Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Η ΠτΔ Κάθριν για τις υποκλοπές

 


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο ΠτΔ είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και έχει τις αρμοδιότητες που ρητώς του απονέμει αυτό. Καμμία άλλη. Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ω-Σ. Είναι δε και ανεύθυνος ο ΠτΔ, επειδή ό,τι πράττει το πράττει με τη σύμφωνη γνώμη είτε της Βουλής είτε της κυβέρνησης. Μπορεί, όμως, να...

απευθύνει  διαγγέλματα, αλλά υπό τους όρους του άρθρου 44§3 του Συντάγματος. 

 

 

«3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Κυβέρνησης. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

    Άρα, για να απευθύνει ο ΠτΔ διάγγελμα, πρέπει: α] να συντρέχει  εξαιρετική περίσταση, β] να συμφωνεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσυπογράφει το διάγγελμα, και γ] να δημοσιευθεί το διάγγελμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

 

         Πουθενά δεν ορίζει το Σύνταγμα, ότι ο ΠτΔ μπορεί να δίνει συνεντεύξεις ή να αρθρογραφεί ή να κάνει παρεμβάσεις. Η Κάθριν, όμως, όχι μόνον αρθρογραφεί, δεχόμενη, μάλιστα, προς τούτο τα συγχαρητήρια διάφορων κονδυλοφόρων, αλλά έκανε και παρέμβαση για τις υποκλοπές. Παραβιάζοντας καταφώρως το Σύνταγμα, το οποίο ουδαμού αναφέρεται σε παρεμβάσεις του ΠτΔ.

         Αφού, όμως, η Κάθριν θέλησε να περιφρουρήσει  το Σύνταγμα με την παρέμβασή της, γιατί δεν κάνει και μία παρεμβασούλα για την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΕΥΔΑΘ κατά παραβίαση της αντίθετης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο, υποτίθεται, ότι υπηρέτησε και εκείνη και μάλιστα και ως Πρόεδρος αυτού; 

    Ιδού, όμως, η παρεμβασάρα της τέως Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Καραμανώφ:

 https://www.symboulos.gr/2022/08/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

 

    Από όλη το κείμενο της κ. Καραμανώφ στάθηκε περισσότερο στην ακόλουθη φράση:

 

«Αμφιβάλλω αν στη συνταγματική ιστορία της χώρας έχει ποτέ λάβει χώρα μια τόσο κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

    Όταν η ΠτΔ παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο και αυτή έχει ορκισθεί, και μάλιστα επανειλημμένως, να τηρεί, τί μπορώ να περιμένω από τους άλλους;

    Έγιναν, λοιπόν, κάτι υποκλοπές, οι οποίες βγήκαν στη φόρα, και επισκίασαν τις ενδιαφέρουσες εξαγγελίες του Χατζηδάκη περί εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης για πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτά θέλει ο λαός ρε και σεις τον ζαλίζετε με τις υποκλοπές, λες και  δεν αποτελούν καθημερινή πρακτική.

    Λέω εγώ τώρα. Αλλά τί είμαι εγώ; Κυβερνητικό ή αντικυβερνητικό τσουτσέκι;

   

Σώτος

Υ.Γ. Χθες βράδυ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της ΠτΔ, με την οποία ενισχύεται η διαφάνεια λειτουργίας της ΕΥΠ. Τώρα ……… ησύχασα. Επί τέλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου