Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Δέντρο στην Τσιμισκή… εξαφανίστηκε!

Με μια δυσάρεστη έκπληξη… ξύπνησαν σήμερα το πρωί κάτοικοι και καταστηματάρχες στην οδό Τσιμισκή στη συμβολή με την Εθνικής Αμύνης όταν διαπίστωσαν πως ένα μεγάλο δέντρο που υπήρχε εδώ και χρόνια, κόπηκε! Όπως αναφέρουν το δέντρο μέχρι χθες πολύ αργά υπήρχε και σήμερα το πρωί… εξαφανίστηκε. Μένει να φανεί εάν το έκοψε κάποιος ασυνείδητος όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, ή οι υπηρεσίες του δήμου. Στην δεύτερη περίπτωση, καλό θα ήταν ενημερώσουν την γειτονιά για τους λόγους.


https://www.makthes.gr/thessaloniki-dentro-stin-tsimiski-exafanistike-564415


H απάντηση του Δήμου


Απομακρύνονται 36 άρρωστες φτελιές από την οδό Τσιμισκή – Θα αντικατασταθούν με κελτίδες


Σε εργασίες για την απομάκρυνση 36 φτελιών από τον άξονα της Τσιμισκή, οι οποίες έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι Galerucella, προχωρά από το περασμένο Σάββατο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σε αντικατάσταση των φτελιών στις κενές δενδροδόχους θα φυτευτούν κελτίδες (Celtis australis). Πρόκειται για είδος το οποίο δεν προσβάλλεται από το εν λόγω σκαθάρι, έχει παρόμοια κώμη με αυτό της φτελιάς, ενώ έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στη δενδροστοιχία της Τσιμισκή, ήδη κατά το παρελθόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αντικατέστησαν 81 φτελιές, φυτεύοντας στη θέση τους κελτίδες.
Το συγκεκριμένο φυλλοφάγο έντομο ξηραίνει τα δένδρα, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους και καθιστώντας τα επικίνδυνα. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες -σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών- με αλλεπάλληλους ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα, δεν κατέστη δυνατή η καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, παρά μόνον η επιβράδυνση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό μόνη λύση είναι η απομάκρυνση των φτελιών και η αντικατάστασή τους με κελτίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου