος, σε ερώτηση για τη ΔΗΜΑΡ κος Κουβέλης δήλωσε πως «δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα, χτυπήθηκε εκλογικά» ενώ για την προσωπική του στάση στο μέλλον ανέφερε: «παραμένω στη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ, θέλω όμως να υπάρξει ανανέωση ξεκινώντας από τη θέση του προέδρου ή της προέδρου και φτάνοντας και στα άλλα όργανα. Έχω την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ και μπορεί να ανακάμψει και θα ανακάμψει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου