Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ας αφήσουν τα "σάπια" περί προαιρετικού ανοίγματος τις Κυριακές

«Είναι ο προάγγελος της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την αύξηση των Κυριακών που...
θα δουλεύουν οι συνάδελφοι», εκτιμά στον Alpha 96.5 ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμπούκης, με αφορμή την απεργία της 1ης Νοεμβρίου.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί προαιρετικού ανοίγματος των καταστημάτων, λέγοντας «καταλαβαίνουμε όλοι πώς λειτουργεί η αγορά. Όταν ανοίξει ο διπλανός μου θ’ ανοίξω κι εγώ. Η υποχρεωτικότητα ή η προαιρετικότητα κάποιου πράγματος έχει να κάνει με τις ίδιες τις αντικειμενικές συνθήκες. Από τη στιγμή που υπάρχει νόμος, τα καταστήματα θα ανοίξουν. Αντίθετα ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει μία μεσοβέζικη λύση, στη λογική ότι είμαι και με τον μεν, είμαι και με τον δε.»
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσαμπούκης εξηγεί πως «όταν μιλάμε για μικρά καταστήματα που είναι στο κέντρο της αγοράς και τους γύρω δρόμους, τους τραβάνε στη λειτουργία τα ίδια τα πολυκαταστήματα.».
Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, «και στην επαρχία, αρκετές Κυριακές, η πλειοψηφία των καταστημάτων δεν έχει λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη στις περιφερειακές αγορές. Ή λειτουργούνε ανοίγουνε για μια-δυο ώρες, ή μένει ο άλλος από πάνω, κατεβαίνει το ανοίγει και πίνει έναν καφέ. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος με λεφτά. Να ανοίξει για ποιο λόγο; Δεν δουλεύει τις υπόλοιπες ημέρες. Θα δουλέψει αυτή την Κυριακή;»
Τέλος ο κ. Τσαμπούκης καταγγέλλει περιστατικά ευθέων και έμμεσων απειλών εργοδοτών προς τους εργαζόμενους. «Λένε όποιος συμμετέχει, όποιος κάνει θα απολυθεί. Υπάρχει και η έμμεση τρομοκρατία, με όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι «κοίταξε να δεις είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο άμα χάσεις μία δουλειά, πού θα βρεις μία άλλη;» Πολλοί συνάδελφοι λειτουργούν και με τη λογική του δεν πειράζει. Και το δεκάευρω που θα πληρωθώ, κάτι είναι κι αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου