Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Νέος εφιάλτης για τους ομοφυλόφιλους η Ευλογιά των Πιθήκων

Όλα τα κρούσματα μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν σε άντρες, μετά από σεξουαλικές επαφές με άλλους Αφρικανούς άντρες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επιτροπή που θα συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τους Μολυσματικούς Κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημία ή πανδημία, και παρέχει συμβουλές στον Οργανισμό σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Πάνω από 100 περιστατικά μολύνσεων έχουν καταγραφεί σε χώρες εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.






«Ιδιαίτερα» τα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή στην περίπτωση αυτή όλα εκτός από ένα δεν σχετίζονται με ταξίδια σε περιοχή όπου είναι ενδημική η ασθένεια.

Δεύτερον, επειδή τα περισσότερα από τα πρώτα κρούσματα, εντοπίστηκαν από υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και αφορούσαν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Και τρίτον, λόγω της διάσπαρτης γεωγραφικής φύσης τους στην Ευρώπη και εκτός αυτής, φαίνεται πως η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό.



Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προκειμένου να ερευνηθούν περαιτέρω, να εντοπιστεί η πιθανή πηγή μόλυνσης, ο τρόπος εξάπλωσης του ιού καθώς και τρόποι περιορισμού της μετάδοσης στο μέλλον, σημειώνει ο Κλούγκε.

«Επιπλέον, παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την επίβλεψη, τη διεξαγωγή τεστ, την αποτροπή και τον έλεγχο των μολύνσεων, την κλινική διαχείριση, την επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κινδύνου και την κοινή συνεργασία, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και υγειονομικών δικτύων», προσθέτει.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα κρούσματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα είναι ήπια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια ασθένεια που περιορίζεται από μόνη της και οι περισσότεροι από όσους μολύνονται αναρρώνουν εντός λίγων εβδομάδων χωρίς κάποια θεραπεία.

«Παρ’ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να είναι και πολύ πιο σοβαρή, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα», εξηγεί, τονίζοντας ότι όποιος ανησυχεί για κάποιον ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του ή κάποιον πάροχο Υγείας.


Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα άτομα που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τη νόσο θα πρέπει να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και να τεθούν σε απομόνωση από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συνήθως εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και απαιτείται πολύ στενή επαφή, με τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μέσω πληγών στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης, του στόματος ή των σωματικών υγρών.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Ανησυχία για το καλοκαίρι

«Καθώς η περιοχή της Ευρώπης εισέρχεται στην καλοκαιρινή περίοδο, με μαζικές συναθροίσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται αυτή τη στιγμή μεταξύ ατόμων που είχαν σεξουαλικές επαφές και τα συμπτώματα είναι από πολλούς μη αναγνωρίσιμα», σημειώνει ο Κλούγκε.

Αναφέρει μάλιστα ότι η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός αλλά και η απαραίτητη απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση της μετάδοσης σε δομές υγείας – τα ίδια δηλαδή μέτρα που λαμβάνονται και για την Covid-19.

«Το ότι τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται και καταγράφονται, δείχνει ότι τα συστήματα παρακολούθησής μας λειτουργούν, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εμπλεκόμενες χώρες για την άμεση αντίδρασή τους και τη διαφάνεια στην κοινοποίηση των [σχετικών] πληροφοριών. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εκτυλίσσεται», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Τέλος, ο Κλούγκε έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ασθένεια δεν θα πρέπει να στιγματίζονται ή να βιώνουν διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Όπως ανέφερε, η έγκαιρη επικοινωνία με τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους είναι σημαντική, και οι οργανισμοί δημόσιας Υγείας θα πρέπει να διαδώσουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου