Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο "Μποδοσάκειο"

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα, λόγω σοβαρών ελλείψεων, στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στην ΠΕ Κοζάνης.


Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στην ΠΕ Κοζάνης, να δυσκολεύεται να καλύψει στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και υλικά, έχουν ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται επικίνδυνες συνθήκες στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και δραματικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου.
Η μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια και ουσιαστικά το Νοσοκομείο έχει στραγγαλιστεί οικονομικά. Συγκεκριμένα τρία χρόνια πριν είχε προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ και για το 2015 μειώθηκε περίπου στα 6 εκ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 50%. Μάλιστα από αυτά για το πρώτο τετράμηνο έχει εισπράξει λιγότερα από 500.000 ευρώ.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση ακόμα και με τον ισχύοντα σήμερα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, εμφανίζονται να αγγίζουν το 1/3, στην πραγματικότητα όμως πλησιάζουν το 50%. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπο¬νται 238 θέσεις και κενές είναι οι 87. Για ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 98 και κενές είναι οι 37, για διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 63 και κενές είναι οι 32. Αντίστοιχα για παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 41 και κενές είναι οι 14.
Τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών είναι τραγικά στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Ενώ διαθέτει 5 χειρουργικές αίθουσες (η μία δεν εξοπλίστηκε και δεν λειτούργησε ποτέ) το υπάρχον προσωπικό μπορεί να λειτουργεί καθημερινά μόνο τις 2. Σήμερα στα χειρουργεία εργάζονται 10 νοσηλευτές και 4 αναισθησιολόγοι (ο ένας επικουρικός), ενώ για να μπορούν να λειτουργούν και οι 4 εξοπλισμένες αίθουσες, απαιτείται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό.
Η Μ.Ε.Θ. λειτουργεί πλέον 4 κρεβάτια από τα 8 που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Μαιευτική κλινική που έχει 21 κλίνες, δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί μόνο με 6 μαίες και 6 ασκούμενες.
Η Ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς, 1 με μπλοκάκι και 2 ειδι-κευόμενους, οι οποίοι μάλιστα θα φύγουν. Εργάζονται μόλις 8 εργαζόμενοι στις βάρδιες την ώρα που διαθέτει 32 κλίνες και φιλοξενεί περιστατικά σε 10 κλίνες της ΩΡΛ. Η Καρδιολογική κλινική που διαθέτει 22 κλίνες, λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς (ο ένας επικουρικός) και 1 ειδικευόμενο. Το βράδυ η κλινική μένει με έναν νοσηλευτή, ενώ πρέπει να καλύπτει και έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον στο χώρο της κλινικής λειτουργεί και η Στεφανιαία Μονάδα που θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα με ειδικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό.
Αντίστοιχα η Παθολογική κλινική με 35 κλίνες, λειτουργεί με 2 ειδικούς γιατρούς (ο ένας επικουρικός) και 3 ειδικευόμενους. Οι περίπου 10 νοσηλευτές της κλινικής εξυπηρετούν, ανάγκες νοσηλείας και της Ογκολογικής κλινικής και του Νεφρού.
Η Παιδιατρική κλινική με 16 κλίνες και τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν με το διευθυντή και 2 γιατρούς που έχουν μετακινηθεί από τα Κ.Υ. Σερβίων και Δεσκάτης καθώς και με ειδικευόμενους από Κ.Υ. και αγροτικά ιατρεία. Να σημειώσουμε ότι εξυπηρετεί 17.000 περιστατικά το χρόνο.
Προβλήματα υπάρχουν και στο Μικροβιολογικό εργαστήριο στο οποίο υπάρχουν 3 γιατροί, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να λειτουργεί με επάρκεια όλο το 24ωρο. Χαρακτηριστικά τη νύχτα ένας γιατρός κάνει δουλειά αιμολήπτη, παρασκευαστή, νοσηλευτή. Κενές είναι 10 θέσεις παρασκευαστών ενώ υπάρχουν ελλείψεις υλικών. Επίσης το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ο προϋπολογισμός του οποίου μειώθηκε από 3 εκατομμύρια που ήταν πριν 3 χρόνια, σε 1,8 εκατομμύρια για το 2015, λειτουργεί μόνο με έναν φαρμακοποιό.
Επιπλέον στα πλυντήρια έχουν απομείνει 4 εργαζόμενοι, 2 σε κάθε βάρδια, που δουλεύουν 3 πλυντήρια, 3 στεγνωτήρια και 1 σιδερωτήριο, ενώ διπλώνουν οι ίδιοι τα σεντόνια αφού έχει χαλάσει η διπλωτική μηχανή.
Σε όλα τα παραπάνω προτίθενται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Το προσωπικό που έχει απομείνει είναι ελάχιστο, 6 εργαζόμενοι μόνιμο προσωπικό και 2 μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να ανατίθενται σε εργολάβους.
Όμως και οι τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, έχουν ήδη εκχωρηθεί σε εργολάβους, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς πείνας.
Ειδικά να αναφέρουμε ότι στα μαγειρεία έχουν απομείνει 4 εργαζόμενοι, 3 μάγειρες και 2 βοηθοί, εκ των οποίων ο ένας μέσω εργολάβου. Ενώ πέντε τραπεζοκόμοι, μέσω εργολάβου και 4ωρο, αγωνίζονται να καλύψουν την ανάγκη σίτισης όλων των ασθενών.
Άθλια είναι η κατάσταση και στην καθαριότητα, όπου για παράδειγμα μια καθαρίστρια που δουλεύει για 8 ώρες και πληρώνεται 400 ευρώ, στη βάρδια της έχει την ευθύνη της την Καρδιολογική, την Ογκολογική, το Νεφρό, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
• Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
• Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου