Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Νέα σφαγή με 22 νεκρούς στις ΗΠΑ : 18χρονος σκότωσε 19 συμμαθητές του

Αυτά έχει η ελεύθερη οπλοκατοχή..

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.... προέτρεψε το Κογκρέσο να τερματίσει το «μακελειό» της ένοπλης βίας μετά τον θάνατο τουλάχιστον 19 παιδιών και δύο ενηλίκων σε επίθεση στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σφαγή της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Ρομπ είναι η τελευταία σε μια σειρά μαζικών πυροβολισμών που συγκλόνισαν τη χώρα. Μόλις πριν από 10 ημέρες, ένας ένοπλος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους σε ρατσιστική επίθεση.

Η επίθεση στο Ουβάλντε, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο, είναι η πιο θανατηφόρα σε σχολείο των ΗΠΑ από τότε που ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρώτης τάξης, στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, το 2012.

«Ως έθνος πρέπει να αναρωτηθούμε: Πότε στο όνομα του Θεού θα αντισταθούμε στο λόμπι των όπλων;» είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του μετά το μακελειό. «… Πόσα μικρά παιδιά, που έγιναν μάρτυρες αυτού που συνέβη, βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν σαν να βρίσκονται σε πεδίο μάχης, για όνομα του Θεού;», συνέχισε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτρήισε τον θάνατό των παιδιών «παράλογο» και ζήτησε δράση για να προσπαθήσει να περιορίσει τη βία.

Δράστης της επίθεσης είναι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην Ουβάλντε, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ακόμα άγνωστα στις αρχές. Ο 18χρονος δράστης είναι επίσης νεκρός, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας του Τέξας, Ρόλαντ Γκουτιέρεζ, είπε σε συνέντευξη στο MSNBC ότι ο δράστης είχε αγοράσει τα όπλα του νόμιμα στα 18α γενέθλιά του.

Ο δράστης διέπραξε τη σφαγή αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του. Δεν είναι καθαρό αν τα δύο γεγονότα συνδέονται. Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά εισήχθη στο νοσοκομείο University Health, όπου νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Από την επίθεση στο σχολείο, σε κρίσιμη κατάσταση είναι μια 66χρονη και ένα 10χρονο κορίτσι, σύμφωνα με το University Health. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο εισήχθησαν επίσης ένα παιδί 9 και 10 ετών και δύο παιδιά και δύο ενήλικες νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Uvalde Memorial.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου