Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σιμόπουλος: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε σε σημαντικό βαθμό έως σήμερα να διοχετεύσει πόρους στη πραγματική οικονομία με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των ....εργαζομένων. Λειτουργώντας, μάλιστα, ορθοβαρώς δεν εξάντλησε το «οπλοστάσιο» της στην αρχική φάση της πανδημίας διατηρώντας τη δυνατότητα να παίρνει συνεχώς και νέα μέτρα.



Ειδικά η Θεσσαλονίκη, επιπλέον από τη πρώτη φάση της πανδημίας και την θερινή πτώση του τουρισμού αντιμετώπισε την κατάργηση της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, την απώλεια του τριημέρου του Αγίου Δημητρίου, ενώ πλέον έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη lockdοwn.



Κυρίως η εστίαση, αλλά και το εμπόριο και γενικά αυτό που ονομάζουμε «αγορά» χτυπήθηκε και θα χτυπηθεί ανελέητα σε μια πόλη που στηρίζεται πολύ, ως μεγάλη φοιτητούπολη, σε αυτούς τους κλάδους.



Ήρθε, λοιπόν, η ώρα με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας να ληφθούν γενναία μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με την θέσπιση ενός ενισχυμένου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής για το νομό, ενώ το μέτρο για τα ενοίκια πρέπει να εξετασθεί αν μπορεί να πλησιάσει στο 100% (εξαίρεση οι μεγάλες αλυσίδες) με ταυτόχρονη κάλυψη όλου του σχετικού κόστους προς τους ιδιοκτήτες.



Τέλος, η Περιφέρεια και οι δήμοι πρέπει να φροντίσουν ώστε μέσω προγραμμάτων και άλλων πόρων να συμβάλλουν στην στήριξη της αγοράς.



Με εκτίμηση,

Γραφείο Στράτου Σιμόπουλου

Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ

2 σχόλια:

  1. Ακούστε αγαπητέ κύριε Σιμόπουλε, διότι στην καλύτερη περίπτωση έχετε κουράσει, στην χειρότερη προκαλείτε αηδία (πολιτικά μιλώντας) και εσείς ως άλλος ένας κυβερνητικός βουλευτής, που για ψηφοθηρικούς λόγους κολακεύετε συνεχώς τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος όλο το χρονικό διάστημα από το τέλος της πρώτης καραντίνας μέχρι χθες το βράδυ (!) έχει:
    1ον συμβάλλει όσο κανένας άλλος στη διασπορά του ιού διότι στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν εφάρμοσε ποτέ κανένα από τα αντι covid μέτρα. Και σήμερα οδηγηθήκαμε ξανά σε καραντίνα!
    2ον δούλεψε όσο κανένας άλλος κλάδος με αποτέλεσμα να θυσαυρίζουν ολες οι επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας και όχι μόνο στα αστικά κέντρα, με εξαίρεση μονο τους τουριστικούς προορισμούς που στηρίζονταν εξ ολοκληρου στον εξωτερικό τουρισμό
    3ον έχει ευεργετηθεί όσο κανείς άλλος από κυβερνητικά μέτρα όλους τους προηγούμενους μήνες.
    Επειδή λοιπόν φαίνεται πως τα αγνοείτε αυτά τα μέτρα, ορίστε όσα ανακαλώ πρόχειρα στη μνήμη αυτή τη στιγμή:

    - υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για 7 μήνες, έπειτα προαιρετική για έναν, τον Οκτώβριο. Από σήμερα πάλι -40. Για δήθεν "δεξιοί","φιλελεύθεροι" κλπ πολιτικοί είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας για αυτό το μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας, του ακρογωνιαίου λήθου κάθε δημοκρατικού ΜΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ δυτικού κράτους. Πόσο μάλλον την στιγμή που ΑΚΟΜΑ πολλοί ιδιοκτήτες δεν εχουν πάρει πίσω το 30% του 40% της χασούρας! Δεν διαβάζω κανένα δελτίο τύπου για αυτό το θέμα. Προφανώς διοτι τους θεωρείτε δεδομένους για ιδεολογικούς λόγους στους οποίους η παράταξη σας φτύνει κατ'επανάληψη. Λάθος κάνετε.
    - αναστολές πληρωμών χρεών
    - 3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (στους οποίους (δεύτερο και τρίτο κύκλο) προστέθηκαν τελικά και επιχειρήσεις που δεν ειναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (δήλωση Υπ.Αναπτυξης -στην υγειά των κορόιδων), δεν κόβουν αποδείξεις κλπ) με ένα χρόνο περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Κάτω από προϋποθέσεις μέρος (το 50% σε όσες περιοχές μπαίνουν στο επίπεδο 4 , 30% σε όσες περιοχές μπαίνουν στο επίπεδο 3) της επιστρεπτέας δεν θα επιστραφεί (επιβαρύνοντας στο τέλος όλους τους φορολογούμενους -ό,τι δεν επιστρέφεται μπαίνει στο δημόσιο χρέος-), γίνεται δλδ επιδότηση. Η Επιστρεπτέα αφορά μόνο την εστίαση.
    - νέος γύρος ΤΕΠΙΧ 2 1,74 δις σε 12.202 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Εγγυοδοτικά δάνεια 3 δις σε 5.409 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και εστίασης.
    - μείωση ΦΠΑ απο 24% σε 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά που δεν πέρασε στον καταναλωτή διότι οι τιμές δεν πέσαν. 'Οφελος αποκλειστικά στην εστίαση.
    - προσεχώς δάνεια εως 25.000 ευρώ χωρίς προσημειώσεις από εταιρείες
    - επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας-μη μισθολογικό κόστος για έξι μήνες + αναστολές σε ήδη υπάρχουσες.
    - χρηματοδότηση για παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων και κάλυψη δαπανών, ενδεικτικά για υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης.
    - αναστολή πληρωμής ΦΠΑ ως τον Απρίλιο σε περιοχές που παραμείνουν 14 μέρες στο κόκκινο.

    Οπότε εν συντομία θα συμβούλευα λίγη συστολή. Δεν σας διαβάζουν μόνο οι εν δυνάμει ψηφοφόροι σας, από τους οποίους φυσικά και θα πάρετε το 3ο όταν έρθει η ώρα, μιας και τους ανοίξατε την όρεξη και ήδη φαίνεται από σημερινές δηλώσεις υπουργού οτι δεν ξέρετε πώς θα την ικανοποιήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Η Επιστρεπτέα αφορά μόνο την εστίαση." Ενν. οτι η επιστρεπτέα 4 αφορά μόνο την εστίαση, σύμφωνα με τον υπουργό ανάπτυξης.

      Διαγραφή