Ο κ. Χ είναι από τριετίας συνταξιούχος συμβολαιογράφος. Εξακολουθεί, όμως, να εισπράττει την προσωρινή σύνταξη, καθότι το αιποιτωλεικώ κράτως δεν έχει κατορθώσει ακόμη να υλοποιήσει την χρονολογούμενη από το 2011 δέσμευση του μακαρίτη, τότε Διοικητή τού ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, κατά την οποία από το 2013 οι συντάξεις θα απονέμονταν εντός μίας ώρας από την υποβολή τής αναγκαίας χαρτούρας.
http://makpress.blogspot.com/2016/07/blog-post_49.html
Και σαν να μην έφτανε αυτό, του ήλθε προ μηνός ένα χαρτάκι περί φορολογικού ελέγχου των χρήσεων 2014-2016. Στα πλαίσια του ελέγχου οι αρμόδιοι ελεγκτές απαίτησαν να ....τους προσκομίσει φωτοτυπία όλων των συμβολαίων που συνέταξε στη διάρκεια της υπό το μικροσκόπιο τριετίας. Και τούτο, διότι λόγω πανδημίας αδυνατούν οι ελεγκτές να επισκεφθούν τον χώρο φύλαξης των βιβλίων και να διενεργήσουν τον έλεγχο επί τόπου. Φαντάζομαι πως απολυμαίνουν τις φωτοτυπίες, πριν αρχίσουν να τις ελέγχουν.
Άρχισε, λοιπόν, ο καημένος ο υπό καθυστερημένο έλεγχο φορολογούμενος να φωτοτυπεί. Καθώς φωτοτυπούσε το 45ο συμβόλαιο εκ 50 σελίδων συνοδεία ραδιοφώνου, άκουσε ότι το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για τη ΧΑ την 07.10.2020. Εν συνεχεία ενημερώθηκε ότι τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εκ νέου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος και ότι ο Έλλην [;] ΥπΕξ ζήτησε από την ΕΕ να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Γιατί δεν διακόπτουμε εμείς τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε καθώς φωτοτυπούσε το 51ο συμβόλαιο εκ 35 σελίδων.
Εν συνεχεία άκουσε την 07.10.2020 ότι αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα του κορωναϊού και ότι η κυβέρνηση ανησυχεί, επειδή παράλληλα με το κίνημα κατά της μάσκας εξαπλώνεται και ο κορωναϊός. Και καθώς φωτοτυπούσε το 95ο συμβόλαιο εκ 10 σελίδων άκουσε την καταδικαστική για την υπόθεση της ΧΑ απόφαση του δικαστηρίου. Την ώρα εκείνη χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο λογιστής του, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ένας εκ των ελεγκτών διερωτήθηκε τί είναι το «διαμαρτυρικό» που αναφέρεται σε μερικά συμβόλαια. Τα πήρε στο κρανίο και βγήκε να πάρει λίγο αέρα.
Καθώς άναβε τσιγάρο αναρωτήθηκε: «Ρε μπας και δεν έχω πληρώσει όλους τους φόρους που μου αναλογούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα κινητοποίησης του στόλου;». «Αποκλείεται. Έχω πληρώσει τα πάντα και με το παραπάνω» μονολόγησε. Δεν μπορεί, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει, σκέφτηκε. Μήπως διασπάθιση των φόρων που πλήρωσα; Μήπως ραγιαδισμός των πωλητικών μας; «Και τα δύο» κατέληξε.
Ξαναμπήκε στο γραφείο, όπου φίλος που τον συνέδραμε φωτοτυπούσε το 101ο συμβόλαιο. «Άντε, 549 μας μένουν», του είπε, για να τον εμψυχώσει. Το ραδιόφωνο μετέδιδε το άσμα του Μηλιώκα «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες».
Μετά από μέρες και ενώ η φωτοτύπηση είχε φθάσει στο 225ο συμβόλαιο, άκουγε στο ραδιόφωνο ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι πανέτοιμη να μπουζουριάσει όλους τους καταδίκους της ΧΑ, αν το δικαστήριο δεν αναστείλει την έκτιση της ποινής τους μέχρι τη δίκη στο Εφετείο. Άνοιξε την τηλεόραση, για να ενημερωθεί πώς θα προαυλίζονται στις φυλακές όσοι εκ των καταδίκων καταλήξουν εκεί. Με κάθε λεπτομέρεια. Και περιγραφή με σκιτσάκια των κελιών είδε και άκουσε, ότι θα έxουν κρεβάτι, τουαλέτα, γραφείο κ.λπ.
Μετά από μερικές ακόμη ημέρες και ενώ φωτοτυπούσε το 278ο συμβόλαιο, άκουσε στο ραδιόφωνο ότι ο καταδικασθείς υπαρχηγός τής ΧΑ Παππάς είναι φυγόποινος. Η ΕΛ.ΑΣ. τον καταζητεί, καθότι, λέει, αφ’ ενός επιτηρούσε και δεν παρακολουθούσε τους καταδίκους αφ’ ετέρου δεν μπορούσε να παρακολουθεί άνευ εισαγγελικής αδείας. Ορθόν. Άλλο «επιτηρώ» και άλλο «παρακολουθώ». Η επιτήρηση δεν προϋποθέτει εισαγγελική άδεια, ενώ η παρακολούθηση απαιτεί. Και γιατί δεν έκανε επίβλεψη;
Ο συνήγορος του Παππά [Χρήστου, όχι Νίκου], διακεκριμένος ποινικολόγος, εξήγησε στο νοήμον κοινό, ότι κατά την άποψη του εντολέως του δεν είναι σωστό να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι να εκδοθεί η εφετειακή απόφαση. Και τούτο, διότι, αν αθωωθεί στη δευτεροβάθμια δίκη, θα είναι κρίμα να έχει εκτίσει την ποινή που του επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Κοίτα φίλε μου που τούτο δεν του πέρασε καθόλου από το μυαλό τού νομοθέτη. Φαντάζομαι πως αν δεν αθωωθεί στο Εφετείο, θα εξακολουθήσει να είναι φυγόποινος, αφού θα είναι άδικο να βρίσκεται στη φυλακή μέχρις ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος επί της αιτήσεως αναιρέσεως που θα ασκήσει. Κι’ αν απορριφθεί και η αίτηση αναιρέσεως, δεν θα πρέπει να αναμένει ελεύθερος την κρίση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο θα προσφύγει;
Είχε ολοκληρώσει την φωτοτύπηση του 348ου συμβολαίου, όταν ενημερώθηκε, από ραδιοφώνου πάντοτε, ότι τα αναδρομικά τών συνταξιούχων θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, αλλά θα φορολογηθούν τον επόμενο χρόνο. Εκείνη τη στιγμή έπεσε το μάτι του σε ένα τουίτ.
mel
@meleorr
Πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρις, υπήρξε χθες 50% αύξηση κρουσμάτων σε μια ημέρα. Αδιαφορώντας για την πλειοψηφία των πολιτών, παραδίδει την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία στις τράπεζες. Και τις θυσίες αυτές θα τις κάνουν μόνο οι συνήθεις ύποπτοι!
Εκεί ελάλησε κυριολεκτικά! Πέταξε στον τοίχο το 349ο συμβόλαιο που κρατούσε στο χέρι του, βρόντησε πίσω του την πόρτα τού γραφείου και έφυγε βρίζοντας Θεούς και Δαίμονες. Έχει καιρό μπροστά του. Θα έχει τελειώσει με τις φωτοτυπίες μέχρι να ορκισθεί ο νέος Πρόεδρος των πΗΠΑ. Μετά θα περιμένει την ετυμηγορία των φοροελεγκτών και ακολούθως θα επισκεφθεί τον δικηγόρο του, για να ασκήσει προσφυγή κατά του φύλλου ελέγχου, αν οι φοροελεγκτές τού ζητήσουν μεγάλο μπαξίσι, για να μη του «ρίξουν τα βιβλία», επειδή εισέπραξε € 36 για ένα συμβόλαιο, αλλά έγραψε στο βιβλίο εσόδων € 35. Πού ξέρεις, όμως, μπορεί μέχρι τότε να έχει εκδοθεί και κάποια απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει ότι δεν επιτρέπεται φορολογικός έλεγχος μετά την πάροδο διετίας από τη συνταξιοδότηση του ελεύθερου επαγγελματία. Γιατί όχι; Οι τύποι της λίστας Lagarde, της λίστας Mborgiansς και των Panama papers πιο μάγκες ήταν;
Δεν πρόλαβε να κάνει 10 βήματα κι’ έπεσε πάνω σε γνωστό του δικηγόρο, ο οποίος του έβαλε στη μούρη μία υπό ψήφιση διάταξη.
Γούρλωσε για μία ακόμη φορά τα μάτια του και θυμήθηκε τούτο
http://makpress.blogspot.com/2020/10/blog-post_278.html
Αποστρέφοντας το βλέμμα του από τη διάταξη πήρε το μάτι του σε κοντινό περίπτερο πρωτοσέλιδα εφημερίδων με δημοσκοπήσεις για τα κώμματα, όπως προχθές και αντιπροχθές και την προηγούμενη εβδομάδα και την προπροηγούμενη και την προπροπροηγούμενη, αλλά και αναγγελίες νέων ρυθμίσεων για σύνταξη στα 60!
Έβγαλε τα χάπια της πίεσης, κατάπιε δύο και ξέσπασε στον δικηγόρο: «Βαλτός είσαι και συ ρε φίλε;». Έτσι απλά. Καθημερινά.
Σώτος