Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Αριστεροκεντροδεξιοκομμουνιστοσοσιαλκαπιταλισμός ή το ελληνικό Δημόσιο εγγυητής τών πάντων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Η διαχρονική - υπό την ανοχή τής ανεξάρτητης [λέμε και καμμιά μ…..] Δικαιοσύνης - ανελέητη λεηλασία τού Πρυτανείου από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τους οποίους εμείς εκλέγουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, μας οδήγησε στα περίφημα «Μνημόνια», για να μπορεί...
το Δημόσιο να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Δανεισθήκαμε όλοι μαζί για να σώσουμε τις τράπεζες, μολονότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί.
Έτσι, οι μέτοχοι των τραπεζών δεν χρειάσθηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Απλώς είδαν την επένδυσή τους [την αρχική και όχι τη φουσκωμένη λόγω ΧΑ] να συρρικνώνεται μέχρις εξαερώσεως. Η τράπεζα ως ιδιωτική επιχείρηση συνέχισε τη λειτουργία της επιδοτηθείσα αγρίως από το Δημόσιο, ήτοι από όλους τους φορολογούμενους.

Ακολούθησε το «σωτήριον» PSI, δια του οποίου πάλι όλοι εμείς μέσω και ασφαλιστικών ταμείων που είχαν επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, άμα δε και αρκετών συμπατριωτών μας [και όχι συμπολιτών που λέει ο πολυπολιτισμικός Κούλης] που είδαν τους κόπους τους να εξαφανίζονται, μειώσαμε το εξωτερικό χρέος. Νέα επιδότηση, λοιπόν, από όλους τους φορολογούμενους όσων είχαν διαπράξει οι ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένοι κυβερνήτες μας.

Τώρα με την πανδημία μοιράζουν οι κυβερνώντες 800άρια, 600άρια, 500άρια, 200άρια επιδοτώντας τους εργαζόμενους, των οποίων αναστέλλεται η απασχόληση, και τους επιστήμονες. Θα επιδοτήσουν, λέει, και τα ξενοδοχεία για να αντικαταστήσουν τα κλιματιστικά τους, και γενικά το Δημόσιο ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα, για να αντεπεξέλθει στον οικονομικό μαρασμό που προκαλεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, ελληνιστί λοκντάουν, και, κατ’ επέκταση, η ανυπαρξία ζήτησης που καταργεί τον υπ’ αρ. 1 κανόνα της ελεύθερης οικονομίας: προσφορά-ζήτηση. Ζήτηση δεν υπάρχει, οπότε οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να προσφέρουν, εξ ου και δεν είναι δυνατόν να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους από το κομπόδεμα. Ούτε και οι επιστήμονες έχουν κομπόδεμα. Κανείς δεν έχει κάνει αποταμίευση. Όλοι μεροδούλι μεροφάι. Δεν μπορώ να μη δώσω ένα δίκηο στο ΚΚΕ που απαιτεί να μη θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και τούτο, διότι το επιχειρείν έχει ρίσκο. Δεν μπορεί το κέρδος να ανήκει στον επιχειρηματία στις καλές εποχές, αλλά η ζημία να πέφτει στους ώμους του λαού σε κάθε έκτακτη κατάσταση. Δεν μπορεί να είμαστε μαζί στον αγώνα, αλλά στη μάσα χωριστά.

Παρένθεση: ας θυμηθούμε τον Γιωργάκη που μας φόρεσε το 1ο Μνημόνιο λέγοντας ότι αν μειώσει μισθούς και συντάξεις, θα μειώσει την κατανάλωση που θα μειώσει τους φόρους που θα μειώσουν τους μισθούς και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Δανείστηκε, λοιπόν, για να μη μειώσει μισθούς και συντάξεις και μετά μείωσε μισθούς και συντάξεις για να πληρωθούν τα δανεικά.

Και μέσα σ’ όλα τα αιτήματα για επιδότηση, νάσου και εκείνο των εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων που ζητούν αποζημίωση, επειδή, κατά τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους κυβερνήτες μας παρακαλώ, οφείλει το Δημόσιο να τους καταβάλει αποζημίωση, εάν μειωθεί η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους. Όπως συμβαίνει τώρα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Αλλά εμείς πανηγυρίσαμε που οι αγορές μάς εμπιστεύθηκαν για μία ακόμη φορά δανείζοντάς μας € 2 δισ. Έχουμε ξεπουλήσει λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα, δηλαδή ό,τι χτίστηκε με τα λεφτά των φορολογουμένων, υπερτιμολογημένα βεβαίως, ώστε να καλυφθούν και οι μίζες των εκάστοτε κολλητών, αλλά ακόμη δανειζόμαστε.

Κανείς, πάντως, δεν πρότεινε να δώσουν στο Δημόσιο το 25% των κερδών τους χρήσης 2021 όσες επιχειρήσεις επιδοτηθούν φέτος, για να επαναλειτουργήσουν, ή να επιστρέψουν τα € 800 ή 600 οι επιστήμονες που θα έχουν επιδοτηθεί. Δεν θα ήταν δίκαιο; Και οι εκμισθωτές ακινήτων που θα δουν να μειώνεται το μίσθωμα που εισπράττουν κατά 40% δεν θα επιδοτηθούν;

Εμπρός, λοιπόν, να γιορτάσουμε σήμερα όλοι μαζί σε δρόμους και πλατείες την εργατική Πρωτομαγιά εις πείσμα των κεφαλαιοκρατών σπάζοντας το λοκντάουν. Τί να την κάνεις την υγεία, άμα δεν έχεις μία [καλλίτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και ασθενής που είχε πει κάποιος μεγάλος]. Ας ανταποκριθούμε στα καλέσματα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ας καυτηριάσουμε τον κακό καπιταλισμό. Άλλωστε, τί είναι στο κάτω-κάτω οι λοιμωξιολόγοι και ξέρουν καλλίτερα από εμάς;

Τί σημασία έχει που ο Αλαίκσοις θυμήθηκε στη Βουλή τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης στηλιτεύοντας την κυβέρνηση που δεν κάνει όσα πρέπει για να επαναφέρει τη λειτουργία του; Τί σημασία έχει που ο Αλαίκσοις μάς έβγαλε από τα Μνημόνια, αλλά χρειαζόμαστε τη συναίνεση των χεσμών για να παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς; Τί σημασία έχει που ο Γιάνης καταγγγέλλει πως η Αγία Οικογένεια έχει συμφέροντα στα funds που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να του ζητεί κανείς, ακόμη και η οικογένεια, να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ώστε να μην αποδειχθεί κοινός συκοφάντης;

Η Πρωτομαγιά είναι η μόνη νικήτρια στη μάχη με τον κορωναϊό. Η 25η Μαρτίου δεν τα κατάφερε.

Σώτος