Φτωχότερη έγινε από τα ξημερώματα της Δευτέρας η διεθνής επιστημονική κοινότητα από την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα γιατρού και ...
καθηγητή επιδημιολογίας, Δημήτρη Τριχόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.
Εφυγε ένας σπουδαίος Ελληνας
Ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 τα ξημερώματα στην καρδιολογικής μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, ύστερα από οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης.
Οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Ήταν παντρεμένος, ενώ δεν είχε παιδιά.
Μία σταδιοδρομία γεμάτη διακρίσεις
Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.
Εχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997).
Διετέλεσε επίσης, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.
Στις 13 Ιουνίου 2007 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συνέβαλε, επίσης, στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, στην ερμηνεία της αιτιολογίας του καρκίνου του ήπατος, στην ποσοτικοποίηση του συσχετισμού μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου, καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Εχει γράψει πληθώρα βιβλίων, ενώ συμμετείχε στην έκδοση δύο εγχειριδίων επιδημιολογίας και καρκινικής αιτιολογίας που εκδόθηκαν από τον οίκο Oxford University Press.
Επίσης, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αμερικανικού Ιδρύματος Καρκίνου του Μαστού «Susan G. Komen» για τα συμπεράσματα έρευνάς του αναφορικά με τις αιτίες ανάπτυξης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής και από τη γαλλική κυβέρνηση με παράσημο Officier de l'Ordre des Palmes Academiques. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Φέτος, μάλιστα, τιμήθηκε με το Ετήσιο Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.
Βορίδης: Τίμησε την Ελλάδα διεθνώς
Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα διεθνώς κάνει λόγο ο υπουργός υγείας, Μάκης Βορίδης, στη δήλωση του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου.
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα.
Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.