Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εξαιρετικά χρήσιμοι οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών / Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Σκύλοι- οδηγοί: Παρουσίαση εναλλακτικής μορφής ανεξάρτητης κίνησης ατόμων με αναπηρία στην όραση


Η χρήση σκύλων - οδηγών από ένα άτομο με προβλήματα όρασης με στόχο την ολοκληρωτική αυτονομία του στην κίνηση, είναι μια επιλογή που πρέπει να δίνεται στα άτομα με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ο σκύλος - οδηγός μπορεί να μειώσει θεαματικά τα συναισθήματα της κοινωνικής απομόνωσης που μπορεί να νιώθει ένα άτομο με αναπηρία και να συμβάλλει στη βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης, της αυτοεκτίμησης, της ανεξαρτησίας και τελικά, της ποιότητας ζωής του.

Στο μέλος του Δ.Σ. Φώτη Μπίμπαση, παρουσιάστηκε η εναλλακτική μορφή ανεξάρτητης κίνησης μέσω χρήσης σκύλου - οδηγού. Ο κ. Μπίμπασης, άριστος χρήστης του λευκού μπαστουνιού -βασική προϋπόθεση για την απόκτηση σκύλου - οδηγού- με εκπαιδευτή τον κ. Λευτέρη Κιτατζή και σκύλο - οδηγό την Ίρις έκανε μια βόλτα στους χώρους μέσα και έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Συνειδητοποίησε την πλήρη αυτονομία στην κίνηση που μπορεί να πετύχει το τυφλό άτομο, αφού ήταν σε θέση να εντοπίσει εύκολα αντικείμενα στο χώρο, τα οποία θα τον δυσκόλευαν υπό άλλες συνθήκες, καθώς και την εύκολη αντιμετώπιση εμποδίων στη διαδρομή του.

Η χρήση σκύλου - οδηγού είναι μια εξαιρετική εμπειρία που σίγουρα δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους, όμως όλοι θα πρέπει να δοκιμάσουν έστω και μια φορά. Συγχαρητήρια στους Εκπαιδευτές του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας για την εκπληκτική δουλειά που κάνουν, εκπαιδεύοντας σκύλους ώστε να γίνουν οδηγοί ατόμων με προβλήματα όρασης,

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Τ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου