Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

15 χρόνια "φυλακή" στον π.υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανθόπουλο, αλλά ...με αναστολή

Ας πούμε ότι είστε κατηγορούμενος για μια σοβαρή υπόθεση και ο δικαστής σας λέει: "τι ποινή προτιμάς; 10 μέρες στη φυλακή και ξεμπερδεύεις ή 500 χρόνια φυλάκιση, αλλά με αναστολή;". Αν σας έλεγε "χίλια χρόνια με αναστολή"; Τι θα διαλέγατε; Παίζει ρόλο ο .....
αριθμός των ετών φυλάκισης, αφού είναι στα λόγια; Τι 15 , τι 150, τι 1500, αφού μέσα ΔΕΝ μπαίνεις!


Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο. Ωστόσο κατά πλειοψηφία 2-1 οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγήσουν αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Αν καταδικαστεί δηλαδή σε ποινή άλλη από αυτή του εγκλεισμού, π.χ. φυλάκιση κάτω από 5 χρόνια, δεν θα έχει κάνει ούτε μέρα στη "στενή".

Το δικαστήριο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην Υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορούμενούς του, επιβάλοντάς τους την ίδια ποινή των 15 ετών. Και σε αυτούς χορηγήθηκε αναστολή μέχρι το εφετείο.
Παράλληλα αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προιόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ ευρω για τον Γιάννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα και 5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα.

Στους Γιάννη Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης η O. Πετρίδης, εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με εξοντωτικά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές με το αζημίωτο, αφού -όπως είπε η καταγγέλλουσα στη δίκη- εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.