Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Περί γλωσσομάθειας

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Λυσσάξατε με τον εξαίρετο, έγκριτο, διακεκριμένο, αξεπέραστο τηλεοπτικό ποινικολόγο κ. Δημητρακόπουλο. Δεν τον αφήσατε σε χλωρό κλαδί, επειδή...

μιλούσε γαλλικά και αγγλικά της πλάκας, όπως κάνουν πλείστοι όσοι που δηλώνουν στο βιογραφικό τους γνώστες διάφορων γλωσσών, τις οποίες 99% δεν ομιλούν/γράφουν.

Καλλίτερος ήταν ο Αλαίκσοις που ως πρωθυπουργός τόλμησε να μιλήσει αγγλικά και να ξεφτιλιστεί;  Με αφορμή το περίφημο «ζαμέ κορωπί»  [jamais corrompue] και το «σι ιζ αϊνοσεντ» [she is innocent] θυμήθηκα τους πωλητικούς μας που επιμένουν να ομιλούν αγγλικά, όταν συναντούν ξένους ομολόγους, οι οποίοι επιμένουν να εκφράζονται στη γλώσσα τους. Γιατί αυτή η κακή συνήθεια; Γιατί δεν ομιλούν στη μητρική μας γλώσσα, όπως κάνουν οι ξένε ηγέτες;  

Διαβάζω κατά καιρούς βιογραφικά με ενδείξεις τύπου «ομιλεί 8 γλώσσες». Είδα και για κάποιον, ότι ομιλεί 18 γλώσσες.  Αν είναι δυνατόν. Εδώ βγάζεις τα μάτια σου να μάθεις μία ξένη γλώσσα, πρωτίστως αγγλικά ή γαλλικά, αλλά διαβάζοντας ένα βιβλίο σε  γλώσσα που έχεις σπουδάσει συναντάς δεκάδες άγνωστων λέξεων, προ πάντων ιδιωματισμών. Δεν κατέχεις ρε φιλάρα μια ξένη γλώσσα; Κάνε το παπί. Προς τί η επίδειξη της άγνοιάς σου;

Κι’ έτσι, ασχολούμενοι με τις γαλλικούρες και αγγλικούρες τού εν λόγω ξεχάσαμε προς στιγμήν το σκάνδαλο και την εμπλοκή της ωραίας Καϊλή.  Όλη μέρα προχθές όλα τα ΜΜΕ μας ενημέρωναν, ότι από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας. Και δος του απορίες για το τί θα γίνει το 22 μηνών παιδί της που έχει μείνει  χωρίς τους διεφθαρμένους  γονείς του. Και πότε θα μπορεί η Εύα να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης. Πώς είναι το κελλί πολυτελείας, όπου κρατείται η Εύα. Απορούμε με όλα αυτά που συμβαίνουν στο Βέλγιο, διότι έχουμε συνηθίσει αλλοιώς. Εμείς ανεχόμαστε π.χ. να αποφαίνονται δικαστικοί λειτουργοί, ότι βρέθηκαν € 500.000 στον τάδε λογαριασμό τού τάδε πωλητικού, τα οποία είναι αδιευκρίνιστα. Κι’ αφού είναι αδιευκρίνιστα, δεν πρέπει να διανοηθεί  κανείς, ότι πρόκειται για λάδωμα. Δεν έχει, όμως, υποχρέωση η πωλητικός να τα διευκρινίσει; Τα ΜΜΕ μώκο.

Αποφαίνεται η Δικαιοσύνη, ότι η Ντόρα και ο σύζυγος ξέχασαν να περιλάβουν στο «πόθεν έσχες» $1.000.000, εξ ου και είναι αθώοι.  Δεν το έκαναν εκ προθέσεως. Το αμέλησαν. Τα ΜΜΕ μώκο για τους ξεχασιάρηδες της Αγίας Οικογένειας. Βάρδα μην ξεχάσει κανένας μεροκαματιάρης να δηλώσει εισόδημα € 100 και τον παίρνει και τον σηκώνει. 

Αντί, λοιπόν, να θαυμάζουμε το βελγικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και να επιζητούμε την αντιγραφή τής νοοτροπίας των Βέλγων δικαστικών λειτουργών, ασχολούμεθα με  το ζαμέ κοροπί και το σι ιζ αϊνοσεντ και ούτε λίγο ούτε πολύ λυπούμεθα για την καημένη την Εύα.   Τουζούρ μαλακί.

Σώτος

Υ.Γ. Και για να σοβαρευτούμε λιγάκι, ας διαβάσουμε τί γραφόταν για την Εύα μας σε ανύποπτο χρόνο. Εδώ

Η καημένη. «Είναι χάλια» εδήλωσε ο γκαλομαθής δικηγόρος της ερωτηθείς από δημοσιογράφο περί της καταστάσεώς της μετά την απόφαση για προφυλάκιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου