Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Περί ανθρωπίνων λαθών

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

Σε ανθρώπινο λάθος, λέει, οφείλεται ο τραγικός θάνατος νεαρού μαθητή στις Σέρρες. Εν ώρα λειτουργίας του σχολείου γινόταν συντήρηση του συστήματος θέρμανσης. Λάθος του συντηρητή, αλλά και του Διευθυντή τού σχολείου που....

δεν πέταξε έξω από το σχολείο πυξ λαξ τον συντηρητή που ήθελε να συντηρήσει τη θέρμανση εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.

Σε ανθρώπινα λάθη οφείλεται ο θάνατος 102 ανθρώπων στο Μάτι. Άκουσα πως το Δημόσιο ισχυρίζεται, ότι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία είναι και οι κάτοικοι της περιοχής. Προφανώς, επειδή είχαν χτίσει αυθαιρέτως τις οικίες τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των Πολεοδομικών Αρχών και Αρχιδίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οδοί διαφυγής από την πύρινη λαίλαπα.

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται ο θάνατος μοτοσυκλετιστή από μία κερία που οδηγούσε παραβιάζοντας τα σήματα κυκλοφορίας.

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται ο βαρύτατος τραυματισμός από αστυνομικό νεαρού που έβαλε βενζίνη χωρίς να πληρώσει.  Τον καταδίωκαν, λέει, επειδή δεν πλήρωσε τη βενζίνη που του έβαλε ο βενζινάς. Για ποιο αδίκημα τον καταδίωκαν; Δεν πρόκειται για κλοπή, αλλά για μη καταβολή συμβατικού ανταλλάγματος. Το περιστατικό μου θύμισε, ότι πολλοί 16ρηδες οδηγούν άνευ αδείας. Λάθος των γονέων, των δασκάλων, των φίλων, των …, των……., των………..; 

Οδηγούσε μιλώντας στο κινητό, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έναν πεζό. Ανθρώπινο λάθος.

Κατά τα λοιπά στασίδι σε καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή ανάλυσης ποινικών υποθέσεων τύπου «παράλληλη ανακριτική διαδικασία» έχει πιάσει στασίδι συνδικαλιστής αστυνομικός ονόματι Καλιακμάνης. ΄Εχω 2 απορίες: α] οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είναι απαλλαγμένοι αστυνομικών καθηκόντων; β] επιτρέπεται να μετέχουν σε εκπομπές και να σχολιάζουν ποινικές υποθέσεις οι συνδικαλιστές αστυνομικοί;  Τίνος ανθρώπου λάθος να είναι άραγε η εν λόγω παρουσία; Του υπουργού; Του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.; Του επί κεφαλής της μονάδος, στην οποίαν ανήκει ο εν λόγω; 

Δένδρο κατέρρευσε και καταπλάκωσε μοτοσυκλετιστή που περίμενε στον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη. Λάθος των ανθρώπων του Δήμου που δεν φρόντισαν να το ξερριζώσουν, μολονότι είχαν ειδοποιηθεί για την επικινδυνότητά του.

Όλα τα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Και το λάθος οφείλεται στην έλλειψη λογικής. Ούτε απλής ούτε περίπλοκης. Σκέτης λογικής. Την έλλειψη της οποίας πληρώνουν αθώα θύματα. Δεν αρκεί να απαιτούμε δικαίωση υπό την έννοια καταδίκης του υπαίτιου από τη Δικαιοσύνη. Δεν αρκεί να ευχόμαστε αυτό να είναι το τελευταίο θύμα ενός λάθους. Πρέπει να απαιτούμε από τους αρμοδίους, αλλά και τους συμπατριώτες μας [συμπολίτες που λέει ο σύζυγος της Μαρέβας],  να φέρονται λογικά, ώστε να μη γίνονται λάθη.  Λογικά υπό την έννοια να επιτελούν το καθήκον τους και να ενεργούν εγκαίρως εκεί, όπου μπορούν άνετα να προβλέπουν το κακό που μπορεί να συμβεί, από κάποιο λάθος. 

Σώτος

Υ.Γ. Δεν είναι ανθρώπινο λάθος η διάταξη του άρθρου 30 ν. 1264 1982 που ορίζει, ότι

«Ο χρόνος της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται ως χρόνος πραγματικής δημοσίας υπηρεσίας, χωρίς όμως να καταβάλλονται οι αποδοχές του χρόνου απεργίας».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου