Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Τα πρωθυπουργά παίζει;

Ο πρωθυπουργός ανεκοίνωσε προχθές ότι θα καταμηνύσει τον Π. Χαϊκάλη για συκοφαντική δυσφήμιση. Σήμερα, όμως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αρνήθηκε....
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


Ο πρωθυπουργός ανεκοίνωσε προχθές ότι θα καταμηνύσει τον Π. Χαϊκάλη για συκοφαντική δυσφήμιση. Σήμερα, όμως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αρνήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, να χορηγήσει άδεια στον δικηγόρο του, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει τη μήνυση. Όμως, κατά το άρθρο 46 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας
«1. Αν ο παθών θέλει να ζητήσει τη δίωξη της αξιόποινης πράξης, υποβάλλει την έγκληση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 42 παρ. 2 και 3».
Όπου ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 42: «2. Η μήνυση γίνεται απευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο το μηνυτή είτε από ειδικό πληρεξούσιο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση. Η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας προσαρτάται στην έκθεση για την κατάθεση της μήνυσης. Μπορεί επίσης η μήνυση να γίνει και προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 148 επ.»
Μπορούσε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να εξουσιοδοτήσει ειδικώς τον κλητήρα του να υποβάλει τη μήνυση. Και επειδή η εξουσιοδότηση απαιτεί θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του, για να μη «σπάσει» την αποχή ο δικηγόρος του θεωρώντας αυτός την υπογραφή, μπορούσε ένας αστυνομικός να πεταχτεί από το ΑΤ Συντάγματος στο Μαξίμου και να θεωρήσει την πρωθυπουργική υπογραφή. Άσε που θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να εγχειρίσει τη μήνυση στο ίδιο αστυνομικό όργανο που εκ του νόμου είναι ανακριτικός υπάλληλος.
Όσο για την τεθείσα στο Αρχείο υπόθεση χρηματισμού Χαϊκάλη, ο Εισαγγελέας έχει απόλυτο δίκηο. Δεν υπάρχει καν απόπειρα δωροδοκίας. Υπάρχουν απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις, οι οποίες δεν τιμωρούνται. Μόνον στην περίπτωση της εσχάτης προδοσίας τιμωρούνται οι προπαρασκευαστικές πράξεις. Άρα, το θέμα είναι μόνον πολιτικό. Όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφὀδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου