Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ανησυχεί ο Ιατρικός Σύλλογος για την άυλη συνταγογράφηση χωρίς εξέταση

Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια μεγάλη ευκολία για τον ασφαλισμένο, καθώς έχει τη δυνατότητα να του τη "γράψει" ο γιατρός με ένα τηλεφώνημα, να την "περάσει" στη μερίδα του με βάση τον ΑΜΚΑ κι έτσι να λάβει με SMS τα στοιχεία της ο ασθενής, να πάει στο φαρμακείο να ....
την εκτελέσει, χωρίς να χρειαστεί να πάει στο ιατρείο. Προφανώς, αυτό πρέπει να συμβαίνει σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης. Είναι μεγάλη ευκολία, να παίρνεις σταθερά το φάρμακο "χ" για τη χοληστερίνη κι αντί να κλείνεις ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ, ή ιδιώτη, να σου τη "γράφει" με ένα τηλέφωνο και να παίρνεις το φάρμακο άμεσα. Είναι σαν να έχεις τη δυνατότητα να αγοράζεις άμεσα το φάρμακο από το φαρμακείο μόνος σου, με τη διαφορά ότι με την άυλη συνταγή, γλιτώνεις τα λεφτά που καλύπτει το ταμείο.
Προφανώς όμως, αυτό μειώνει τη δουλειά των ιδιωτών γιατρών, που μάλλον πιέζονται από το τηλέφωνο να "γράψουν" το "χ" φάρμακο, χωρίς να μπορούν να χρεώσουν τον ασθενή, μετατρέπονται έτσι σιγά-σιγά σε συνταγογράφους, χάνουν λεφτά και από ότι φαίνεται, παραπονέθηκαν στην ηγεσία του Ι.Σ.Θ., η οποία εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:


«Πειθαρχική δίωξη γιατρών προβλέπεται για κάθε παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα…» διευκρινίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τον οποίο όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να ακολουθούν, προβλέπεται ότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία και κλινική εξέταση του ασθενούς (Ν. 3418/2005 αρ. 1 παρ. 3 και αρ 5. παρ.3)»

Ο ΙΣΘ τονίζει επίσης ότι «ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του κράτους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναμφίβολα κινείται προς τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε κι εφαρμόζεται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Μια δυνατότητα κατά την οποία ο πολίτης-ασθενής, λαμβάνει στο κινητό που έχει δηλώσει, κωδικό με τον οποίο μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού στο φαρμακείο. Για κάθε όμως παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα, προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη των γιατρών. Επίσης, κάθε συνταγή θα πρέπει να αντιστοιχίζεται με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό, το οποίο αναζητείται από τις φορολογικές αρχές, εφόσον η συνταγή εκδίδεται από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας καλεί «όλους τους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν τον θεσμό της άυλης συνταγογράφησης καθώς και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτή η ιατρική πράξη διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους οι γιατροί οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».

2 σχόλια:

  1. Τώρα γιατί εγώ δεν κατάλαβα τίποτα; Πληρώνεται ή δεν πληρώνεται ο γιατρός όταν συνταγογραφεί φάρμακα για κάποιον χρονίως πάσχοντα ασθενή; Στην περίπτωση που πιέζεται από κάποιον ασθενή να συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο χωρίς εξέταση, τότε το πρόβλημα είναι του γιατρού που ενδίδει στην πίεση και κανενός άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι επιστήμονες φέρονται συντεχνιακά, το ήθος πάει περίπατο. Θα μου πείτε εδώ υπάρχουν γιατροί που δολοφονούν ανθρώπους (σκοτώνουν έμβρυα, τραβάνε καλώδια για να πάρουν ανταλλακτικά κ.τ.τ.), η αντίδραση στην εξ αποστάσεως συνταγογράφηση μάς μάρανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή