Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

H αντιπολίτευση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για το θέμα του παιδικού σταθμού

Η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ» ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ : TO ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΓΡΥΠΑΡΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης του παιδικού σταθμού της οδού Γρυπάρη στα Πεύκα από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 σε δύο συνεδριάσεις (Μάρτιος και Νοέμβριος 2015). Το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 τον Φεβρουάριο του 2015 και γίνεται προσπάθεια επανένταξης και χρηματοδότησής του. Στις συνεδριάσεις αυτές η ΑυΡΑ με υπευθυνότητα διερεύνησε όλες τις πτυχές του θέματος.
1. Βρήκαμε το «χαμένο» για τη Διοίκηση του Δήμου και με ημερομηνία 6.8.2014 έγγραφο του τότε Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ο. Κωνσταντινόπουλου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι η διαδικασία απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τότε που η Διοίκηση του Σ. Δανιηλίδη ισχυριζόταν. Η Διοίκηση του Δήμου είχε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν είχε στην κατοχή της το έγγραφο αυτό και ότι δεν μπορούσε να το βρεί, παρά τις προσπάθειες που έκανε. Το δημόσιο αυτό έγγραφο το βρήκαμε σχετικά εύκολα, το καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλογίσαμε με υπευθυνότητα και με πλήρη στοιχεία την πολιτική ευθύνη για την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.
2. Επισημάναμε ότι το σχέδιο αίτησης θεραπείας που έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης.11.2015 η Διοίκηση του Σ. Δανιηλίδη ήταν ελλιπές και χωρίς τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα δεν απαντούσε στο από 24.4.2015 έγγραφο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α., από το οποίο προέκυπταν διαφορετικά ποσά αποπληρωμής του έργου και κυρίως έμενε αναπάντητο το ζήτημα της μη αποστολής Δελτίων Δήλωσης Δαπανών Υποέργου/ων, καθώς και των απαραίτητων υποστηρικτικών εγγράφων (αντιγράφων παραστατικών, λογιστικών καταστατικών κλπ). Παρόλο που οι άλλες τρεις δημοτικές παρατάξεις ψήφισαν την αρχική πρόταση του Σ. Δανιηλίδη, η δε Αλληλεγγύη Πολιτών με την επιφύλαξη της τήρησης της νομιμότητας των πράξεων της Διοίκησης, η επιμονή της ΑυΡΑ υποχρέωσε την Δημοτική Αρχή να διορθώσει την αίτηση θεραπείας και να συμπληρώσει τις ελλείψεις της.
3. Αποκαλύψαμε μια ακόμη επικοινωνιακή παραπληροφόρηση της Διοίκησης του Σ. Δανιηλίδη. Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελτίο Τύπου του Δήμου με ημερομηνία 2.12.2013, στο οποίο ανακοινώνονταν τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού, που όμως λειτουργούσε ήδη δύο χρόνια (!) και αναφέρονταν : «Η κατασκευή του διώροφου κτιρίου ολοκληρώθηκε από το δήμο Νεάπολης – Συκεών, με προϋπολογισμό 987.700 ευρώ από το δημοτικό ταμείο». Πουθενά στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρονταν το πραγματικό κόστος του έργου, το οποίο ήταν 417.492,73 € (σύμφωνα με την αίτηση θεραπείας) και αφήνονταν να πλανάται το πλασματικό 987.700 € του προϋπολογισμού του έργου, παρότι το έργο είχε προ διετίας ολοκληρωθεί και ήταν γνωστό το πραγματικό του κόστος. Ούτε βέβαια και το ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το δημοτικό ταμείο είναι αλήθεια, διότι στο παραπάνω έγγραφο του ΕΦΔ Ε.Ε.Τ.Α.Α. αναφέρεται : «Από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, το ποσό των 270.000,00 € είχε ήδη πληρωθεί από το ΘΗΣΕΑ. Από το εναπομείναν ποσό, πλήρωσε ο Δήμος από ΣΑΤΑ ποσό 120.418,41 € (εκ των οποίων ποσό 118.810,02 € βεβαιώνεται από έγγραφα του Δήμου ότι η πληρωμή είναι από ΣΑΤΑ) ως εξής …». Η δημιουργική λογιστική και η παραπληροφόρηση σε όλο τους το μεγαλείο.
Η ΑυΡΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να υποστηρίζει τα δίκαια συμφέροντα του Δήμου, καταγγέλλοντας παράλληλα οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης των πολιτών.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΊΤΕ:
• στο blog: neapolisykies.wordpress.com
• στο e-mail: neapolisykies@gmail.com
• στα social media: twitter.com/NeapoliSykies
facebook.com/NeapoliSykies2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου