15.9.22. Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα την πρώτη έπειτα από σχεδόν... επτά μήνες μεταξύ τους συνάντηση στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται εκεί το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή ηγετών από συνολικά περίπου 15 χώρες.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας είχαν συναντηθεί δια ζώσης ήταν στο Πεκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε σήμερα, απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» («One China policy») ενάντια στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα στενά της Ταϊβάν. Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε, επίσης, ότι εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» που έχει κρατήσει η Κίνα στο ουκρανικό.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία. Κατανοούμε τα ερωτήματα και την ανησυχία τους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.
Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά του Ρώσου προέδρου σε – σχετικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία – κινεζικές «απορίες και ανησυχίες» θα μπορούσε να ερμηνευτεί, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, και ως παραδοχή – επιβεβαίωση της άποψης που θέλει το Πεκίνο να μην εγκρίνει πλήρως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Για τον Κινέζο ηγέτη, η σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι μια ευκαιρία προκειμένου εκείνος να επιδείξει την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η Κίνα σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.
Για τον Ρώσο πρόεδρο από την άλλη πλευρά, οι συναντήσεις που θα έχει το διήμερο 15 – 16 Σεπτεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξει πως δεν είναι απομονωμένος στη διεθνή σκηνή παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και όσα έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους έξι μήνες σε επίπεδο κυρώσεων.
Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν πάντως ότι παρά τα όσα αναφέρονται σε επίπεδο ρητορικής από τις ηγεσίες σε Μόσχα και Πεκίνο, η Κίνα δεν έχει πρακτικά στηρίξει τους Ρώσους τους περασμένους μήνες όσο και όπως οι τελευταίοι θα επιθυμούσαν με φόντο το ουκρανικό.
Με πληροφορίες από Reuters, New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου