Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Υποκρισία, υποτέλεια, εφαρμογή τού νόμου και rooms to let

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Τελικά τον ιό τον κατασκεύασαν, για να καθυποτάξουν τον πλανήτη, ή έγινε κάποια μαλακία σε κάποιο εργαστήριο και έχει γονατίσει το σύμπαν; Φρονώ, ότι δεν θα μάθουμε ποτέ. Απλώς θα διαβάζουμε διάφορες απόψεις. Στο μεταξύ θα....
ολοφυρόμεθα που ο τουρισμός και η εστίαση θα πληγούν βάναυσα και εκατομμύρια συμπατριωτών θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα ελλείψει πόρων.

Η κυβέρνηση άκουσε, λέει, τους επιστήμονες και προχώρησε στο απαγορευτικό [ελληνιστί λοκντάουν]. Αλλά, για να μην υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα ο τουρισμός θα υποβάλλει τους τουρίστες σε δειγματοληπτικό test. Αυτό συνέστησαν οι επιστήμονες στην κυβέρνηση; Δεν το πιστεύω. Πιο ωραία δεν θα μπορούσε να τα γράψει κανείς από τον κ. Διονέλλη.
http://makpress.blogspot.com/2020/05/covid-free-free-covid.html

Και εκ των υστέρων διερωτάται κανείς: μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποφασίσει να χαθούμε 100.000 συμπατριώτες [συμπολίτες κατά τον Κούλη], ώστε να σωθεί η οικονομία και οι υπόλοιποι 9.900.000; Η κατάσταση μοιάζει με τη μάχη, όπου ο στρατηγός αποφασίζει να θυσιάσει ένα λόχο, για να σώσει μία μεραρχία. Ποιά κυβέρνηση, ποιός άνθρωπος, όμως, θα μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση εν καιρώ ειρήνης;

Και πάνω που τα κανάλια ασχολούνταν με την υπόθεση Τοπαλούδη, τη γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι και τις αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών στις ταβέρνες, σκάει η είδηση: το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ήτοι ο δικηγόρος του Δημοσίου, απεφάσισε ομοφώνως και σε πλήρη ολομέλεια [68-0] να παραιτηθεί το Δημόσιο από την αναίρεση στην υπόθεση των νεκρών της Marfin.

O νόμος ορίζει ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ δεν δεσμεύουν τους υπουργούς, εκτός αν οι τελευταίοι τις αποδεχθούν. Για να ασκηθεί δε αναίρεση από το Δημόσιο σε μία υπόθεση απαιτείται γνωμοδότηση τα του ΝΣΚ. Το ίδιο ισχύει και για την παραίτηση από αναίρεση.

Εν προκειμένω το ΝΣΚ απεφάνθη, προφανώς, υπέρ του βασίμου των λόγων άσκησης αναίρεσης και προχώρησε στην άσκησή της. Προχθές, όμως, απεφάνθη υπέρ της παραιτήσεως από την ασκηθείσα αναίρεση, επειδή, έτσι, δικαιώνονται ηθικώς τα αθώα θύματα της 05.05.2010, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΝΣΚ Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Άλλη μία δικαίωση του ότι «το νόμιμον δεν είναι και ηθικόν». Παραμένει, βέβαια το ερώτημα: όταν ασκήθηκε η αναίρεση, δεν ελήφθη υπόψιν το ηθικό στοιχείο; Πράγμα που προκαλεί το επόμενο ερώτημα: ο νομικός ενεργεί με βάση τον νόμο ή την ηθική; Αλλά η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι πανεύκολη: ό,τι πει ο πελάτης. Κι’ όταν ο πελάτης, εν προκειμένω η πωλητική ηγεσία, ανακαλύπτει με καθυστέρηση 10 ετών το ηθικόν, οι νομικοί τάσσονται ομοθυμαδόν υπέρ της ηθικής. Διαφορετικά …..

Σημειωτέον ότι η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ η αναίρεση ασκήθηκε επί ΝΔ.

Στον Έβρο, λέει, Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν μερικά μ2 γης που ανέδειξε η υποχώρηση των υδάτων του ποταμού. Ο ΥπΕξ έκανε, λέει, διάβημα. Στα χνάρια του ΓΑΠ με το περίφημον «καλλίτερα λιγότερα εδάφη και να κοιμόμαστε ήσυχοι». Κι’ όταν ο ΥπΕθΑ είπε πως αν προκληθούμε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, τί εννοούσε;

Εκεί πάνω, ως φαίνεται, δεν υπάρχουν rooms to let. Άσε που αν πλησιάσουν οι φαντάροι μας τους Τούρκους, μπορεί να κολλήσουν τον ιό.

Σώτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου