Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Μας τα χαλάει το gov.gr ! Ζητά υποχρεωτική διασύνδεση με τράπεζα

Ξεκίνησε καλά, έδωσε τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει ο πολίτης ηλεκτρονικά κάποια βασικά πράγματα, όπως να υπογράφει ψηφιακά υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση. Η διαδικασία ήταν απλή ακόμη και ....
για χρήστες με ελάχιστες γνώσεις, αφού άνοιγες λογαριασμό μόνο με τους κωδικούς taxisnet, που όλοι έχουμε.
Πριν από λίγες μέρες όμως, διεγράφησαν όλες οι θυρίδες και στη διαδικασία λειτουργίας προστέθηκε η "πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου μέσω τραπεζικών κωδικών".
Με απλά λόγια, για να χρησιμοποιήσει κανείς το gov.gr για την έκδοση μιας υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να έχει τραπεζικό λογαριασμό με κωδικούς (web banking).
Επίσης έφυγε από το αρχικό μενού η "θυρίδα", δηλαδή αυτό https://dilosi.services.gov.gr/q/start

Αυτό γίνεται, επειδή υπάρχει παγκόσμια κατεύθυνση, να υπάρχει και δεύτερο επίπεδο ασφάλειας, πέραν των κωδικών κι αυτό το δεύτερο επίπεδο ασφάλειας, είναι ένα SMS με κωδικό μιας χρήσης, στο κινητό του πολίτη. Οπότε, εαν κάποιος έχει ή "σπάσει" τους κωδικούς, χρειάζεται και τη συσκευή του κινητού, για να δει τον κωδικό.
Σε επίπεδο ασφάλειας είναι μια σημαντική διασφάλιση (όχι απόλυτη), καθιστά όμως την υπηρεσία αρκετά πιο δύσχρηστη και κυρίως την καθιστά αδύνατη σε ανθρώπους που δεν έχουν web banking όπως ηλικιωμένους.

Δείτε τις προϋποθέσεις για να εκδώσετε ψηφιακά μια εξουσιοδότηση:


Έκδοση εξουσιοδότησης

Εκδώστε την εξουσιοδότηση που χρειάζεστε ηλεκτρονικά.
Μπορείτε να μπείτε στην υπηρεσία με 2 τρόπους:
  • με τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking σε Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank ή Eurobank
  • με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα μπείτε μία φορά με τους κωδικούς web banking, για να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)
Στη συνέχεια, θα λάβετε κωδικούς επιβεβαίωσης με SMS στο κινητό σας.
Η εξουσιοδότηση που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με εξουσιοδότηση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

2 σχόλια:

  1. Είναι πάρα πολύ καλή η σημαντική διασφάλιση ενός χρήστη. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές συναλλαγές. Δεν μπορεί να τα θέλουμε όλα δικά μας και να μιλάμε για μια δύσχρηστη υπηρεσία ενώ σε προστατεύει από κακόβουλες ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο λοβοτομημένος, πόσο ΠΣεκαΖμένος, πόσο σανοφάγο βώδι πρέπει να είναι κάποιος για να δέχεται με όλα του τα «σωστά», πως ο μόνος τρόπος διασφαλίσεως είναι μέσω τραπέζης; Την στιγμή που το καθεστώς έχει επιβάλει την ταυτοποίηση ΟΛΩΝ των κατόχων αριθμών κινητού εδώ και χρόνια, γιατί να χρειάζεται το e-banking, ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ νουΔΟΥΛΟΙ;
    Ήρεμα ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή