Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Χιονοδρομικό Πηλίου... ποιό χιόνι;;;

.μια ακόμα πονεμένη ιστορία, από την μπάντα των θερμαστών καρέκλας, που εσχάτως την είδαν πολιτικοί παράγοντες στον έρημο τούτο τόπο.


Οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες, αυτό που τα δελτία ειδήσεων ονόμασαν κύμα κακοκαιρίας, έντυσαν την κορυφή του βουνού των κενταύρων στα λευκά. Χάρη στην τρέλα, την αγάπη και το πάθος λίγων και καλών φίλων της χιονοδρομίας, μπορέσαμε και οι υπόλοιποι να απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο από το πιο όμορφο βουνό της χώρας. Μέχρι εκεί όλα καλά. Τ

α προβλήματα ξεκινάνε, όταν κάποιοι αρχίζουν τις ενοχλητικές και απαράδεκτες ερωτήσεις του τύπου: γιατί δεν το ανοίγετε;

Αυτόκλητοι παρατρεχάμενοι και αυτοπροσδιοριζόμενοι ειδήμονες, αισθάνθηκαν το χρέος να δώσουν σαφείς και κατατοπιστικές απαντήσεις. Δέν έχει χιόνι, δεν θα έρθει κόσμος, δεν είναι ακόμα καιρός... Στην ουσία, αυτό που θέλουν να πούνε,είναι πως δεν περίμεναν κάτι τέτοιο...

Είναι εκεί για να φέρουν στο τέλος τη σαιζόν,πριν καν αρχίσει. Είναι εκεί για να ανοίξουν το χιονοδρομικό για 30 μέρες, να κάνουν την αρπαχτή τους οι συμβασιούχοι που μπήκαν από το παράθυρο το καλοκαίρι και να φύγουν όλοι ευτυχισμένοι, αφήνοντας τα πάντα να ρημάξουν, εως ότου αρχίσουν τα έργα συντήρησης, για τα οποία, θα κοπούν νέα κονδύλια από την περιφέρεια, για να αποδοθούν σε φίλους και εκλεκτούς, του "νομάρχη".

Χωρίς κέρδος κέρατα, που λένε και στο χωριό μου. Όλοι θα είναι χαρούμενοι που η χιονοδρομική περίοδος θα..κυλήσει, για τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Δεν είμαι ειδικός της χιονοδρομίας, ούτε επαγγελματίας του χώρου. Είμαι ένας από του χιλιάδες Βολιώτες και όχι μόνο που δε βλέπουν την ώρα να απολαύσουν για όσο μπορέσουν, τον μοναδικό αυτό τόπο, που έχει θαυμαστεί, αλλά και πολεμηθεί, όσο τίποτα. Θύμα και αυτό, κακοδιαχείρισης, ασχετοσύνης και αποποίησης ευθυνών.

Σε ρόλο θιασάρχη, ο κάμπερμαν, μοιράζει ρόλους στον κάθε ασχετόμπαρμπα, που είχαμε την αφέλεια να εκλέξουμε. Το σενάριο στην προκειμένη περίπτωση, είναι: το μπακάλικο του πατέρα μου. Έχουμε λοιπόν τύπο, ας τον πούμε γληγοράκο, που του ανατέθηκε να φυλάει τα σύνορα στις Αγριολεύκες, από σκιέρ και πάσης φύσεως εισβολείς...Το έχει πάρει λοιπόν στα ζεστά. Έδιωξε άβολες και ενοχλητικές φωνές που του χαλούσαν τη σούπα, άφησε απλήρωτους τους περισσότερους από τους απασχολούμενους,τη χρονιά του 2017 και κράτησε τα παιδιά που εργάζονταν στα lift, σε ένα καθεστώς, παρατεταμένης ομηρίας, να περιμένουν πότε θα αποφασίσουν να τους καλέσουν να εργαστούν, χωρίς να μπορούν να αναλάβουν άλλες υποχρεώσεις. Συνολικές αποδοχές 1000 ευρώ, για μία περίοδο που άλλα χιονοδρομικά κέντρα, θησαυρίζουν. Στη λογική του, ψάχνω αλβανούς για ελιές, ο γληγοράκος λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές από την αντ'αυτού φιλιπινέζα του νομού.

Κορδώνεται λοιπόν και γουστάρει, που καταφέρνει να έχει την εύνοια της περιφέρειας. Πλαισιωμένος από γίββωνες, παρατρεχάμενους πολιτικών γραφείων και κουραδόμαγκες της αρπαχτής, αδυνατεί - μπορεί να είναι και της ηλικίας- να καταλάβει ότι δε βρέχει...

Χιονίζει, αλλά το μόνο που κάνει είναι, ως άλλος ιαβέρης, να δίνει, δίκην δελτίου τύπου, αναφορά σε τοπικές ιστοσελίδες, για την ασφάλεια των χιονοδρόμων και το βάθος του χιονιού, στη μέτρηση του οποίου, ο ίδιος, όπως και οι λαρσινοί συνεργάτες του, είναι ειδικοί... Στο κλειστό κλάμπ των βαυκαλιζόμενων και επαιρόμενων σωτήρων, οι αρχιδόσομπες των πολιτικών γραφείων, κατέκτησαν αξιωματικά δικαίωμα να κρίνουν και να αποφασίζουν για τις τύχες και στην προκειμένη περίπτωση, τις πίστες μας. Ευαγγελιζόμενοι την τάξη και την ησυχία, αυτοανακηρύσσονται μύστες των πολιτικών μυστηρίων και γνώστες των λύσεων προβλημάτων, πριν αυτά, καν εμφανιστούν. Θα ήταν αλήθεια χρήσιμο, να δούμε ένα προς ένα, τα βιογραφικά των εκλεκτών του θεσσαλάρχη στο Βόλο, θα βοηθούσε να καταλάβουμε πολλά, για την αγνωμοσύνη εσωτερικών μεταναστών, που ενώ έγιναν δεκτοί ως δικοί μας, ανταγωνίζονται, ποιός θα γίνει το καλύτερο φερέφωνο του βρυξελλόπληκτου άρχοντα του κάμπου. Δεν πειράζει. Δε γεννηθήκατε στο Βόλο,δεν τον θεωρήσατε ποτέ τόπο σας και ΚΑΚΩΣ σας δόθηκε η ευκαιρία να μας εκπροσωπήσετε. Αυτό αλλάζει. Υπομονή... Εκείνο που δεν μπορεί να ανατραπεί, είναι το γενικότερο συναίσθημα του βολιώτικου λαού,πως κάποιος τον έχει πάρει για βλάκα.

Θα πεί κανείς, όλα αυτά, για λίγο χιόνι; Δεν έχετε με κάτι πιο ουσιαστικό να ασχοληθείτε; Ή απλά θέλετε να βγάλετε χολή για τον πρόεδρο των περιφερειών της χώρας; Εύλογη η απορία. Άλλωστε, γιατί να έχουμε λόγο να χαλάσουμε τις καρδιές μας για ελάχιστους πορωμένους που θέλησαν με την παρουσία τους και με εικόνες να δείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες... επίσης πως έχει χιόνι στα χάνια. Ζούμε, είτε το θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, στην εποχή του καναπέ. Στην εποχή της εύκολης και αβίαστης κρίσης, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, συνηγορεί στο να επικροτεί τα προσωπικά πιστεύω. Οποιοσδήποτε θελήσει να κάνει το κάτι παραπάνω, θα γίνει δέκτης επίθεσης με σκοπό το όλο ζήτημα, να καταλήξει στην αδιαφορία. Στην εποχή που ο κουμπούρας καταληψίας, γίνεται πρωθυπουργός και ο κάθε αγαθοβιόλης, επιτελάρχης ενός αντικειμένου, που απαιτεί μεράκι, αφοσίωση και πάνω απ'όλα ΓΝΩΣΗ, που παρά την επικρατούσα στα μυαλά των ιθυνόντων παράνοια, δεν αποκτάται, ούτε με παραγγέλματα σε νεοσύλεκτους, ούτε βαρώντας προσοχές στο μηνιαίο μούγκαφον που άλλοι χαρακτηρίζουν, περιφερειακό συμβούλιο...

Κακά τα ψέματα, είτε αρέσει, είτε όχι, αυτός ο τόπος ΕΧΕΙ συγκριτικό πλεονέκτημα. Από τις διαμαντένιες ακρογιαλιες του Αιγαίου και του Παγασητικού, το καταπράσινο της Σκοπέλου και την κοσμοπολίτικη Σκιάθο, ως την άγρια ομορφιά που σου προσφέρει το Πήλιο σε κάθε στροφή, σα γυναίκα, που δε σταματάει να σε ενθουσιάζει. Όσα δώρα, όμως και να μας χάρισε ο τόπος μας, τα καίμε συστηματικά με λανθασμένες επιλογές υποτελών και "λίγων". Αριβιστών και πολιτικών τουριστών, που νομίζουν ότι τους χρωστάμε κι από πάνω. Αδύναμοι ως Μαγνησία και εκπροσωπούμενοι από ανίκανους, ή το πολύ άκαπνους, ακούμε να μιλάνε για πολιτικό πολιτισμό και για τα ευρωπαϊκά ταξίδια του αρχηγού της σέχτας. Έλεος, για να μην πώ χεστήκαμε.

Μείζον θέμα της σπείρας των παρατρεχάμενων που συζητείται εντόνως ή χαμηλοφώνως, είναι η μη επανεκλογή του Μπέου... Έχουνε όλα τα υπόλοιπα λυμένα και είπαν να ασχοληθούν και με τα δημοτικά. Αυτό το γνωρίζω προσωπικά, μιας και έχει τύχει, ούκ ολίγες φορές να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του περιπλανώμενου,ανά την πόλη θιάσου, για το πρόσωπό του. Φυσικά η κεντρική διοίκηση κάμπων και κοινοτήτων, έχει άμεση γνώση, μιας και οι περισσότεροι, ούτε για κατούρημα δεν πάνε, αν δεν πάρουν άδεια.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στο όνομα του δημάρχου. Ποσοστό του χιονοδρομικού ανήκει στον δήμο Βόλου. Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την δημοτική αρχή, να αναλάβει επιτέλους ενεργό ρόλο στην διαχείριση του κέντρου (τόση αποτυχία τα φωτάκια). Όσο όμως η περιφέρεια θα κατέχει, πάνω από το 70 τοις εκατό, δε νομίζω να κάνει τον βαστάζο.

Έχουν ακροβολιστεί,ως άλλοι γιαχωβάδες και μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ή δημόσιων εμφανίσεων, κάνουν κατήχηση και πιάνουν πόρτα για το χειμώνα. Άλλος, μη τυχόν και δεν επανεκλεγεί και άλλος για να παίξει σε πιο σπαθένια κατηγορία, του χρόνου. Ένας, έστω να βγει να μιλήσει για τα κακώς κείμενα, δε βρέθηκε και δυστυχώς, δεν πρόκειται να βρεθεί.

Το ζήτημα είναι, για να το καταλάβουν και οι παντελώς άσχετοι, οι οποίοι έγιναν η αφορμή για αυτές τις γραμμές, πως, δε μπορείς να κλείνεις ένα κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης για την κεντρική Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, όποτε και όσο γουστάρεις, γιατί δε σου βγαίνουν τα δίφραγκα.

Χρειάζεται ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, έστω 3 άτομα που θα επιβλέψουν τη συντήρηση και θα εμποδίσουν δολιοφθορές και κλοπές, όπως δυστυχώς, έχουν συμβεί στο παρελθόν. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, το τελευταίο μεγάλο έργο, να χρονολογείται, από την περίοδο της "επάρατου" επταετίας και να υπάρχετε, για να πετάτε αετό. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, να δίνεις την ενοικίαση σκί, σε άτομα που το χιόνι, το έχουν δει, μόνο σε κουραμπιέδες. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, να παίρνεις το καταφύγιο, που ήταν ένα μέρος όπου κατέλυαν ομάδες αθλητών και ο θρύλος της ελληνικής χιονοδρομίας, Σπύρος Θεοδώρου, πάντα φρόντιζε με αγάπη και ενδιαφέρον και να το μετατρέπεις σε γυφτόμπαρο, του ντάπα ντούπα και της χαράς του χλέμπουρα. Και στο φινάλε φινάλε, ούτε γίνεται, ούτε γουστάρουμε, να καρπώνονται ΜΗ ΒΟΛΙΩΤΕΣ, τα όποια οφέλη του κέντρου.

Το δυστύχημα είναι, πως το κακό έχει ήδη συμβεί, μπορεί να είμαστε μόλις στην αρχη, η νοοτροπία της παρακμής όμως, έχει ποτίσει στο μεδούλι. Όλο και λιγότεροι θα αγοράσουν πάσο και όλο και πιο ισχυρό, θα γίνεται το επιχείρημα, δεν ανοίγω, γιατί δεν καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης. Προβλέπεται και αυτή η χρονιά,να πάει χαμένη και το κάθε πέρσι και καλύτερα, θα ξαναειπωθεί.

Ας είναι αυτή η τελευταία περίοδος που άσχετοι καταπιάνονται με αντικείμενα τα οποία δε γνωρίζουν. Ας είναι η τελευταία χρονιά που θα καθόμαστε να κοιτάμε το χιόνι και να απορούμε. Ας είναι η τελευταία φορά που αποφασίζουμε επιπόλαια, για την εκπροσώπησή μας..
Κουράγιο φίλοι και φίλες. Ελπίζω, του χρόνου καλύτερα.

Κ.Κ. ΒΟΛΟΣ 11/12/2018