Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Έκλεψαν 18.530 ευρώ από πολίτη στην Πιερία με μήνυμα στο κινητό

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες με ανακοίνωσή της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που δέχονται για... ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με αφορμή τη περίπτωση απάτης πολίτη στην Πιερία, μέσω κινητού τηλεφώνου με τη χρήση μηνύματος.

Συγκεκριμένα, διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, από τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου αφαιρέθηκαν 18.530 ευρώ.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και το οποίο τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισαγάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό τους λογαριασμό, συνολικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση, είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους ζητώντας να εισαγάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Εδω σου έφαγαν τα βιντεάκια στο youtube, τα λεφτά σου θα γλύτωναν; Τα σωβρακα θα σου πάρουν σε λίγο καϋμενη χαρουλίτα...πάει το μπαγιόκο της μαϊμού σύνταξης

      Διαγραφή
  2. To link σε ένα email μπορεί να έχει ο,τι όνομα θέλει ο αποστολέας. Αν όμως περάσει (απλά να περάσει, όχι να πατήσει) το ποντίκι του κάποιος από πάνω του εμφανίζεται η πραγματική διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή