Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Τον ιο τον σταμάτησε ο καλός καιρός

Και ο κακός καιρός θα τον ξαναζωντανέψει. Μάυρα μεσάνυχτα έχουν οι επιστήμονες, κανείς δεν γνωρίζει την τύφλα του. Κανένα "μέτρο" δεν τον σταμάτησε, τον σταμάτησε ο καλός καιρός. Η γνώση, η αληθινή γνώση είναι ακόμη μια στάλα. Μπορεί να ....
εμφανίζονται διάφοροι επιστήμονες, με βαρύγδουπους τίτλους, με άκρως επιτηδευμένη γλώσσα, να εντυπωσιάζονται οι μάζες, η αλήθεια όμως είναι ότι 10.000.000 γιατροί, δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν πότε θα πάθει συνάχι ένας άνθρωπος, ούτε να το θεραπεύσουν. Περνάει μόνο του. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα, στα οποία είναι απολύτως αδύναμος ο άνθρωπος, παρά την τεράστια συζήτηση. Το ότι κάναμε 1.000 μελέτες για έναν ιο, δεν σημαίνει ότι ΞΕΡΟΥΜΕ. Το ότι υπάρχουν σχολές σεισμολογίας εδώ και αιώνες, έχουν γραφτεί εκατομμύρια βιβλία και υπάρχουν χιλιάδες καθηγητές σεισμολογίας, δεν σημαίνει ότι κάναμε καμιά πρόοδο, από το 1.500 μ.Χ.
Όσες δυνατότητες πρόβλεψης είχαμε το 1.500, τόσες ακριβώς έχουμε και σήμερα.
Ας καταλάβουμε την ασημαντότητα του ανθρώπου, μπροστά στην πολυπλοκότητα της φύσης.

Tα τελευταία 3.000 χρόνια εξελιχθήκαμε, ξέρουμε πολλά. Αυτά τα "πολλά" όμως, είναι μια σταγόνα μπροστά στον ωκεανό όσων δεν ξέρουμε.

Και γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Για να τονίσω ότι ο καλός επιστήμονας είναι αυτός που λέει "δεν ξέρω", όταν δεν ξέρει!
Βγήκε το imperial college το Μάρτιο και πρόβλεψε 12.500 νεκρούς στην Ελλάδα. Ούτε 200 δεν θα είναι. Αντί να πει "πού να ξέρουμε ρε πόσοι θα πεθάνουν;", έφτιαξε "μοντέλα" κι άλλες τρίχες, που δεκάδες φορές γελοιοποιήθηκαν στην πράξη.
Αυτή την εποχή, το ερώτημα είναι "θα ξανάχουμε πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα;"
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε. Κανείς δεν ξέρει. Ό,τι κι αν πει κάποιος γιατρός, όσους τίτλους καθηγητή κι αν έχει, έχει την ίδια αξία, με την απάντηση του Μήτσου του σοβατζή.
Οπότε, φρόνιμο είναι να λέμε "δεν ξέρω". Δεν είναι κακό!

Β.Π.

16 σχόλια:

  1. "Για να τονίσω ότι ο καλός επιστήμονας είναι αυτός που λέει "δεν ξέρω", όταν δεν ξέρει", Β.Π.

    "ἀλλ᾽ οὗτος μὲν οἴεταί τι εἰδέναι οὐκ εἰδώς.... ἃ μὴ οἶδα οὐδὲ οἴομαι εἰδέναι, Σωκράτης ( απο αυτό βγήκε και το εν οιδα, ουδεν οιδα, που κατ΄ουσία είναι απολύτως ανόητον, και αποδόθηκε στον Σωκράτη και τόσες πολλές βαθυστόχαστες αναλύσεις έχουν γραφτεί, αν και τόσον ρηχώς ανόητον).
    Ο Σωκρατης, λοιπόν είπε, σε απλή μετάφραση, ότι μερικοί θέλουν να νομίζουν ότι γνωρίζουν αυτό που δεν γνωρίζουν ενω αυτός όταν δεν ξέρει, δεν νομίζει πως ξέρει.

    Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Β.Π λέει "δεν ξερω, όταν δεν ξερω", δηλαδη με λιγα λόγια έχει απλοποιήσει τοσο υπέροχα, απλά και μινιμαλιστικά το 'δογμα' του Σωκράτη.

    Επειδή, όμως, καλός άνθρωπος δεν είμαι και μακριά απο μένα η φιλοφρόνηση,
    μπαγάσα Β.Π. μπας και το αντέγραψες απο κάποιον περισπουδαγμένο αυτό το καταστάλαγμα από την απολογία του Σωκράτη;

    Παρεπιπτόντως πάντως, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί επιστήμονες, υπάρχει η επιστήμη και "έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου", Πλάτωνας. Η επιστήμη λοιπόν ειναι η βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Δεν ειναι επιστήμη το κάθε τι που λέει ενας επιστήμων, π.χ. o σωτήριος κ. Τσιοδρας, που ως επιστήμων ακολουθεί πιστά τις εντολές, έστω οδηγίες, ενός άλλου επιστήμονα, εκείνου του γραμματέα της ΠΟΥ, που όμως χρόνια πριν τον είχαν χαρακτηρίσει διεθνή τρομοκράτη και πολλά γράφτηκαν ότι έκλεψε και αυτός από χορηγήσεις για την μη εξάπλωση του AIDS στην Αφρική.
    Δεύτερο παρεπιπτόντως. Κάποιοι επιστήμονες, και όχι σαλτιμπάγκοι, αν δεν κάνω λάθος απο το Χαρβαντ, έγραψαν ένα επιστημονικό άρθρο, που έγινε κατόπιν της ειδικής κρίσεως δεκτό στο πιο ελιτ περιοδικό της θεωρητικής φυσικής (Physical Review B, δεν ξέρω, αν το ξέρω σωστά !) οτι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης του σύμπαντος με ένα άλλο. Το απεδειξαν, με βαση μετρούμενα μεγέθη, αποδεκτά αξίωματα και θεωρίες αληθείς. Ειναι αυτό επιστήμη; Οχι, αυτοί είναι όμως επιστήμονες. Γιατί δεν ειναι επιστήμη; Γιατί το δεύτερο σύμπαν δεν είναι βεβαιωμένο με λογικά επιχειρήματα ότι υπάρχει. Η εργασία τους δεν ήταν επιστημονική, αλλα ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη βασισμένη σε μία υπόθεση, επιστημονική υπόθεση το βαφτίζουν. Και γιατί όλη αυτοί η εργασία; Μα το ειπε ο κ. Ιωαννιδης απο το Στανφορντ, στην εργασία που τον καθιέρωσε. Πάρα πολλές εργασίες ερςυνητών (στην Ιατρική αναφερόταν) ειναι αναληθείς ως προς τα πορίσματά τους, είτε απο την μέθη της επιστημονικής δόξας ή κυρίως λόγω των επιχορηγήσεων απο τις φαρμακοβιομηχανίες. Και για να είμαι εντός θέματος, απο που παίρνει τις επιχορηγήσεις για τις επιστημονικές έρευνές του ο κ. Τσιόδρας; Εχετε επισκεφθεί φαρμακείο τελευταίως; Τα άδεια ράφια από τι ήταν γεμάτα; Αντισηπτικά. Ποιο ειδικό γραφείο/τμήμα δημιουργήθηκε με μετακλητούς; Εκείνο περί προλήψεως για τον νέο ιό. Απο που αγοράστηκαν τεστ αντισωμάτων; Ρωτήστε τον Πολλακη, έχει μεγάλη εμπειρία αυτός σε τέτοια θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι «ειδικοί» έχουν την τύφλα τους; Είναι καβαλημένα καλάμια και οδηγούνται σε φαντασιοκοπήματα; Πέφτω από τα σύννεφα!

    Υ/Γ: Εφ' εξής, το κάθε βούρλο που θα μιλάει για τον... κίνδυνο από κολοκυθοϊό, δεν θα το ονομάζω ΠΣεκαΖμένο. Θα το λέω μοντέλο! Και όταν θα με ρωτάει γιατί «μοντέλο», θα του απαντώ: Μην χαίρεσαι, πνάκα, μοντέλο ( = πρότυπο) βλακείας του imperial college εννοούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Β.Π. μάλλον δεν διαβάσατε όλη την έκθεση του Imperial ή είδατε κάποιο ρεπορτάζ γι αυτήν κι όχι την ίδια την έκθεση. Μιλά για τί θα γίνει στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν θα έπαιρνε μέτρα η Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι:

    Αν αφήναμε τα πάντα ανοιχτά και με βάση τη μελέτη του Imperial College, αυτή που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου, την οποία λίγο πολύ όλοι θεωρούν ως την πιο σωστή, αν δεν παίρναμε μέτρα περιορισμού θα είχαμε στην Ελλάδα 26.877 νεκρούς στην ηλικιακή ομάδα 80+ , 26.000 νεκρούς στην ομάδα 70-79 ετών και 12.540 νεκρούς στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών. Δηλαδή η Ελλάδα επρόκειτο να έχει περίπου 70.000 νεκρούς μόνο από τον κορονοιό μέσα στο 2020. Αυτά με βάση τη μελέτη του Imperial (Report 9 - Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID-19 mortality and healthcare demand, 16.03.2020 στο Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.)

    Αν πάρουμε υπόψη μας τα στοιχεία από το κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond, που εκεί όλοι έκαναν το τεστ, άρα έχουμε ακριβή στοιχεία για όλο το πληθυσμιακό γκρουπ (όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα) και αυτά χρησιμοποιούν όλες οι επιστημονικές ομάδες στον κόσμο, τότε με βάση εκείνους τους δείκτες θανάτου, θα είχαμε στην Ελλάδα 19.246 νεκρούς στην ηλιακή ομάδα 80+, 11.242 νεκρούς στην ηλικιακή ομάδα 70-79 και 2.835 νεκρούς στην ηλικιακή ομάδα 60-69. Όμως πρόκειται για άτομα με πολύ υψηλό εισόδημα, άρα το μέσο επίπεδο υγείας τους είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Πάντως είναι πλήρη δεδομένα και μη αμφισβητήσιμα. Άρα με βάση αυτά τα δεδομένα και με αυτή την ποιότητα της υγείας των ανθρώπων, θα είχαμε στην Ελλάδα, αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα εγκλεισμού περίπου 35.000 νεκρούς το 2020 μόνο από κορονοιό.

    Αν η Ελλάδα καθυστερούσε να πάρει μέτρα, και βρισκόταν στην ίδια κατάσταση που βρέθηκε η Βόρεια Ιταλία, τότε θα είχαμε κατά πάσα πιθανότητα 10.724 νεκρούς μέχρι τις 9 Απριλίου. Κι αυτό διότι η Λομβαρδία έχει πληθυσμό 10.000.000 ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B1 και 10.022 νεκρούς από κορονοιό μέχρι τις 9 Απριλίου, άρα 1.002 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Άρα η Ελλάδα με πληθυσμό 10.800.000 το 2011 θα είχε 10.724 νεκρούς. Χωρίς να υπολογίσουμε το καλύτερο νοσοκομειακό σύστημα στο Μιλάνο.

    Υπόψη ότι η Λομβαρδία μπήκε σε απόλυτη καραντίνα στις 8 Μαρτίου. Είχαν περάσει 16 ημέρες από τον 1ο νεκρό στις 21 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία στις 10 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από τον 1ο νεκρό. Ούτε είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια που θρηνεί αναλογικά τους περισσότερους νεκρούς είναι η δυτική Μακεδονία, όπου 300 και πλέον άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση Mifur στο Μιλάνο στις 20-23 Φεβρουαρίου. Μάλιστα μετέδωσαν τον κορονοιό στα δυο χωριά της Καστοριάς πηγαίνοντας να παραστούν σε κηδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική και ουσιώδης απάντηση .

      Διαγραφή
    2. 👍

      Αμ το άλλο?

      ΗΠΑ: Η «καθησυχαστική» έρευνα του Ιωαννίδη για τον κορωνοϊό «χρηματοδοτήθηκε από ιδρυτή αερογραμμών» Ντόμινο αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα έχουν προκαλέσει οι διαρροές για μια έρευνα του Stanford Πηγή: www.lifo.gr

      Διαγραφή
    3. Επειδή τράβηξε πολύ το δούλεμα κύριε ΒΒ αναλογιστείτε ότι

      -για τα χιλιάδες τροχαία που έχουμε κάθε χρόνο κανείς δεν έκλεισε ΕΝΤΕΛΩΣ την κυκλοφορία για να τα αποφύγει ούτε πήρε ουσιαστικά μέτρα
      -για τους χιλιάδες καρκίνους από το κάπνισμα κανείς δεν απαγόρευσε ΕΝΤΕΛΩΣ το κάπνισμα ούτε πήρε ουσιαστικά μέτρα
      -για τις χιλιάδες κυρώσεις απο το αλκοόλ κανείς δεν απαγόρευσε ΕΝΕΤΕΛΩΣ το ποτό ούτε πήρε ουσιαστικά μέτρα ούτε τρομοκράτησε τον κόσμο στέλνοντας του μηνύματα 10 η ωρα το βράδυ.


      μας έκλεισαν στα σπίτια μας με το ζόρι σαν πρόβατα για κάτι παντελώς άγνωστο που δεν είχαν ιδέα ούτε τότε ούτε τώρα

      πότε νιάστηκαν για την υγεία μας και τους έπιασε κόψιμο τώρα ;

      μια χαρά τα λέει ο Β.Π.


      Διαγραφή
    4. Και στα τρία παραδείγματα υπάρχουν πάγια περιοριστικά μέτρα που κατά περίπτωση φτάνουν και σε πλήρη στέρηση δικαιώματος (π.χ. αφαίρεση διπλώματος) και πάντα ενισχύονται, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες, ποτέ δεν πάρθηκε κάποιο πίσω. Τα μέτρα για την αρρώστια όμως σιγά σιγά αποσύρονται και ίσως μείνουν ελάχιστα. Και για μερικά μέτρα θα συμφωνήσεις ότι μακάρι να έμεναν για πάντα, όπως το μάζεμα του "μπάτε σκύλοι αλέστε" στα νοσοκομεία.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Tassos αυτό που κάνετε, λέγεται πετώ τη μπάλα στην κερκίδα. Πρώτα από όλα, όπως σας αναφέρει ο κύριος Prenom μέτρα για το κάπνισμα, το ποτό, και την επικίνδυνη οδήγηση υπάρχουν. Αυτό που βλέπουμε είναι τα θύματα της μη εφαρμογής από άτομα αυτών των απαγορεύσεων. Αν δεν υπήρχαν οι απαγορεύσεις και εκεί τα θύματα θα ήταν πολλά περισσότερα.

      Στην περίπτωσή μας τα μέτρα πάρθηκαν σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, διότι ο ιός μεταφέρεται από άτομο σε άτομο, χωρίς απαραίτητα να εμφανίζει δείγματα της ασθένειας (ασυμπτωματικοί). Επίσης η μεταδοτικότητα του κορονοιού σε σχέση με την γρίππη δείχνει πολλές φορές μεγαλύτερη. Αυτοί είναι οι δυο λόγοι που τα μέτρα που παίρνουμε για υγειονομική προφύλαξη δεν κρίνονται επαρκή, άρα έπρεπε να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

      Και φυσικά στους περισσότερους φαίνεται ως παράλογο το μέτρο, διότι είναι κάτι παντελώς ξένο με την μέχρι τώρα παιδεία τους. Μέχρι τώρα κάποια πράγματα εξελίχθηκαν στο παρελθόν, έχουν ολοκληρωθεί και εμείς απλώς μαθαίνουμε το πώς εξελίχθηκαν, το πώς και το γιατί και τα αποτελέσματα. Τώρα όμως ζούμε σε πραγματικές συνθήκες (real time) τη διαδικασία . και αυτό φυσικά έχει συνέπειες. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Γι αυτό και βλέπουμε αρχικά τα κόμματα, τα ΜΜΕ και ο περισσότερος κόσμος να συντάσσεται σε όλα τα κράτη με τους ηγέτες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται rally round the flag και ξεκίνησε με τη συστράτευση στα εθνικά θέματα, αλλά όπως απέδειξε η Betthany Anderson το 2015 αυτό ισχύει και για την παράνομη μετανάστευση (και το είδαμε στο διάστημα 28.02-18.03.2020 στον Έβρο) και για τις πανδημίες. Οι κρατικές αρχές επίσης δεν είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο φαινόμενο γι αυτό και σε πολλές περιπτώσεις αντιδρούν υπερβολικά (overreacting) όπως στην περίπτωση της Εκκλησίας. Όμως και ο λαός δεν είναι προετοιμασμένος, ειδικά αυτοί που χάνουν την εργασία τους ή την επιχείρησή τους. Σε αυτούς λειτουργεί το φαινόμενο του ελατηρίου (coil spring). Δηλαδή με τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων πιέζονται. Πολύ και προοδευτικά. Αλλά επειδή ο κίνδυνος είναι απρόβλεπτος , την αποδέχονται την πίεση. Κάπου φθάνει στο σημείο που δεν επιδέχεται περαιτέρω πίεση το ελατήριο. Τότε θα τιναχθεί προς την αντίθεση κατεύθυνση. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Τώρα, που πετύχαμε να μην έχουμε 70.000 ή έστω 10.000 νεκρούς και ίσως δεν είχαμε νεκρούς στο περιβάλλον μας, αισθανόμαστε ότι είμαστε ασφαλείς να ασκήσουμε κριτική προς τους άλλους. Και φυσικά κάποιοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό που περάσαμε ή θα περάσουμε και στο μέλλον, απλώς αρνούνται να το πιστέψουν. Είναι αυτοί που προτιμούν αντί να διαβάσουν οι ίδιοι και να εκτιμήσουν, ζητούν τη μεσολάβηση (mediation) κάποιον που να τους πει τί να κάνουν, να τον εμπιστευθούν. Λόγω της δικής τους ανικανότητας ή τεμπελιάς. Τους φαίνεται πολύ δύσκολο αυτό που τους συνέβη και ακόμη περισσότερο επειδή υπάρχει πιθανότητα να ξανασυμβεί. Άρα το πιο εύκολο γι αυτούς είναι να πιστέψουν ότι αυτό δεν υπήρξε, επομένως οι ίδιοι βγαίνουν από το παιχνίδι. Είναι έτοιμοι να πιστέψουν το κάθε μη παιδαριώδες ψεύδος (fake news) ειδικά αυτά που μιλούν για παγκόσμια κυριαρχία και για υποκατάσταση των Ελλήνων από τους ξένους κλπ.

      Διαγραφή
    6. Κύριε bb την θερμή μου καλησπέρα! Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη, αδίκως σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας ασχολούμενος με φαιδρούς και γραφικούς κατά φαντασίαν πανεπιστήμονας (sic).

      Διαγραφή
  4. Χάθηκε κι εκείνη η φιλελέδικη ψυχή, ο δήθεν αντισυστημικός άθεος γιαχωβαδογιός, ο αρχηγός του... τριμελούς σχηματισμού «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ξανά», ο... διαφημιστής ντε! Θα τσίμπησε κάτι από τα 11 + 9 = 20 μύρια φαίνεται, για να διαφημίζει το κλείνουμε εκκλησίες - κλεινόμαστε στα σπίτια μας, που να κλειστούν στην τελευταία τους κατοικία!

    Υπάρχουν ακόμη και ζουν ανάμεσά μας (ευτυχώς κρατάνε... αποστάσεις) και αυτοί που είτε λόγω βλακείας είτε επειδή δεν εισέπραξαν τίποτε (με μία ελπίδα για κέρδος ζει μέχρι να ψοφήσει ο κάθε φιλελέρας) εξακολουθούν να σκούζουν για το παραμύθι του κολοκυθοϊού και την «σωτηρία» μας χάρη στο ολέθριο και αλλοτρίους σκοπούς υπηρετούν lockdown. Συνεχίστε, όλο και κάποιο κονδύλιο θα βρεθεί και για σας. Αν δεν ψοφήσετε από τον φόβο σας, θα το ξεκοκκαλίσετε.

    - Για τα μέτρα κατά του covid-19 μιλάς;
    - Όχι, ρε, καμμία σχέση, για τα μέτρα για φέρετρα μιλάω. Άσ' το, δεν θα καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!
      Μην λες τέτοια, κάποιοι τον ψήφισαν εδώ μέσα... μπορώ να σου πω δύο με σιγουριά.

      Διαγραφή
    2. Τι γίνεται εκεί στο χάλκινο απόγευμα μαιανδρούλα; Μεγάλη κινητικότητα και κάποιος άρχισε να νοιώθει μοναξιές... Καμιά ανακοίνωση δεν θα μας δημοσιεύσεις;

      Διαγραφή
  5. Χωρίς να είναι... λοιμοξιολόγοι, μάς κάνουν μάθημα οι τενεκέδες, αλλά από εμάς απαιτούν να είμαστε τουλάχιστον γιατροί για να τους πούμε ότι έσφαλαν! Το ίδιο το σατανιασμένο βλαχαδερό από το hayvanard άρχισε τώρα να... διανθίζει τον λόγο του με τις παραμέτρους της ψυχικής υγείας, της λειτουργίας όλης της κοινωνίας, της Εκπαιδεύσεως και της οικονομίας - όταν τα λέγαμε εμείς ήμασταν ανάλγητοι!

    Κατηγόρησαν το Ηνωμένο Βασίλειο για την πολιτική της ανοσίας αγέλης και ένα μήνα μετά ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνία μαζί του για υποδοχή τουριστών άνευ διαδικασίας καραντίνας.

    Μαντέψτε ποιοί είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εδώ ο κούλης μάς κάνει κήρυγμα για ομοιοπαθητική! Άμα είσαι απόφοιτος του hayvanard μπροστά σου οι ΠΣεκαΖμένοι είναι φωστήρες: https://www.youtube.com/watch?v=nnx6DgdLO-s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR25KdzJyC_PkGHF73lx7TU0KVoO1-XbYnEajP8DqpsDiYsfb3_5sOEfsZM

    ΑπάντησηΔιαγραφή