Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

"Δεν δούλευε τίποτε" στο Norman Atlantic - Αγωνία για επιζώντες

- Έφτασε στην Πάτρα το πλοίο με τους Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic
- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων έζησαν την κόλαση πάνω στο πλοίο

- Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι, χαμός με τη λίστα των επιβατών
Πάτησαν σε ελληνικό έδαφος ακόμη 15 από τους Έλληνες διασοθέντες του Norman Atlantic οι περιγραφές τους συγκλονίζουν

Ο Αντώνης Μυλωνάς τονίζει πως, σύμφωνα με το patrastimes, πως “Αν δεν υπήρχαν τα super puma θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Ήμασταν αβοήθητοι από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής. Δεν μας έδωσαν ούτε ένα ποτήρι νερό”, δηλώνει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως "δεν δούλεψε τίποτα…"

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ηλικιωμένης επιβάτιδας η οποία σε απόγνωση δηλώνει στην κάμερα ότι αναζητά τον άνδρα της, αλλά κανείς δεν την ενημερώνει πού βρίσκεται.

Επίσης καταγγέλλει απαράδεκτες συμπεριφορές από τους Ιταλούς διασώστες, οι οποίοι όπως είπε τους κλότσαγαν, τους έβγαζαν τα σωσίβια και έβαζαν στη θέση τους Ιταλούς.

Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο «Norman Atlantic», από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους.


Νωρίτερα στις 21:45, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από το Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας διασωθέντες του Norman Atlantic.



Σε δηλώσεις τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες.


Για διψήφιο αριθμό θυμάτων έκανε λόγο η ιταλική ακτοφυλακή, το βράδυ της Δευτέρας, αναφερόμενο στη ναυτική τραγωδία με το πλοίο «Norman Atlantic». Πέραν της ταυτότητας του ενός που έχει ήδη ανακοινωθεί, περαιτέρω στοιχεία για τα υπόλοιπα θύματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Δέκα είναι οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 44 Έλληνες διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το Μπάρι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

ΑΝΕΚ: Επέβαιναν 475 άτομα

Επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο Norman Atlantic παρείχε στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

Στέλεχος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με το πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν. Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες.

Η επιχείρηση διάσωσης

Η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic» -στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής από αδιευκρίνιστη αιτία ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο- συνεχίστηκε τη Δευτέρα μόνο με εναέρια μέσα μεταφοράς. Η προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου στις ιταλικές ακτές τα ξημερώματα της Δευτέρας, απέτυχε, καθώς έσπασαν ο κάβος και το ρυμούλκιο.

Οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ελικόπτερα και τα πλοία έχουν διασώσει 427 ανθρώπους από τους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 478 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα). Δηλώσεις έκανε η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι, αναφέροντας πως 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.

Το αρχηγείο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚΤ. ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic», που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων. Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Οι τελευταίοι επιβάτες του «Norman Atlantic» που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/12). Από το μοιραίο πλοίο διεσώθη ο καπετάνιος και τέσσερα μέλη του πληρώματος που εγκατέλειψαν τελευταίοι, «όπως κάνουν οι σοβαροί κυβερνήτες» όπως σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ της Δευτέρας.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, τόσο εντός του πλοίου όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου