Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Στην Ευελπίδων άνευ ελπίδων

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο αποτέλεσε η ανακοίνωση της «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»  για τη δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά για....

εγκληματική οργάνωση κ.λπ. σχετικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών [μπαρδόν, παράτυπων μεταναστών ήθελα να γράψω]. Δεν είναι δυνατόν να διώκεται ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κόπτεται μόνον για τους απρόσκλητους μουσαφιρέους και όχι για τους ιθαγενείς. Δυστυχώς οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι δικηγορικές οργανώσεις, προσδεδεμένες στο άρμα κάποιου πωλητικού κώματος, ασχολούνται με ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την   αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

   Επισημαίνω, λοιπόν, στην εν λόγω οργάνωση:

         Την 28.12.2022 συνάδελφός τις μεταβαίνει εις τα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αθηνών. 16 κτήρια πλέον ενός προκατασκευασμένου*.

      Πηγαίνει να λάβει αντίγραφο μίας προσωρινής διαταγής. Δίνει τον γενικό αριθμό κατάθεσης του δικογράφου προς εντοπισμό του φακέλου, αλλά ο γραμματεύς απαιτεί τον ειδικό αριθμό. Δίνει τον ειδικό αριθμό και ο γραμματεύς ενημερώνει, ότι ο δικαστής δεν έχει φέρει ακόμη τη δικογραφία.

      Ακολούθως πηγαίνει να αναλάβει έγγραφα από δικογραφία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Ο υπάλληλος  ενημερώνει, ότι ο αρμόδιος συνάδελφός του τελεί εν αδεία. Ερωτάται, γιατί δεν μπορεί να επιμεληθεί  αυτός του αιτήματος και απαντά, ότι εκείνος είναι του Μονομελούς.

      Στη συνέχεια πηγαίνει απελπισμένος ο δικηγόρος στη γραμματεία του αυτόφωρου πλημμελειοδικείου  για μία υπόθεση που δικάσθηκε την 23.12.2022. Ο υπάλληλος ερωτά το όνομα του γραμματέως του δικαστηρίου, ώστε να εντοπίσει τη δικογραφία!  Το όνομα αυτού  αγνοεί ο δικηγόρος. Δεν είθισται να καταγράφουμε τη σύνθεση κάθε δικαστηρίου και το όνομα του γραμματέως.  «Πηγαίνετε στο τάδε γραφείο, να δείτε  από τον κατάλογο ποιός ήταν γραμματεύς την 23.12.2022» λέει ο υπάλληλος. Πηγαίνει ο δικηγόρος, αλλά ο κατάλογος είναι συμπληρωμένος μέχρι και την 21.12.2022.

      Τί θα γίνει ρε φιλάρες; Πότε θα σχοληθείτε με το ανθρώπινο δικαίωμα του δικηγόρου να εξυπηρετείται ανθρώπινα; Έστω, προτείνετε να μη λειτουργούν οι υπηρεσίες των δικαστηρίων Χριστούγεννα και Πάσχα να μην ταλαιπωρούμεθα άδικα.

      Και κάτι τελευταίο: όταν μία αγωγή συζητείται την 20.01.2021 και ο δικαστής δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση, δεν πρέπει να κάνει κάτι η Εναλλακτική Ανατροπή;      

Σώτος   

*Η μεταφορά των δικαστηρίων από την Ομόνοια και τη Σανταρόζα έλαβε χώρα το 1987. Τότε που η πλειονότητα των δικηγόρων αντιδρούσε. Αντιδρούσαν και οι ιδιοκτήτες των πέριξ της πλατείας Ομονοίας γραφείων, διαβλέποντας ότι τα δικηγορικά γραφεία θα μετακομίσουν στην πέριξ της πρώην Σχολής Ευελπίδων περιοχή.  1-2 χρόνια μετά τη μεταφορά όλοι θαυμάζαμε το γεγονός, ότι μπορούσαμε σαν άνθρωποι να βγούμε από ένα κτήριο και να αράξουμε στον τεράστιο προαύλιο χώρο απολαμβάνοντας τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου