Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Aυτοδιοίκητο και στο ποδόσφαιρο! Χα χα χα χι χι χι χε χε χε! Κοντονή, κάν’ το όπως η Θάτσερ!

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Αντιγράφω από την Cassandra:
«11. Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο Η Θάτσερ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, παρά τις κατά καιρούς φωτογραφίες της με ποδοσφαιριστές. Αλλά όταν ένα από τα χειρότερα περιστατικά ...
χουλιγκανισμού ξέσπασε στον αγώνα Λούτον-Μίλγουολ το Μάρτιο του 1985, η Σιδηρά Κυρία πήρε θέση και αποφάσεις. Ο νόμος «Football Spectators» ψηφίστηκε το 1989, κάνοντας την επίδειξη ταυτότητας υποχρεωτική για τους οπαδούς. Ήταν τότε που πρότεινε ποινή αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ και επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκλείψει κάθε μορφή χουλιγκανισμού στο «Νησί». Μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο, κατά την οποία 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους, υπήρξε συνέχεια. Αποτέλεσμα του νέου ποδοσφαιρικού δράματος ήταν να ενταθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση Θάτσερ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα. Οι διαβόητες ομάδες χούλιγκανς που εκπροσωπούσαν τους αγγλικούς συλλόγους σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες δεν μπορούσαν πλέον να δρουν ανεξέλεγκτα».
Εμείς εδώ στο Ελλάντα παρακολουθούμε τα αίσχη τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ. Κοινός παρονομαστής: το πολύ χρήμα, το οποίο απουσιάζει από την ενόργανη γυμναστική, το βόλεϊ, το πόλο, την πάλη, την άρση βαρών, αθλήματα στα οποία διαπρέπουμε διεθνώς. Και ο σημερινός υπουργός βαδίζει, δυστυχώς, στ’ αχνάρια των προκατόχων του. Τον τρόμαξαν μ’ ένα Grexit στο ποδόσφαιρο και άρχισε να στρογγυλεύει το νομοσχέδιό του, τόσο που να το κάνει αγνώριστο.
Από μικρός θυμάμαι το περίφημο ΠΟΚ, ήτοι ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ που κυριαρχούσε στο ποδόσφαιρο. Μόλις κάποια ομάδα της επαρχίας έβγαζε κάποιο αστέρι, το πουλούσε στους λεφτάδες Προέδρους του ΠΟΚ, γέμιζαν οι τσέπες του Προέδρου της πωλήτριας και η πωλήτρια επέστρεφε στη μιζέρια, μέχρι να ξαναφανεί κάποιο αστέρι, να πουληθεί, να τα οικονομήσει ο Πρόεδρος και να ξαναγυρίσει η ομαδούλα στην αφάνεια.
Και τί άλλαξε τόσα χρόνια; Οι Πρόεδροι των μεγάλων ομάδων αγοράζουν ξένους παίκτες πια και τα αστέρια της επαρχίας μένουν στην αφάνεια για πάντα. Ευτυχώς που η τηλεόραση έχει υπότιτλους, όταν μιλάνε οι παίκτες του ΠΟΚ, αλλά και των επαρχιακών πλέον ομάδων, για να καταλαβαίνω ότι λένε τα ίδια και τα ίδια: «Τα δώσαμε όλα, προσέξαμε την άμυνα, το πρωτάθλημα δεν τελείωσε, κάναμε ό,τι μας έμαθε ο προπονητής μας, τώρα πάμε για τα επόμενα» κ.λπ. Όσο για τους Έλληνες παίκτες, αυτοί έχουν λεξιλόγιο που δεν υπερβαίνει τις 100 λέξεις. Και για χάρη όλου αυτού του τσίρκου διαλύονται γήπεδα και τραυματίζονται άνθρωποι. Ακόμη και δολοφονούνται άνθρωποι.
Κι’ έρχεται ο αριστερός υπουργός να βάλει τάξη, αλλά τον απειλούν με αποκλεισμό των ομάδων από διεθνείς οργανώσεις, ακόμη και της εθνικής ομάδος. Και τί έγινε ρε φίλε; Ας μας αποκλείσουν επί δύο χρόνια, μέχρι να μπει μια τάξη στο μαγαζί. Οι οργανισμοί της FIFA και της UEFA είναι υπεράνω του Συντάγματος; Αυτού που ορίζει ότι:
«Άρθρο 2
1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Άρθρο 16
………….
2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
……………………
9. Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους».
Μήπως ήλθε η ώρα να υπαχθούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στις οικείες Διευθύνσεις των Περιφερειών, όπως κάθε άλλη ανώνυμη εταιρεία; Ο Αθλητισμός και το ομώνυμο υπουργείο είναι για το ωραίο, το αθάνατο και το αληθινό. Δεν είναι για λεφτάδες, ένιοι των οποίων κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια, για εμπόριο ναρκωτικών, για λαθρεμπόριο πετρελαίου κ.λπ.
Είναι τόσο πολλά τα λεφτά Κοντονή που δεν αντέχεις να τα βάλεις μαζί τους ή φοβάσαι τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι Ολυμπιακάρες, Παναθηναϊκάρες και Αεκάρες; Ελπίζω να μη σε κρατάει κανείς από κάπου!
Και παρεμπιπτόντως, το ΕΣΡ δεν έχει λόγο επί εκπομπών τύπου Τσουκαλά που προβάλλει τόσες ασχήμιες, υποδαυλίζει τον χουλιγκανισμό, υποβαθμίζει τον αθλητισμό και υποβιβάζει το νοητικό επίπεδο των πάσης φύσεως οπαδών;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός και ΖΩΗλάτρης, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου