Μάλλον ευτυχώς, οι Σκοπιανοί δεν συζήτησαν ποτέ, ούτε θα συζητήσουν (ποτέ!), άλλο όνομα πλην του νέτα-σκέτα "Μακεδονία", το οποίο έχουν κατοχυρώσει πλέον de facto και...
δεν πολυσκοτίζονται για τα καραγκιοζλίκια της ελληνικής πλευράς, που έκανε ΚΑΙ αυτό το θέμα, πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς, που τα Σκόπια κατάφεραν να κερδίσουν μόνα τους την ονομασία και γλιτώσαμε το ρεζιλίκι να τους την παραχωρήσουμε εμείς, για λόγους κομματικής ιδεοληψίας. Άλλωστε , τα ελληνικά κόμματα είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν τα πάντα, αν αυτό εκνευρίζει τον μισητό εσωτερικό αντίπαλο κόμμα.
Ευτυχώς , οι Σκοπιανοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις ελληνικές θέσεις -όποιες κι αν είναι αυτές- αφού κατέληξαν οριστικά ως κράτος, ότι "δεν διαπραγματεύονται την μακεδονική ταυτότητά τους". Ό,τι κάνει η ελληνική πλευρά, δεν το κάνει από εθνική ευαισθησία, αλλά από κομματική ιδιοτέλεια. Κάποιοι έλαβαν εντολή από τους "συμμάχους μας" να υποχωρήσουν και ψάχνουν συνενόχους, για να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες ψήφων, από το 10% του λαού, που ενδιαφέρεται λιγάκι για τα εθνικά θέματα.
Ας μην ανησυχούν. Ο ελληνικός λαός είναι άπατρις, δεν έχει ψηλά τα εθνικά θέματα, είναι έτοιμος να πάει μόνος του να βάλει έξω από τη Βουλή των Σκοπίων την ταμπέλα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αρκεί ως αντάλλαγμα να πάρει μια αυξησούλα στο μισθό, μια φοροαπαλλαγή, ένα επιδοματάκι, μια μικρότερη περικοπή μισθού. Πρώτα η τσέπη, μετά η πατρίδα, είναι το σύνθημα της νέας αποεθνικοποιημένης Ελλαδίτσας.
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, λύθηκε από μόνο του, με χαμένη την Ελλάδα.
Ευτυχώς, για να γλιτώσουμε το ρεζιλίκι του αυτογκόλ σε ένα στημένο παιχνίδι, μας πρόλαβαν οι Σκοπιανοί με γκολάρα απ΄τα αποδυτήρια κι εμείς παριστάνουμε πως παλεύουμε ακόμη να γυρίσουμε το ματς, όταν ο διαιτητής (ΗΠΑ) είναι καρα-στημένος.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μείζον ζήτημα έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες από την αποκάλυψη του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγή στη Βουλή ότι έλαβε επιστολή από τον Νίκο Κοτζιά, μέσω της οποίας ζητά τις προτάσεις του για την ονομασία των Σκοπίων – Καμία ξεκάθαρη απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αντί (τουλάχιστον) να απολογηθεί δίνοντας εξηγήσεις, πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για δημοσίευση απόρρητου εγγράφου.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κοτζιάς τούς ζητά να αποστείλουν τις προτάσεις τους για πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά στη διαπραγμάτευση για την επίλυση τους ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Μια κίνηση που εγείρει ερωτήματα για τις διπλωματικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη...
Το θέμα αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου.
Και μπορεί ο κ. Κοτζιάς να υποστήριξε πως το έγγραφο αυτό δεν έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς ήταν απόρρητο, ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία διαβάθμιση.
«Όλες οι αλληλογραφίες του δημοσίου είναι απόρρητες», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και αναρωτήθηκε ότι «από πότε εκπρόσωποι των κομμάτων παρουσιάζουν απόρρητα έγγραφα στο ελληνικό κοινοβούλιο, από νόμους που ψηφίσθηκαν μάλιστα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;».
«Αυτό που έκανα», είπε ο υπουργός, «είναι με απόρρητο έγγραφο να υπενθυμίσω τη δέσμευσή τους να πουν τη γνώμη τους». Υπογράμμισε δε ότι «άκουσα τον Μεϊμαράκη να επικαλείται το νόμο του 1992, αλλά η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή άλλαξε γραμμή το 2006 και αυτή η αλλαγή με έκανε να θέλω τη γνώμη σας».
«Δεν μπορείτε να δίνεται στη δημοσιότητα έγγραφα», επανέλαβε, διευκρινίζοντας ότι το έγγραφο δεν είχε διαβάθμιση, διότι δεν απαιτείται στα έγγραφα συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και ξεκαθαρίζοντας ότι «θα υπερασπιστώ μία πατριωτική εθνική στρατηγική».
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα και προσωπικοί ανταγωνισμοί αλλά δεν πρέπει να εμπλέκονται αυτά με τα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
Στη συνέχεια της συζήτησης το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «ψεύδεται», όταν λέει ότι τα κόμματα δημοσιοποίησαν απόρρητο έγγραφο, καθώς υποστήριξε ότι ήταν αδιαβάθμητο, καταθέτοντάς το στα πρακτικά.
Ακολούθως μίλησε ο Θανάσης Παφίλης που είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές αν και έλαβε την επιστολή. «Οι θέσεις του κόμματός μας είναι γνωστές από τότε που κάνατε εκείνα τα συλλαλητήρια τα περιβόητα» είπε ο κ. Παφίλης.
«Αποδεικνύονται εξαιρετικά σοβαρές οι ενστάσεις που είχαμε θέσει ότι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι και ζήτησε να επανεξετασθεί στο θέμα αυτό.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής ευαισθησίας» και ζήτησε προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό συμφέρον, να διεξαχθεί το ταχύτερο συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.
«Απεκλήθην ψεύτης από καθηγητή συνταγματικού δικαίου, είπε απαντώντας στον κ. Λοβέρδο ο κ. Κοτζιάς και υποστήριξε ότι το έγγραφο δεν φέρει διαβάθμιση, διότι με βάση το Δίκαιο, όλα τα έγγραφα του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής θεωρούνται άκρως απόρρητα. Πρόσθεσε δε ότι μετά την αναφορά του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με την οποία έδωσε απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα, δεν θα ξανακαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Στο θέμα παρενέβη αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου, ο οποίος είπε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει το κόμμα του «από τη στιγμή που μας έβαλε στη Βουλή ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «η αποκάλυψη του συγκεκριμένου εγγράφου ήταν υπέρ του ελληνικού λαού.
Μεϊμαράκης: Το ΥΠΕΞ κάνει επικίνδυνα παιχνίδια
«Για μας η επιστολή δεν υπάρχει» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Β. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υφίσταται μόνο η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε υψηλούς, μάλιστα, τόνους, αφού χαρακτήρισε την επιστολή «απίθανη, αφελή και επικίνδυνη» σημείωσε ότι το άνοιγμα αυτής της συζήτησης από πλευράς του ΥΠΕΞ είναι επίσης επικίνδυνο.
«Για μας ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην κάνετε βήμα από κει. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου. Προσέξτε τα εθνικά ζητήματα. Κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν περνούν με τίποτα. Η Μακεδονία είναι ελληνική», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
«Τι μας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας τα κόμματα»; Διερωτήθηκε αναφερόμενος στην επιστολή Κοτζιά, ενώ απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα κατέληξε: «Έτσι κάνατε διαπραγμάτευση; Διαπραγματευόσαστε με τους ΑΝΕΛ τι θα περάσετε και τελικά φτάσαμε να φέρατε μια δύσκολη και επώδυνη συμφωνία;».
Στην περιβόητη επιστολή αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο: «Μας έστειλε και μας επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το πώς θέλουμε να ονομαστούν τα Σκόπια. Πιστεύω ότι υπήρχε μια διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το θέμα. Και, εάν πω εγώ τι όνομα θέλω, τι σημαίνει αυτό; Τα Σκόπια θα το αποδεχθούν; Το θέμα είναι το πώς θα πειστούν τα Σκόπια. Επομένως τι σημασία έχει το ποιο όνομα θέλω εγώ...», σημείωσε.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κύριες Πρόεδρε,
Κατά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 22ας Ιουλίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής με αφορμή συναντήσεις που είχα με αξιωματούχους των χωρών αυτών στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην περιοχή.
Ως προς το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ανέφερε και κατά τη συνάντηση του ΕΣΕΠ, η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε με εκπροσώπους των κομμάτων στην τελευταία συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας επί συγκεκριμένων ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδεκτά, καθώς και επί λοιπών ζητημάτων τα οποία κρίνονται, από πλευράς σας, σημαντικά.
Με τιμή,
Νίκος Κοτζιάς»
Τι απαντά το ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε από όλα τα κόμματα να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κούτρας, συμπληρώνοντας: «Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό», αναφέρει από την πλευρά του το ΥΠΕΞ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Κούτρας δήλωσε: «Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου