Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Έγκλημα ο φράχτης του Έβρου. Γι΄αυτό πνίγονται οι πρόσφυγες

«Όλοι και όλες μας, είμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου εγκλήματος που συμβαίνει στις δικές μας θάλασσες. Σήμερα το πρωί ...
ξυπνήσαμε γνωρίζοντας ότι στις 01:30 το βράδυ έγινε ναυάγιο έξω από την Κάλυμνο. Κι αυτό το πράγμα θα επαναληφθεί και σήμερα το βράδυ και θα επαναληφθεί και αύριο.», υπογραμμίζει στον Alpha 96.5 ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ και συμμετέχων στη διαμαρτυρία κατά του φράχτη του Έβρου το Σάββατο 31/10.
Αίτιο των μαζικών πνιγμών μεταναστών στα νερά του Αιγαίου είναι, κατά τον ίδιο, ο φράχτης του Έβρου. «Από το Δεκέμβρη του 2012 που έκλεισαν τα σύνορα με αυτό που ονομάστηκε συρματόπλεγμα του ΝΑΤΟ, οι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη από το Αιγαίο. Κι ήτανε γνωστό απ’ την αρχή. Ήδη από τότε λέγαμε ότι πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να έχουμε πολλούς νεκρούς.», τονίζει ο κ. Τσιάκαλος.
Από τα στοιχεία που καταθέτει ο ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής, προκύπτει πως «από το 2000 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, πνίγηκαν στη Μεσόγειο λίγο περισσότερο από 23.000 άνθρωποι. Στο Αιγαίο είχαμε πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Από το 2013, όμως, και μετά το Αιγαίο είναι η περιοχή στην οποία γίνονται τα περισσότερα ναυάγια και πεθαίνει ο περισσότερος κόσμος.»
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Τσιάκαλος συντάσσεται με το αίτημα του Συντονιστικού κατά του φράχτη του Έβρου. «Υπάρχουν εμμονές, οι οποίες δεν μπορώ να καταλάβω ποιες είναι και οδηγούν εκεί. Στην πραγματικότητα η λειτουργία αυτού του φράχτη, στοιχίζει στην Ελλάδα τόσα πολλά εκατομμύρια, όσα θα στοίχιζε το πανεπιστήμιό μας, αν λειτουργούσε κανονικά.», θεωρεί ο ίδιος.
Παράλληλα διερωτάται ο ίδιος για ποιο λόγο η χώρα ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά από τη μία για τη συντήρηση και επίβλεψη του φράχτη και από την άλλη για τον εξοπλισμό των νησιών με μηχανήματα καταγραφής, όταν το αποτέλεσμα είναι «να δεχόμαστε όποιον άνθρωπο φτάνει στα παράλιά μας, όπως κάναμε πιο μπροστά στον Έβρο, αλλά τον δεχόμαστε αφού έχει θρηνήσει πρώτα νεκρούς.»
Συν τοις άλλοις ο καθηγητής θεωρεί ανούσια τη δημιουργία των σημείων καταγραφής των μεταναστών στα νησιά, καθώς ανά διαστήματα οι πρόσφυγες αναζητούν διέξοδο σε διαφορετικά νησιά, ενώ στον Έβρο υπάρχει μία και μοναδική οδός.
«Είναι ένας φράχτης που αν πλησιάσει κάποιος και αγκυλωθεί σε ένα από τα ξυραφάκια του και προσπαθεί να ξεφύγει από αυτή την αγκύλωση, τότε εμπλέκεται ακόμη περισσότερο μες στο συρματόπλεγμα και αιμόφυρτος πεθαίνει. Εμείς το εγκαταστήσαμε εκεί πέρα, λέγοντας ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να προφυλάγεται κανείς. Όποιος έρχεται εδώ πέρα θα πεθαίνει. Και γι’ αυτό είναι τόσο αποτελεσματικός. Αλλά είναι αποτελεσματικός γιατί είναι εγκληματικός.», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσιάκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου