Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το κουταβάκιον και το μειράκιον

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Πράξη 1η
Όταν ο ανεγκέφαλος ταβερνιάρης της Χαλκίδας δολοφόνησε ένα ενοχλητικό κουταβάκι χτυπώντας το άγρια στο κεφάλι με ένα δοκάρι, αφού, μάλιστα, το είχε ξεγελάσει για να το φέρει κοντά του, έγινε ο κακός χαμός. Στο ιστολόγιο taxalia σχετικό άρθρο συγκέντρωσε 268 σχόλια από όλους εκείνους που ...
σκεπτόμενοι φυσιολογικά εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους. Ρεκόρ σχολίων απλησίαστο.

Πράξη 2η - Σκηνή 1η
Έχω γράψει δυο φορές για τον Ν. Ρωμανό και τον τρόπο που ανατράφηκε. Αφορμή για τα γραπτά μου αποτέλεσε συνέντευξη της μητέρας του που δήλωσε πως όταν ο Ρωμανός ήταν μικρός της είχε πει μια φορά: «Μαμά έλα να διαβάσουμε ιστορία, έχω αύριο διαγώνισμα» και εκείνη του είχε απαντήσει «Χέσε την ιστορία, έλα να διαβάσουμε Μάριο Χάκα».
Πράξη 2η - Σκηνή 2η
Την 21.09.2014 «ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου συγχαίρει τους τέσσερις κρατούμενους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα για τη σημαντικότατη επιτυχία τους να εισαχθούν σε Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η προσπάθειά τους αποτελεί εκτός από μια δική τους προσωπική επιτυχία ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς η ανθρώπινη θέληση ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές δράσεις στη ζωή και στην κοινωνία. Τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να επιβραβεύονται από την Πολιτεία και να αποτελούν μέρος της πολιτικής του σωφρονιστικού συστήματος για την επανένταξη των παραβατών στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αθανασίου αποφάσισε να χορηγήσει, συμβολικά, ως χρηματικό έπαθλο το ποσό των 500 ευρώ σε κάθε επιτυχόντα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη συνεχή στήριξή τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.»


Πράξη 2η – Σκηνή3η
Την 23.09.2014 αρνείται ο ένας από τους τέσσερις νεαρούς κρατούμενους που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις να παραλάβει το βραβείο του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, προκειμένου να συγχαρεί τους επιτυχόντες και να συνομιλήσει με τους υπολοίπους κρατούμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κρατούμενος που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του από τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι ο Νίκος Ρωμανός που αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και κρατείται στις φυλακές Αυλώνα.
«Δεν θα παραλάβει τον έπαινο και το έπαθλο των 500 ευρώ, καθώς αν προχωρούσε στη συγκεκριμένη ενέργεια θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει», λέει ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Πέτρος Δαμιανός για λογαριασμό του Ν. Ρωμανού, ο οποίος συμμετείχε στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και κατάφερε να εισαχθεί στο ΤΕΙ Αθήνας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει: «Η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών. Είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Πράξη 3η
Αίσθηση προκαλεί η πρόταση του εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει τον Ρωμανό. Ο πανάξιος εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης λέει αγορεύων: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός, ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανακριτικής. Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν..... από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
Χαμός στο ίσιωμα. Του την πέφτουν άγρια. Το δικαστήριο όμως, δέχεται την πρότασή του και δεν καταδικάζει τον Ρωμανό ως τρομοκράτη. Τον καταδικάζει για τα αδικήματα που αποδείχθηκε ότι διέπραξε [ληστεία, αντίσταση κ.λπ.].
Πράξη 4η
Έρχεται η ώρα να φοιτήσει ο Ρωμανός στη Σχολή, όπου επέτυχε. Του το απαγορεύουν και αρχίζει απεργία πείνας. Και όμως, ο νόμος του το επιτρέπει. Από την άλλη μεριά ο πρωθυπουργός προτρέπει τα θρασίμια να σέβονται τους νόμους.
Ποιο θρασίμι, λοιπόν, δεν εφαρμόζει τον νόμο και απαγορεύει στον Ρωμανό να σπουδάσει;
O υπουργός Αθανασίου εκδίδει την 01.12.2014 ανακοίνωση.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα.
Για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά (7) Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.
Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, κατ’ αρχήν, να προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου.
Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Λίγο πριν πέσει η αυλαία
Εντάξει ρε παιδιά, υπάρχουν νόμοι και τους νόμους πρέπει να τους σεβόμαστε. Όπως σεβόμαστε με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους νόμους που απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη χιλιάδες μεγάλα και μικρά λαμόγια που έχουν ξεσκίσει και εξακολουθούν να ξεσκίζουν τον δύσμοιρο λαό.

Τί να κάνει και ο υπουργός, αφού ούτω απεφάνθη το αρμόδιο Συμβούλιο που δεν επιτρέπει στον Ρωμανό να σπουδάσει; Να αναλάβει αυτός την ευθύνη; Άπαπαπαπα. Ούτε βέβαια να δώσει στον Κάρολο να υπογράψει μια ΠΝΠ να διορθώσει κάπως τα πράγματα. Ποιος είναι ρε ο Ρωμανός; Ο Μαντέλης ή ο Τσουκάτος; Ή μήπως ο Γιάννος; Ή ο Χριστοφοράκος; Ή ο Καρατζαφέρης; Πφφφφφφφφφφφφφφφφφφ
Θυμήθηκα την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κάθε καρυδιάς καρύδι. Τότε ο κ. υπουργός είχε δηλώσει ότι ο νόμος δεν του επιτρέπει να ανατρέπει τη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων αποκρύπτοντας ότι ο νόμος του επιτρέπει καθώς θα διαβιβάζει στον Πρόεδρο τη γνώμη τού Συμβουλίου να εκφράσει την αντίρρησή του σε όσες περιπτώσεις κρίνει σκόπιμο, ώστε να κάνει τον Πρόεδρο να σκεφτεί διπλά πριν απονείμει χάρη.
Αλήθεια κ. Αθανασίου, για πείτε μου: ποίον υποδύεσθε και σε ποιά θεατρική παράσταση; Κι’ αν δεν θέλετε να απαντήσετε, πείτε μου τούτο μόνον: όταν πήγατε να συγχαρείτε τον Ρωμανό για την επιτυχία του, του είπατε ότι η φοίτησή του εξαρτάται από κάποιο Συμβούλιο, ώστε να μην τόχει δεμένο;
Αυλαία
Κατά την έξοδο του φιλοθεάμονος κοινού από την αίθουσα Καρόλου, τα μεγάφωνα υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ έχει ζητήσει από καιρού να γίνει πιο αυστηρή η ποινική νομοθεσία κατά των ανθρώπινων κτηνών που βασανίζουν ή θανατώνουν ζώα. Κανένας οίκτος σ’ αυτά τα ανθρωπόμορφα γουρούνια.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄