Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα σπίτι της – Με βαλίτσα με χιλιάδες ευρώ και ο πατέρας της

Τσάντες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, στα πλαίσια της έρευνας για διαφθορά από το... Κατάρ


Τσάντες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά -μια υπόθεση που φαίνεται να έχει πολλές προεκτάσεις και που έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα L’Echo και ο πατέρας της εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο με χρήματα.

“Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές”, σημειώνει η ιστοσελίδα le soir.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν στο Euronews ότι το γραφείο του Kaili σφραγίστηκε από την αστυνομία του Βελγίου, μαζί με αυτά των δύο Βέλγων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, της Maria Arena και του Marc Tarabella.

Η ιστοσελίδα της βελγικής L’Echo αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε “σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος”.

Διεγράφη από ΠΑΣΟΚ και Ευρωσοσιαλιστές

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο οδήγησε στη διαγραφή της τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, “η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή”.

“Υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ: Προσήχθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή” αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

To άρθρο σημειώνει ότι έγινε έφοδος στο σπίτι της κ. Καϊλή και προσθέτει ότι ο σύντροφός της είχε συλληφθεί το πρωί. “Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά” επισημαίνει το άρθρο της εφημερίδας.

Tην ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία τα γραφεία της Εύας Καϊλή και των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλλα και Μαρία Αρένα.

Να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων.
Λιτή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διέγραψε την Εύα Καϊλή από το κόμμα με μία λιτή ανακοίνωση.

“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη” σημείωσαν από την Χαριλάου Τρικούπη.
Εκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει “άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Το σκάνδαλο, το Κατάρ και οι συλλήψεις

Σήμερα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στις Βρυξέλλες τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, ως ύποπτα για δωροληψία από μια “χώρα του Κόλπου”, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία, ωστόσο σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις “διαφθοράς” και “ξεπλύματος χρήματος” στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές “υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση” εντός αυτού του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε “περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά”, καθώς και “εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα” των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

“Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής”, τόνισε η εισαγγελία.
ου τέσσερα χρόνια και τον Μάιο του 2021 απέκτησε παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου