Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Χαλκιδική : Κερδίζει έδαφος το αγουρέλαιο

H Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάδειξη και την στήριξη των τοπικών ...
αγροτικών προϊόντων, πραγματοποίησε δειγματοληψίες αγουρελαίου Χαλκιδικής εσοδείας 2014-15.

Τα δείγματα αναλύθηκαν από την ομάδα του αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Μάιου 2015 και ώρα 11:00πμ, ομιλία και συνέντευξη τύπου του κ. Προκόπη Μαγιάτη στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών του Δήμου Ν. Προποντίδας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Βαγιωνάς (Βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής), ο κ. Ταχματζίδης (αντί-περιφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), η κ.Ζωγράφου (Γεωπόνος – Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής), επιχειρηματίες του κλάδου και μέλη των τοπικών κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την μελέτη του καθ. κ. Προκόπιου Μαγιάτη που αφορά 32 δείγματα αγουρελαίου από τυποποιητές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ο Μέσος Όρος των ειδικών πολυφαινολών (δείκτης D3) ήταν 495 mg/kg (εκ των οποίων ελαιοκανθάλη 273 mg/Kg) και το υψηλότερο έφθασε το εξαιρετικό όριο των 1026 mg/kg με ονομασία YANNI’S LIMITED ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, ενώ ο Μέσος Όρος των αποτελεσμάτων διεθνούς δειγματοληψίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ήταν 330 mg/kg (εκ των οποίων 135 mg/Kg ελαιοκανθάλη). Η χημική ανάλυση που έδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα της μελέτης πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance) που έχει δημοσιευθεί (στο J. Agric. Food Chem. 2012, 60 (47), pp 11696–11703 και J. Agric. Food Chem., 2014, 62 (3), 600–607) και αποδεικνύει την ανώτερη ποιότητα του Αγουρέλαιου Χαλκιδικής σε σχέση με τα υπόλοιπα Ελληνικά και ξένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καθώς και την υψηλή διατροφική του αξία, αφού είναι πλούσιο σε Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη.

Σημειώνεται ότι οι ουσίες αυτές διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

www.halkidikinow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου