Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Τι συμβαίνει στα Κωνσταντινουπολίτικα;

Οι κάτοικοι με τις ενέργειές τους ζητούν από το Δήμαρχο και κάθε άλλη αρμόδια αρχή να προβεί σε αναστολή των αδειών ώστε να... σταματήσει ο βανδαλισμός της περιοχής. 

Η Parallaxi δέχθηκε την παρακάτω καταγγελία σχετικά με την κατάσταση του ιστορικού οικισμού των Κωνσταντινουπολίτικων. 

 Δείτε αναλυτικά: 

 Ο οικισμός των Κωνσταντινουπολιτών στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη αποτελούσε ως τώρα ένα στολίδι του Ν. Θεσσαλονίκης. Είναι κτισμένος αμφιθεατρικά, σε ένα μικρό λόφο με πολύ καλό προσανατολισμό και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και τον Όλυμπο. Η γειτνίαση επίσης με το δάσος του Σέιχ Σου εξασφαλίζει στην περιοχή ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Ο οικισμός ιδρύθηκε βάσει καταστατικού από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης το 1962 με σκοπό «τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων εκ Κωνσταντινουπόλεως». 

 Μετά την αγορά της περιοχής ανατέθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα πολεοδόμο της αρχιτεκτονικής σχολής των Παρισίων Νικόλαο Πολ. Ρέγκο και στον τοπογράφο Β. Χατζηβασιλείου η πολεοδομική μελέτη η οποία αποτελεί «μοντέλο» και έγινε αντικείμενο εργασιών πολλών αρχιτεκτονικών σχολών. Αποτελεί έναν παραδειγματικό οικισμό, από τους πρώτους στην Ελλάδα, που χαρακτηρίστηκε ως πρότυπο οικοδομικού συνεταιρισμού. Κατά τη δεκαετία του ’80 άρχισε η ανοικοδόμηση της περιοχής και το έλλειμμα της κρατικής μέριμνας ήρθαν να καλύψουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του συνοικισμού που έλαβαν πρόνοια ώστε να διατηρηθεί ο καθαρά οικιστικός του χαρακτήρας με ελάχιστα μαγαζιά που εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των κατοίκων. 

 Οι ίδιοι οι κάτοικοι επίσης φρόντισαν για να διατηρηθεί το αρχικό χαμηλό ύψος των οικοδομών και ο μικρός συντελεστής δόμησης και κάλυψης, περιφρουρώντας την ποιότητα της ζωής τους. Και όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2021 που ξαφνικά όλος ο οικισμός μετατράπηκε σε ένα εργοτάξιο με αμέτρητες βαρέλες και μπουλντόζες να σκάβουν νυχθημερόν τα εναπομείναντα οικόπεδα, κάνοντας αγώνες δρόμου για να προλάβουν την παράνομη ανέγερσή τους. Από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα ανεγέρθηκαν 20 οικοδομές και είναι σε εξέλιξη αμέτρητες άλλες. Το παράξενο όμως δεν είναι ο χρόνος και η ταχύτητα της ανέγερσης αλλά το ύψος τους. Δίπλα στα χαμηλά ύψους ιδιόκτητα σπίτια κτίζονται από εργολάβους πολυώροφες οικοδομές με διπλάσιο ύψος από το ήδη υπάρχον, με δώρο επιπλέον ορόφους, πατάρια, έρκε και φυτεμένα δώματα στερώντας τον ηλιασμό και τον αερισμό στα ήδη κτισμένα σπίτια. Από τα 9,50 μέτρα που ήταν ο μέσος όρος του ύψους μέχρι σήμερα οι νέες οικοδομές έχουν ξεπεράσεις τα 15 μέτρα, χωρίς να έχει αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης και φυσικά ούτε το εμβαδόν των οικοπέδων! 

Μετά από ενέργειες του Συνδέσμου των κατοίκων προς την πολεοδομία και τον ίδιο τον Δήμαρχο δεν δόθηκε καμιά ικανοποιητική απάντηση που να εξηγεί βάσει ποιου νόμου κτίζονται όλα αυτά τα εκτρώματα. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κωφεύει στα αιτήματα των κατοίκων και τελείως απαξιωτικά με τη στερεότυπη απάντηση ότι είναι νόμιμα δεν λαμβάνει θέση, προστατεύοντας τους πέντε εργολάβους (ο ένας εξ αυτών κτίζει 4 οικοδομές συγχρόνως) που λυμαίνονται όλη την περιοχή, μεταξύ των οποίων ο ένας είναι ένας από τους αντιδημάρχους του. Η πολεοδομία της Πυλαίας ερμηνεύει αυθαίρετα την υπάρχουσα νομοθεσία, κατά τη γνώμη των κατοίκων και των ειδικών που αυτοί συμβουλεύτηκαν, χρησιμοποιώντας για τη δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή το σχετικό βασιλικό διάταγμα του 1965 που μέχρι τώρα ίσχυε και ταυτόχρονα άρθρα του ΝΟΚ που ισχύουν σήμερα. 

Οι κάτοικοι με τις ενέργειές τους ζητούν από το Δήμαρχο και κάθε άλλη αρμόδια αρχή να προβεί σε αναστολή των αδειών ώστε να σταματήσει ο βανδαλισμός της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του συμφέροντος μιας ομάδας φίλων και συνεργατών να καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή και να υποβιβάζεται η ποιότητα της ζωής των τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων του οικισμού, όταν μάλιστα στην έκθεση του Δήμου το 2004 αναγράφεται ότι η περιοχή είναι κορεσμένη πληθυσμιακά και δεν έχει άλλα περιθώρια για επέκταση. Στερείται μάλιστα χώρων πρασίνου και αναψυχής και προτείνονται στην ίδια έκθεση περιοχές εκτός οικισμού για την εξασφάλισή τους. Οι κάτοικοι παρ΄ όλη τη σκαιή αντιμετώπιση από τον ίδιο το Δήμαρχο του ζητήματος δεν θα σταματήσουν τις διεκδικήσεις του δίκαιου αιτήματός τους. 

¨Έχουν συγκεντρώσει υπογραφές, έχουν προβεί σε ανοικτές γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, έχουν τη συμπαράσταση όμορων οικισμών και βουλευτών, είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και το Αρμόδιο Υπουργείο και θα αποταθούν στη Δικαιοσύνη. Ας αναλάβει επιτέλους ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη τις ευθύνες του και ας ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, θέτοντας τέρμα στο γαϊτανάκι του κέρδους.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου