Λες και έχει άλλη επιλογή, ένα κράτος που περιμένει από τον Αλλάχ να μπει σε άρμα μάχης και να πολεμήσει, την ώρα που τους σκοτώνουν όπως και όποτε θέλουν οι Εβραίοι για πλάκα..
Σε άρθρο του στο The China Academy, ο καθηγητής Wang Xiangsui, πρώην.... συνταγματάρχης και νυν αναπληρωτής γραμματέας του Ιδρύματος CITIC, προτρέπει το Ιράν να μην πέσει στην παγίδα της «συνωμοσίας ΗΠΑ-Ισραήλ»: Δηλαδή να μην ωθηθεί σε μία ακραία απάντηση στην δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο έδαφος του.
Η δε προτροπή του Κινέζου καθηγητή στο Ιράν να μην “επαναλάβει το λάθος των Ρώσων”, θυμίζει την αντίδραση του Πεκίνου στην δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς, το 2020: Είχε καλέσει το Ιράν σε αυτοσυγκράτηση, αντανακλώντας τον τρόπο που η Κίνα αντιλαμβάνεται να συμφέροντα της.
Πάγιως στόχος του Πεκίνου είναι η οικονομική του εξάπλωση, μέσω της κατασκευής του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανάγκη σταθερότητας στον Κόλπο του Ομάν. Ενέργειες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και θέτουν σε κίνδυνο τον κινεζικό σχεδιασμό, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, αποτελούν πρόβλημα και αντιμετωπίζονται αρνητικά από την κινεζική ηγεσία. Αυτό ισχύει και για δυνάμεις που βρίσκονται στο νέο “Δρόμο του Μεταξιού” και για δυνάμεις που δρουν στον περίγυρο.
Παγίως η Κίνα επιδιώκει την καθεστωτική σταθερότητα στο Ιράν λόγω των προμηθειών ιρανικού πετρελαίου, αλλά και των γενικότερων οικονομικών και εμπορικών δεσμών Πεκίνου-Τεχεράνης. Τον Μάρτιο του 2021, Πεκίνο και Τεχεράνη υπέγραψαν μία σημαίνουσα συμφωνία 25ετούς συνεργασίας, ενώ η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας επιτεύχθηκε ακριβώς χάρη στην κινεζική μεσολάβηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου