Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία, θα πουλήσουν οι ΗΠΑ

Ενδιαφέρον για «μικρούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες αμερικανικής κατασκευής έχει.... εκφράσει η Τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Την είδηση έδωσε ο Justin Friedman, σύμβουλος ανταγωνιστικότητας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος είναι στην Άγκυρα και κάνει τις συνομιλίες.

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει έως και 35 μικρούς αντιδραστήρες είπε ο Friedman, ώστε σταδιακά να μειώσει την εξάρτηση της από τον άνθρακα. Οι συγκεκριμένοι αντιπροσωπεύουν μια νέα τάση στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, όπου αντί για γιγάντια και πανάκριβα πυρηνικά εργοστάσια, προκρίνονται πολύ μικρότεροι αντιδραστήρες της τάξης των 100-200 MW, οι οποίοι μπορεί να τροφοδοτήσουν μια μεσαία πόλη, ή να εγκατασταθούν συνδυαστικά σε σειρά, για τροφοδοσία μεγάλων αστικών κέντρων, βιομηχανικών ζωνών κ.ο.κ.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Τουρκία ήδη κατασκευάζει ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο με 4 αντιδραστήρες στο Άκουγιου συνολικής ισχύoς 4.400 ΜW, με ρωσική τεχνολογία και χρηματοδότηση, ενώ συζητά και δεύτερο στην Σινώπη. Αν στο ενεργειακό μίγμα της προσθέσει και μικρούς αμερικανικούς αντιδραστήρες τότε θα έχει καταφέρει την πρωτιά να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία από δύο υπερδυνάμεις. Μικρούς αντιδραστήρες τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ κατασκευάζουν οι εταιρίες NuScale και GE Hitachi, ενώ υπό ανάπτυξη έχουν οι General Atomics, Martingale, TerraPower, Westinghouse, UC Berkeley κ.α.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Οι δηλώσεις στελέχους του State Department στην Άγκυρα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται την πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία, πρέπει να προκαλέσουν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης.

Η πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων σε ένα κράτος – τρομοκράτη όπως η Τουρκία που απειλεί ευθέως την πατρίδα μας, συνιστά εχθρική ενέργεια.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για ανούσιες παρεμβάσεις θεωρητικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ να πολλαπλασιάζουν την τουρκική απειλή με τέτοιες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου