Το θέμα ΑΟΖ ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια. Όλοι ζητούσαν απ΄τους άλλους να χαράξουν ΑΟΖ, αλλά όταν οι ίδιοι γίνονταν κυβερνήτες ...το ξεχνούσαν. Αν και το πρόβλημά μας δεν είναι η...
ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά με την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Λιβύη και κυρίως την εχθρική Αλβανία, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έλυσε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, με πολλές και επικίνδυνες δυσκολίες. Επομένως, άσχετα από συμπάθειες ή αντιπάθειες, του βγάζουμε του "Κούλη" το καπέλο, όπως κάθε αντικειμενικός πολίτης.
Και μπράβο και στον Δένδια, για την τήρηση μυστικότητας στην όλη προετοιμασία της ιστορικής υπογραφής.
Να λέμε και τα καλά, χωρίς κομματικές ή ιδεοληπτικές παρωπίδες. Οι άλλοι πετούσαν αετό, αυτοί κάνουν δουλειά, χωρίς φανφάρες και λαϊκισμούς.
Ιστορική χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία Ελλάδας –Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) , η οποία αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια 43 ετών στην ελληνική διπλωματική ιστορία.ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά με την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Λιβύη και κυρίως την εχθρική Αλβανία, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έλυσε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, με πολλές και επικίνδυνες δυσκολίες. Επομένως, άσχετα από συμπάθειες ή αντιπάθειες, του βγάζουμε του "Κούλη" το καπέλο, όπως κάθε αντικειμενικός πολίτης.
Και μπράβο και στον Δένδια, για την τήρηση μυστικότητας στην όλη προετοιμασία της ιστορικής υπογραφής.
Να λέμε και τα καλά, χωρίς κομματικές ή ιδεοληπτικές παρωπίδες. Οι άλλοι πετούσαν αετό, αυτοί κάνουν δουλειά, χωρίς φανφάρες και λαϊκισμούς.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ και διατρανώνει προς όλους τα αναφαίρετα δικαιώματα της.
Το δικαίωμα, δηλαδή, έρευνας και της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων πέραν των χωρικών υδάτων της.
Αυτό και μόνο αποτελεί μήνυμα προς όλους. Ο πρωθυπουργός, στη δεδομένη πολιτική στιγμή και με ανοικτά τα μέτωπα με την Τουρκία, χαιρετίζει τη συμφωνία σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η Άγκυρα αυξάνει την προκλητική της ρητορική απέναντι στην χώρα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει με γραπτή του δήλωση ότι:
«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας έτσι με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται και αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -ηπειρωτικά και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης.
Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχή».
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Στην ουσία, ο πρωθυπουργός με την αναφορά του στέλνει μήνυμα και σε άλλες γειτονικές χώρες, κυρίως προς Αλβανία, για ανάλογες συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για «κίνηση ματ» που έγινε με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν ξένες και πιθανόν ισχυρές παρεμβάσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πιστώνεται πολιτικά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, τόνισε αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του ότι επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Βγήκε πασχαλιάτικα για αρνάκι, αλλά δεν βρήκε. Έφερε όμως γαλέο σκορδαλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο το 1977 υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Μεχρι σήμερα η διαφορά ήταν στην εκμεταλευση υπεράνω του πυθμένα , ήτοι αν οι Ιταλοι ψαράδες θα έχουν δικαίωμα να ψαρεύουν στα διεθνή ύδσατα του Ιονίου, ήτοι όπου θέλουν πέραν των 6 μιλίων γύρω απο τα Ιόνια νησιά (και όχι περαν των 12 μιλίων που ειναι το διεθνές δικαίωμα των Ελλήνων), γύρω απο νησιά οπου υπάρχει ακριβή, μοναδική ποικιλία καί ποσότητα σε οστρακόδερμα, καραβίδες, καβούρια και αστακούς, κυρίως όμως μεγάλες κόκκινες γαρίδες και τόνοι. Αυτό ήταν η κύρια και μοναδική απαίτηση των Ιταλών, την οποία μεχρι τώρα ουδείς ικανοποίησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς για τους Ιταλούς βρέθηκε ο κ. Δενδιας και ο κ. Κουλης και ικανοποίησαν τα "ιστορικα δικαιώματα αλιείας", ιμπεριαλιστικά ουσιαστικά δικαιώματα, των Ιταλών, ως οι ίδιοι τα ονομάζουν.
Ελεος με την λαιϊκίστικη δημαγωγία, παραχώρησαν ουσιαστικά εθνικής κυριαρχίας πλούτο με αυτήν την συμφωνία, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα άλλο με τους Ιταλούς, ούτε επίλυσαν προβλήματα με την νότια ΑΟΖ, όπου ουδέν ενδιαφέρον έχει η Ιταλία, μια και ουδέν κατοχυρωμένο απο διεθνείς συμβασεις ή έστω "ιστορικό" δικαίωμα προέβαλε.
Κάποιος, Μπαλζακ ονομαζόμενος, είπε "η δημοσιογραφία είναι το μπουρδέλο της σκέψης".
Βεβαια, ο χαχανος γουνανος δεν γνωρίζει από τις πανάκριβες αστακο/καραβιδο/γαριδομακαρονάδες και τόνο σασίμι και τα γρι-γρι του τα έχει κόψει στα δυό για να παίξει το συνεπαγόμενο επίδομα ΄κοπής΄ στο Χ. Α.
Μην ξυπνάτε, είναι ήδη αργά, σας έχουν ξεπουλήσει προ πολλού.