Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ σε 43 δευτερόλεπτα

Για πολλοστή φορά, επί σειρά ετών, οι εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ αγνοούν επιδεικτικά την ...
πραγματικότητα των ΕΠΑ.Λ. και νομοθετούν μόνο για τα ΓΕΛ.

Συγκεκριμένα, με την με αρ. πρωτ. Φ1α/75919/Δ4 από 17-06-2020 Εγκύκλιο με θέμα, «Ενημέρωση για την “Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής”, μαθητών/-τριών για το σχολικό έτος 2020 – 2021» ζητάει:

α) Οι κηδεμόνες να υποβάλλουν μόνοι τους την Ηλεκτρονική Αίτηση μέχρι 2 Ιουλίου και μετά τις 6 Ιουλίου να αποστείλουν στο e-mail του σχολείου τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
β) Οι Διευθυντές των σχολείων να διευκολύνουν όσους κηδεμόνες δηλώνουν αδυναμία να υποβάλουν μόνοι τους την Ηλεκτρονική Αίτηση διαθέτοντας έναν/μία εκπαιδευτικό και έναν Η/Υ στο σχολείο τους.
γ) Οι Διευθυντές των σχολείων μετά τις 6 Ιουλίου να παραλάβουν προσωπικά τα δικαιολογητικά από όσους κηδεμόνες δηλώνουν αδυναμία να τα στείλουν με e-mail.

Και όλα μοιάζουν δίκαια και αγγελικά πλασμένα.
Μόνο που:
1. Στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ, η ΚΥΑ των εγγραφών προβλέπουν τα απλούστατα μέσα σε μία παράγραφο: Οι προαγόμενοι της μιας τάξης εγγράφονται στην επόμενη. Τόσο απλά.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η ΚΥΑ εγγραφών στα ΕΠΑΛ περιλαμβάνει τρεις σελίδες περιπτώσεων, συνημμένους πίνακες κλπ, για το σε ποιά τάξη, τομέα και ειδικότητα εγγράφεται ποιος! Είναι φύσει αδύνατον να εγγραφεί κάποιος μόνος του για πρώτη φορά στα ΕΠΑΛ χωρίς να απευθυνθεί στο σχολείο.

2. Στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ, δεν χρειάζεται να προσκομιστεί κανένας τίτλος εγγραφής, προαγωγής, μόνο μια Αίτηση - Δήλωση. Τόσο απλά.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στα ΕΠΑΛ όχι μόνο πρέπει να προσκομιστούν οι τίτλοι, αλλά θα πρέπει μετά την προσκόμισή τους να επαληθευτούν πριν από την οριστικοποίηση της εγγραφής. Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν και δηλώσεις προτίμησης για τα μαθήματα επιλογής προσανατολισμού Α΄ τάξης όταν στο σχολείο λειτουργούν πάνω από 3 τομείς και επιλογής στη Β΄ τάξη Τομέα Υγείας.

3. Στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ, που δεν χρειάζεται να προσκομιστεί κανένας τίτλος, το μοναδικό απαιτούμενο έγγραφο (η Αίτηση - Δήλωση) μπορεί να προσκομιστεί μέχρι το Σεπτέμβρη. Τόσο διευκολυντικά.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στα ΕΠΑΛ όχι οι τίτλοι, δηλώσεις και όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να σταλούν από 6-10 Ιουλίου ή να προσκομιστούν στο σχολείο στην ΜΙΑ ΜΟΝΟ ημέρα της εφημερίας. Την ίδια αυτή μέρα θα πρέπει να ελεγθούν, να επαληθευτούν (με αλληλογραφία με άλλα σχολεία, κλπ) και να ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα για έχειν καλώς ώστε να γίνει αποδεκτή η εγγραφή. Και όλα αυτά εντέλλεται να τα κάνει ένα και μόνο πρόσωπο: ο/η Διευθυντής/τρια του ΕΠΑΛ!
Και επειδή αν και υπηρετούμε σε ΕΠΑΛ, ορισμένες απλές μαθηματικές πράξεις ξέρουμε πώς γίνονται, για ένα μικρό ΕΠΑΛ που θα έχει μόλις 100 εγγραφές θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εφημερίας να αφιερώσει ο Διευθυντής (η ο ένας εκπαιδευτικός όπως αναφέρει η εγκύκλιος) 3,6 λεπτά της ώρας σε κάθε κηδεμόνα, αν καταφέρει να πραγματοποιεί συνεχόμενα ραντεβού από τις 08:00 έως τις 14:00. Σε ένα ΕΠΑΛ μεγέθους Καλαμαριάς ή 14ου εσπερινού με 400-500 νέες εγγραφές θα πρέπει να ολοκληρώνει το ίδιο έργο ελέγχου σε 43 μόλις δευτερόλεπτα για κάθε μαθητή !
Στο χρόνο αυτό δεν συνυπολογίσαμε το έργο της επαλήθευσης του τίτλου, να στείλει ο Διευθυντής έγγραφο στο σχολείο που εξέδωσε τον τίτλο, εκεί να παραληφθεί, να πρωτοκολληθεί, να ελεγχθεί, να συντάξει το άλλο σχολείο έγγραφο για το γνήσιο και να το στείλει πίσω. ΚΑΙ αυτό μέσα στα ίδια 43 δευτερόλεπτα για κάθε μαθητή !

4. Δε λησμονούμε ότι ΕΙΔΙΚΑ στα ΕΠΑΛ, δεν αρκεί μόνο η επαλήθευση του τίτλου εγγραφής από το άλλο σχολείο, αλλά η ΚΥΑ απαιτεί αυτός να συνοδεύεται και από ακριβές αντίγραφο από το Μητρώο Μαθητών.
Στην επόμενη ΚΥΑ να ζητήσετε και κοκκινόχωμα από το Έβερεστ !
Και όλα αυτά με τον κίνδυνο αν από κάποιο λάθος δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός για να λειτουργήσει τμήμα Τομέα ή Ειδικότητας στο σχολείο να χαρακτηριστεί ολιγομελές και να εκδιωχθούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία - ειδικότητες.
Να σημειωθεί ότι φέτος δεν έγινε και η καθιερωμένη προβολή των ΕΠΑΛ στα γυμνάσια, ούτε επισκέψεις.
Αν θέλετε να κλείσετε τα ΕΠΑΛ να βγείτε και να το πείτε καθαρά. Όχι να ζητάτε τα ακατόρθωτα και με τέτοια διακριτική μεταχείριση σε βάρος των σχολείων και των μαθητών τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ
Α. Να παραταθεί ο χρόνος υποβολής Ηλεκτρονικών Δηλώσεων προτίμησης ΜΟΝΟ για τα ΕΠΑΛ έως τις 10 Ιουλίου.
Β. Να παραταθεί ο χρόνος υποβολής και ελέγχου των δικαιολογητικών εγγραφής μέχρι την έναρξη των μαθημάτων ΟΠΩΣ στα ΓΕΛ.
Γ. Να μη χαρακτηριστεί ΚΑΝΕΝΑ τμήμα ως ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ μέσα στο καλοκαίρι. Όλοι οι λόγοι για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάφωρη αδικία αναφέρονται στο σχετικό έγγραφό μας προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που στείλαμε πέρυσι (βλ. ΕΛΤΕΕ Α-Θ για ολιγομελή).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Ίση μεταχείριση των σχολείων ΓΕΝΙΚΗΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ εκπαίδευσης. Με πραγματικά ίσες ευκαιρίες και όχι εκβιαστικούς αποκλεισμούς. Σε πραγματικούς χρόνους και όχι…
...σε 43 δευτερόλεπτα !




Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Ταχ. Δ/νση: Κτίριο ΕΔΟΘ-ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Προξένου Κορομηλά 51, 546 22 Θεσσαλονίκη

1 σχόλιο:

  1. Υπερβάλλουν λίγο με τον χρόνο, αλλά στα άλλα έχουν απόλυτο δίκαιο. Η νουΔΟΥΛΑ μισεί την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το έχει αποδείξει επανειλημμένως - δεν ξεχνώ τα αίσχη αρβανιτόπουλου με την κατάργηση δημοφιλών, χρησιμοτάτων ειδικοτήτων.

    Πάντως, κ.κ. συνδικαλιστές Εκπαιδευτικοί είστε κι εσείς συνένοχοι, όταν σιωπήσατε (αν δεν σιγοντάρατε κιόλας) το εγκληματικό κλείσιμο των σχολείων για τον κολοκυθοϊό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή