Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Ουρές στα ATM καθώς μπλοκάρεται η χρήση ρωσικών τραπεζικών καρτών – Πλήγμα στον τουρισμό

 Ουρές παρατηρούνται σε ΑΤΜ στην Κωνσταντινούπολη και άλλα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες καθώς... δύο μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν πως μπλοκάρουν τη χρήση των ρωσικών καρτών.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την είδηση με εικόνες από την Τουρκία όπου δείχνει κατόχους ρωσικών καρτών να στέκονται έξω από τράπεζες προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, όπως αναφέρουν.

Σύμφωνα με το «Bloomberg» και τους «Financial Times» δύο τουρκικές τράπεζες η Isbank και η Denizbank τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την λειτουργία ενός συστήματος πληρωμής που είναι δημοφιλές μεταξύ των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, το Mir.

Εκπρόσωπος της Isbank υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει παύσει προσωρινά τη χρήση του συστήματος πληρωμών, ενώ αξιολογεί τις νέες οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από τη μεριά της η Denizbank υποστήριξε αργά το βράδυ της Δευτέρας (19/9) ότι η τράπεζα «επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες».

Άλλες τρεις τουρκικές τράπεζες λειτουργούν το σύστημα Mir, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ σημαντικό αφού διευκολύνει τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών και δη τη φιλοξενία Ρώσων τουριστών στα θέρετρα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν έπειτα από την προειδοποίηση του τμήματος ελέγχου ξένης περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), που προειδοποίησε τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην συνάψουν νέες συμφωνίες ή να μην επεκτείνουν ήδη υπάρχουσες με τις ρωσικές εταιρίες που λειτουργούν το σύστημα Mir.

Μάλιστα, οι απειλές είχαν υποστηριχθεί και από άλλους δυτικούς αξιωματούχους που διαμήνυσαν στην Τουρκία ότι θα αυξανόταν η πίεση προς την πλευρά της για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και υπογράμμισαν ότι κοιτούσαν το συγκεκριμένο σύστημα ως πιθανή «διέξοδο» για παράνομη χρηματοδότηση.

Η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει ως τώρα κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους ως απάντηση στην στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου