Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο

Παρουσίαση Στη Θεσσαλονίκη Του Βιβλίου «Εμφύλια Πάθη » Των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη:ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Εμφύλια Πάθη
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη

ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο

την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.,
στο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μανόλης Αναγνωστάκης»,
στο Δημαρχιακό Μέγαρο
(Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη).

Οι συγγραφείς μιλούν για το βιβλίο και συζητούν με το κοινό.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου BOOKARTIA

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα Εμφύλια Πάθη προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στην κληρονομιά που μας άφησε. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Ν. Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943-1949). Άλλα του βιβλία: Οι μικρές Μόσχες (1997), Γιασασίν Μιλλέτ – Ζήτω το Έθνος (2001), Οι άλλοι καπετάνιοι (2005),Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 (2010).

lavart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου