Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

"Να καταργηθούν οι παρελάσεις"

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι τις μαθητικές παρελάσεις τις εισήγαγε στη χώρα το καθεστώς Μεταξά για να προωθήσει τον εκφασισμό της κοινωνίας. Άλλωστε, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής,
κάθε φορά που εμφανίζονται δημόσια, παρελάσεις κάνουν. Έχουμε δει κυβερνήσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, εκσυγχρονιστικές, εσχάτως κι αριστερές, κι όμως οι πανάκριβες στρατιωτικές παρελάσεις και οι αντιπαιδαγωγικές μαθητικές καρικατούρες τους εξακολουθούν να γίνονται πανηγυρικά. Λέτε να είναι προαπαιτούμενο των δανειστών και οι παρελάσεις;

Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, είναι σίγουρα προαπαιτούμενο για κυβερνήσεις που τσακίζουν τους υπηκόους τους και θέλουν να τους προσφέρουν λίγη εθνική υπερηφάνεια για παρηγοριά (το γιατί κάποιο άτομο νιώθει υπερήφανο στο θέαμα τεθωρακισμένων κι αεροπλάνων, φαντάρων αλλά και μαθητών που βαδίζουν σαν ρομποτάκια, είναι αλλουνού ψυχολόγου ευαγγέλιο). Εδώ και χρόνια, ενώ η λιτότητα και τα “μεταρρυθμιστικά” μέτρα έχουν περάσει πάνω από άλλους θεσμούς σαν οδοστρωτήρας, ο στρατός, αλλά και η εκκλησία, δεν χάνουν το άβατό τους με καμία κυβέρνηση. Συνεχίζουν να επηρεάζουν το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων με σκοπό να δημιουργήσουν ομοιόμορφα σκεπτόμενα στρατιωτάκια, εμφορούμενα από ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Σήμερα, στα χρόνια των μνημονίων πια, μπορεί να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία, αλλά όλο και κάποιος θα βρεθεί να μάθει στα παιδιά να περπατούν με “ένα στ’ αριστερό”.

Οι παρελάσεις, και πρώτες απ' όλα οι μαθητικές, θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί εδώ και χρόνια, ενώ, από την άλλη, στα χρόνια των άγριων περικοπών ακόμη και απολύτως απαραίτητων δαπανών είναι σαφώς πρόκληση να ξοδεύονται τόσα χρήματα για μιλιταριστικά δρώμενα. Θα έχουν τους λόγους τους μάλλον οι μνημονιακές κυβερνήσεις να καλοπιάνουν τον στρατιωτικό μηχανισμό. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου τις στρατιωτικές ασκήσεις ανακατάληψης εργοστασίων ή διάλυσης πλήθους. Μπορεί να κερδίζουν τις εκλογές, θέλουν όμως να έχουν κι αυτή την εναλλακτική, αν στραβώσουν, γι’ αυτούς πάντα, τα πράγματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον στρατοκρατικό αυτό θεσμό, ζητώντας την κατάργησή των μαθητικών παρελάσεων εδώ και τώρα.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
antirathess@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου