Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Προτεραιοποιώντας την παραγραφή Νο2

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Έγραφα, μεταξύ άλλων την 01.12.2015
ότι η κυβέρνηση, συνεπής σε πλείστες όσες δηλώσεις του κ. Παπαροτρύφωνος, έβαλε το Πλυντηροβούλιο και ψήφισε και το ...
τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 1γ της υποπαραγράφου Δ.7 του ν. 4336/2105 σε σχέση με υποθέσεις, για τις οποίες δεν υπέχουν ευθύνη οι ελεγκτές σε περίπτωση παραγραφής:

«γ. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε. Με τον όρο «υπόθεση» νοείται έλεγχος συγκεκριμένου Φυσικού ή Νομικού Προσώπου. Η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ε.Γ. του Σ.Δ.Ο.Ε. θα καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015».
[ΣΗΜ: πρώτη φορά βλέπω τον νομοθέτη να ψηφίζει διάταξη, με την οποία δεσμεύεται ότι θα προβεί σε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση κάποιου θέματος].
Και συνέχιζα: «Άρα, για την παραγραφή των υποθέσεων της λίστας Lagarde δεν τρέχει τίποτε, αν παραγραφούν. Ουδείς αναμάρτητος. Δεν εντόπισα μέχρι στιγμής διάταξη που να παρατείνει την προθεσμία παραγραφής, όπως υποσχόταν ο κ. Τρύφων. Αν υπάρχει, ευχαρίστως να ανασκευάσω».

Μήπως ήλθε, λοιπόν, η ώρα να ανασκευάσω; Και τούτο, διότι ανεκάλυψα την ακόλουθη διάταξη.
Άρθρο 22 ν. 4337/2015
«Οι προθεσµίες παραγραφής του δικαιώµατος του Δηµοσίου για έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιµώµενου ή διορθωτικού προσδιορισµού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίµων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2015 παρατείνονται κατά ένα (1) έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί (κατά τη δηµοσίευση του παρόντος) ή θα εκδοθούν µέχρι τις 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήµατα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές Δραστηριότητες και της Χρηµατοδότησης της Τροµοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.»
Δηλαδή, παρετάθη η προθεσμία παραγραφής των υποθέσεων των σχετικών με τη λίστα Lagarde κ.λπ. κ.λπ., υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την 31.12.2015 θα έχει δοθεί εντολή ελέγχου κ.λπ. Κι’ αν δεν έχει δοθεί εντολή μέχρι την 31.12.2015;

Πάλι πρωτοτύπησε ο Παπαροτρύφων, ο οποίος γνωρίζει καλλίτερα από κάθε άλλον ότι οι παρατάσεις κάθε προθεσμίας φορολογικής παραγραφής διατυπώνονταν ανέκαθεν ως εξής: «Η προθεσμία παραγραφής που λήγει την …., μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών παρατείνεται μέχρι την …» Τόσο απλά και στερεότυπα. Ούτε αιρέσεις ούτε προϋποθέσεις.

Σιγά μην ανασκευάσω…..

Σώτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου