Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης και Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, είχε εγγυητή την Τουρκία

Ναι, μωρέ, κομβικό ρόλο έπαιξε η Τουρκία, αυτή η χώρα, που κατά τα γελοία ελληνικά ΜΜΕ όλο "διαλύεται", όλο "καταρρέει", ο ηγέτης της "έχει καρκίνο και πεθαίνει σε λίγους μήνες" (από το 2004 μας το "αποκαλύπτανε" τα ....γελοία ελληνικά συστημικά ΜΜΕ). Αυτή η χώρα των "ούγκανων", που η βιομηχανική της παραγωγή ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ, είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ΟΛΗ την ελληνική βιομηχανική παραγωγή ενός έτους. Αυτή ...διαλύεται....


Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εντός της ημέρας στην Τουρκία, μέρος της οποίας ήταν και η απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβάν Γκερσκόβιτς, ο οποίος έκτιε ποινή κάθειρξης 16 ετών σε ρωσικές φυλακές.

Είκοσι έξι άτομα που κρατούνταν σε φυλακές σε επτά διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν σε μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων στην Άγκυρα, ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα 26 άτομα προέρχονταν επίσης από φυλακές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Λευκορωσίας.

Ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε νωρίτερα στην Άγκυρα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, λίγο αφότου η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) είχε δηλώσει ότι συντονίζει μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων.

Μεταξύ αυτών που ανταλλάχθηκαν περιλαμβάνονται ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Ρωσία, ανέφερε η τουρκική Προεδρία.

Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ δημοσίευσαν λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία ανταλλαγής, ωστόσο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα συντόνιζαν μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων την Πέμπτη.

Ο Γκερσκόβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ πραγματοποιούσε ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνμπουργκ και τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία. Δήλωσε αθώος και η Wall Street Journal, καθώς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες ως ανοησίες.

Μια πιθανή ανταλλαγή συζητείτο εδώ και μήνες, με μακροχρόνιες συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών στις οποίες εμπλέκονται πολλές κυβερνήσεις, ενώ λίγες λεπτομέρειες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Πολλοί παρατηρητές έχουν συνδέσει την αρχική σύλληψη Γκερσκόβιτς με μια ρωσική πολιτική που ισοδυναμεί με ομηρεία, με σκοπό την αύξηση της πίεσης στις δυτικές χώρες να απελευθερώσουν Ρώσους κατασκόπους, χάκερ και δολοφόνους.

Την Τετάρτη, δύο Ρώσοι κατάσκοποι που συνελήφθησαν στη Σλοβενία ​​δικάστηκαν στη Λιουμπλιάνα, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης που είχαν ήδη εκτίσει και διατάχθηκε να απελαθούν από τη χώρα. Πηγή με γνώση της υπόθεσης ανέφερε στον Guardian ότι το ζευγάρι θα συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή.

Και ο "δολοφόνος του Tiergarten" μεταξύ των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως "δολοφόνος του Tiergarten", ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιελήφθη, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τη Ρωσία. Μετά τη σύλληψή του από τις γερμανικές αρχές, είχαν αυξηθεί οι συλλήψεις δυτικών πολιτών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά όπλα, επισημαίνει η BILD.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι μεταξύ των υπό ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκεται και ο Γερμανός πρώην υγειονομικός υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ με κατηγορίες για τρομοκρατία, για να του δοθεί μόλις προχθές χάρη από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταδίδει επίσης ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα τοποθετηθεί απόψε σε σχέση με την "ιστορική" ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ θα υποδεχθεί ο ίδιος τους Γερμανούς οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου