Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Αποχαιρετώντας το Μνημονιακόν έτος 2014 της αθάνατης Ελλαδάρας των μεταρρυθμίσεων

Μη μου ξαναμιλήσει κανένας πούστης για πάταξη της γραφειοκρατίας και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων! Όσο για τα ξένα λαμόγια τους λέω: «Μην σας ξανακούσω να πείτε ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ρε. Υπάρχει το κράτος του Βαρδινογιάννη, του Μπόμπολα, του Συγγελίδη, του Βωβού, του Λάτση, του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη, του Κόκκαλη, του Κοντομηνά, του Ψυχάρη, του Αλαφούζου, του Μυτιληναίου, του Καραμανλή, του Παπανδρέου, του Βαρβιτσιώτη, του Σιούφα, του Μητσοτάκη, του Κεφαλογιάννη, του Κεδίκογλου, του Δήμα, της  Γεννηματά, του Αρσένη, του Παπακωνσταντίνου και του Παπαληγούρα. Και μην κάνετε πως δεν το ξέρετε. Κουφάλες!»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


1η αληθινή ιστορία

            Πολίτης τις μεταβαίνει περί το τέλος Αυγούστου τ.έ. στην αρμόδια για το εισόδημά του ΔΟΥ, προκειμένου να του επιστραφεί  φόρος ύψους € 1.960. Η αρμοδία υπάλληλος τον ενημερώνει ότι βάσει λίαν προσφάτου εγκυκλίου δεν μπορεί να εισπράξει το ποσό, επειδή οφείλει στον ΟΑΕΕ € 2.300. Ο πολίτης δέχεται εκών άκων  να μεταφερθεί το ποσό των € 1.960 στον ΟΑΕΕ, ώστε να μειώσει την προς αυτόν οφειλή του, και αποχωρεί.

            Την 29.12.2014 ο ίδιος πολίτης επισκέπτεται τον ΟΑΕΕ, για να ενημερωθεί επί ενδεχομένων προϋποθέσεων για να κλείσει την ατομική του επιχείρηση, όπου ενημερώνεται ότι η οφειλή του στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στο ποσό των € 3.400. Απορημένος για το ύψος της οφειλής ερωτά, αν έλαβε ο ΟΑΕΕ το ποσό των € 1.960 από το Δημόσιο και λαμβάνει αρνητική απάντηση.

            Την 30.12.2014 ο αυτός πολίτης επισκέπτεται την αρμόδια για το εισόδημά του ΔΟΥ διερωτώμενος γιατί δεν έχουν σταλεί τα € 1.960 στον ΟΑΕΕ. Η αρμοδία υπάλληλος τον ενημερώνει ότι το Δημόσιο έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του έχοντας δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χρεωθεί ο λογαριασμός του Δημοσίου και να πιστωθεί ο λογαριασμός του ΟΑΕΕ, εξ ου και το μόνο που μπορεί να κάνει ο πολίτης είναι να πάει στην ΤτΕ και να ρωτήσει γιατί δεν έχει πιστωθεί ο ΟΑΕΕ με το ποσό των € 1.960. Απορούσα, μάλιστα, η υπάλληλος ερωτά τον πολίτη: «Μήπως δεν μας έχετε δώσει το σωστό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του ΟΑΕΕ;». Ο πολίτης κρατάει το κεφάλι του με τα δυο του χέρια, για να μην του πέσει, και κοιτά αποσβολωμένος την αρμοδία υπάλληλο, η οποία βρίσκει την ευκαιρία, ερευνώντας τας ηλεκτρονικάς γραφάς, να ενημερώσει τον πολίτη ότι οφείλει στο Δημόσιο δύο ποσά: 3 Λ και 79Λ. Ο πολίτης συνέρχεται και ερωτά: «Μπορώ να πληρώσω τώρα να ξεμπερδεύω;». «Ασφαλώς», απαντά περιχαρής η υπάλληλος, «μισό λεπτό να εκτυπώσω το χαρτί να πάτε στο Ταμείο να πληρώσετε». Με το χαρτί ανά χείρας πήγε ο πολίτης και πλήρωσε στο Ταμείο 83Λ. Εξεδήλωσε δε ήδη την πρόθεση να μεταβεί στην ΤτΕ, για να πληροφορηθεί επί τέλους πού σκάλωσε η χρέωση του Δημοσίου με ισόποση πίστωση του ΟΑΕΕ για ποσό € 1.960.  Είναι νομοταγής και απέρριψε την ιδέα να φυτέψει μια μπόμπα στη ΔΟΥ.

2η αληθινή ιστορία

            Έτερος πολίτης επισκέπτεται κραταιά Αρχή, προκειμένου να υποβάλει ένα υπόμνημα. Η Αρχή εδρεύει σε κτήριο, το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο πολίτης ανεβαίνει  στον 4ο  όροφο και εισέρχεται στο γραφείο Α, όπου εργάζονται δύο υπάλληλοι. Σημειωτέον ότι το γραφείο βρίσκεται στη άλλη γωνία του τετραγώνουαπό το σημείο, από όπου εισήλθε ο πολίτης στο κτήριο. Ο ένας υπάλληλος, απορροφημένος στην οθόνη του Η/Υ [ίσως και να έπαιζε πασιέντζες] μονολογεί φωναχτά: «Σήμερα έχουμε ημιαργία και φεύγουμε 13:00». Ο πολίτης κατευθύνεται  στον άλλο υπάλληλο και του εξηγεί τί θέλει. Ο υπάλληλος τού λέει ότι πρέπει πρώτα να περάσει από το γραφείο Β στον ίδιο όροφο για να πάρει υπογραφή. Ο πολίτης τολμά να πάρει το στυλό του υπαλλήλου, για να κρατήσει μία σημείωση, οπότε ο υπάλληλος του λέει «Γιατί κύριε πήρατε το στυλό μου; Πάρτε αυτό που είναι για όσους δεν έχουν στυλό μαζί τους» και του δείχνει ένα άλλο στυλό. Ο πολίτης υπογράφει με το άλλο στυλό και κινάει για το γραφείο Β, οπότε ακούει τον βλοσυρό υπάλληλο να λέει: «Μην αργήσετε, διότι 11:30 φεύγουμε σήμερα». Ο πολίτης κουνάει το κεφάλι του, καθώς προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο ένας θα φύγει 13:00 και ο άλλος 11:30 ή αν θα φύγουν και οι δύο ώρα 11:30, και συμβουλεύεται το ρολόι του. 10:00 η ώρα. Προλαβαίνει. Πάει στο γραφείο Β, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο όροφο, αλλά στη μέση του οικοδομικού τετραγώνου, όπου ο αρμόδιος τον πληροφορεί ότι πρέπει πρώτα να τεθούν σφραγίδες και χαρτόσημα επί του υπομνήματος και να επανέλθει. Επιστρέφει ο πολίτης στο γραφείο Α, όπου ο βλοσυρός υπάλληλος που ενοχλήθηκε, επειδή ο πολίτης είχε κάνει αυθαίρετη χρήση του στυλό του, του υποδεικνύει να πάει στο διπλανό γραφείο να εξυπηρετηθεί από άλλο συνάδελφο με λιγότερο φόρτο εργασίας. Πηγαίνει στο διπλανό γραφείο Γ, όπου συναντά μία ευγενεστάτη κυρία, η οποία θέτει τις σφραγίδες και του υποδεικνύει από πού θα προμηθευθεί χαρτόσημα. Πάνω δε σε ένα έγγραφο τού σημειώνει τους αριθμούς 4 ακόμη γραφείων που θα πρέπει να επισκεφθεί στον 5ο, στον 6ο και στον 7ο όροφο λέγοντάς του χαριτολογώντας: «Θα κάνετε ένα μικρό ταξιδάκι». Ο πολίτης προμηθεύεται τα χαρτόσημα από τον 3ο όροφο, στην άλλη γωνία του τετραγώνου, και επανέρχεται στον 4οόροφο και δη στο γραφείο Β, όπου ο αρμόδιος θέτει υπογραφή και σφραγίδα. Παίρνει το χαρτί ο πολίτης και πάει στο γραφείο Δ στον 7οόροφο [στην αντίθετη γωνία του τετραγώνου], όπου είναι το πρωτόκολο. Καθώς μπαίνει στο γραφείο, χτυπάει το κινητό του, οπότε η υπάλληλος που εργάζεται [;] εκεί, του λέει: «Περάσετε έξω να μιλήσετε και ελάτε μετά». «Δεν θα μιλήσω, θα το αφήσω να χτυπάει» της λέει ο πολίτης ελαφρώς σαλταρισμένος. Της δίνει το χαρτομάνι και εκείνη το καταγράφει σε ένα μεγάλο βιβλίο. Ακολούθως ο πολίτης κατεβαίνει στον 5ο όροφο και δη στο γραφείο Ε, στην ίδια γωνία του τετραγώνου, όπου το έγγραφο καταγράφεται σε Η/Υ και στη συνέχεια μεταβαίνει  ο πολίτης στο γραφείο ΣΤ του 6ου ορόφου, στο μέσον του τετραγώνου, όπου άλλος αρμόδιος παραλαμβάνει το υπόμνημα. 10:45. Ευτυχώς πρόλαβε!!

Επιμύθιον

            Μη μου ξαναμιλήσει κανένας πούστης για πάταξη της γραφειοκρατίας και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων! Όσο για τα ξένα λαμόγια τους λέω: «Μην σας ξανακούσω να πείτε ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ρε. Υπάρχει το κράτος του Βαρδινογιάννη, του Μπόμπολα, του Συγγελίδη, του Βωβού, του Λάτση, του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη, του Κόκκαλη, του Κοντομηνά, του Ψυχάρη, του Αλαφούζου, του Μυτιληναίου, του Καραμανλή, του Παπανδρέου, του Βαρβιτσιώτη, του Σιούφα, του Μητσοτάκη, του Κεφαλογιάννη, του Κεδίκογλου, του Δήμα, της  Γεννηματά, του Αρσένη, του Παπακωνσταντίνου και του Παπαληγούρα. Και μην κάνετε πως δεν το ξέρετε. Κουφάλες!»

            Κουράγιο αδέλφια!!! Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα. Υγεία νάχουμε να διεκτραγωδούμε την κατάσταση και το Νέον Έτος και να σπάμε πλάκα με τους μεγάλους μεταρρυθμιστές, του κ. Λυκούδη, του προσχωρήσαντος στο ΠΟΤΑΜΙ του Μπόμπολα, συμπεριλαμβανομένου.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ ΄

Υ.Γ. Γιατρέ, επισυνάπτω τον Κανονισμό των φυλακών τύπου Γ’, για να μην έχετε απορίες σχετικές με τον μελλοντικό τόπο διαμονής μας. 

Κλικ εδώ: Κανονισμός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου